Pentru realizarea tuturor promisiunilor sociale electorale, premierul Vladimir Putin va avea nevoie de maxim 1,5% din PIB. Cele mai multe cheltuieli vor merge pentru majorarea burselor studentesti, a salariilor pentru cadrele didactice din invatamantul superior, precum si pentru platile destinate mamelor care nasc al treilea copil, scrie RBK Daily.

Vladimir Putin, in campania electoralaFoto: Agerpres

„Ne-am strans ieri la Dmitri Medvedev si cred ca vom avea nevoie de maxim 1,5% din PIB pentru a asigura indeplinirea acestor angajamente. Trebuie sa analizam inclusiv cheltuielile prevazute pentru urmatorii ani, unde pot fi ele optimizate. Trebuie, de asemenea, sa imbunatatim sistemul de colectare a impozitelor”, a spus Putin.

In opinia lui, prioritare raman chestiunile legate de stabilitatea macroeconomica.

Premierul a amintit ca salariilor profesorilor din invatamantul superior urmeaza sa fie aduse la nivelul venitului mediu pe economie pana in septembrie 2012, pentru ca pana in 2018 ele sa se dubleze.

Acest lucru, a precizat el, poate fi realizat prin optimizarea retelei de institutii din invatamantul superior, a numarului angajatilor. Potrivit spuselor sale, optimizarea trebuie sa se faca prin reducerea de cheltuieli, in special prin reducerea numarului institutiilor ineficiente.

RBK aminteste ca agentia internationala de notare Fitch a estimat ca pentru indeplinirea tuturor promisiunilor electorale ale lui Putin este nevoie de cel putin 8% din PIB in decursul urmatorilor sase ani de mandat.