Vladimir Putin, care a fost ales pentru a treia oara presedinte al Rusiei, va reusi cu greu sa se mentina la putere in urmatorii sase ani ai mandatului sau daca societatea rusa, care s-a trezit, in sfarsit, nu va primi reforme politice, economice si sociale, ea va intensifica presiunea pasnica, imprimandu-i un caracater tot mai organizat, scrie presa rusa. Ajungand la aceasta concluzie, expertii rusi avertizeaza ca Putin nu va reusi sa tergiverseze lucrurile, pentru ca protestele vor spori, iar punctul maxim al tensiunii va fi atins in aceasta vara. Iar daca nu va exista o reactie potrivita din partea puterii, peste doi ani, adica dupa Olimpiada de la Soci, nu sunt excluse alegeri prezidentiale anticipate.

Vladimir PutinFoto: Agerpres/AP

Kommersant citeaza in acest sens un studiu al fostului consilier prezidential pentru dezvoltarea societatii civice, Ella Pamfilova. Ea constata, printre altele, ca alegerile au devenit catalizator al protestelor, dar nu drept cauza primordiala. In realitate, nemultumirea oamenilor este generata de „impasul politic sistemic, care priveaza segmentul cel mai activ si dinamic al societatii de perspective si realizare”.

Expertul Iosif Diskin arata ca „pana si acea majoritate care a optat in favoarea lui Putin si a stabilitatii, va formula, la un moment dat, o serie de cereri. Acesti oameni au crezut in promisiunile premierului si vor continua sa creada in ele pana cand nu se vor convinge ca au fost fraieriti. Asa ca Putin va trebui sa-si demonstreze abilitatea de a merge pe o coaja subtire de gheata pe fondul intensificarii actiunilor opozitiei, care va demonstra ca nu mai accepta sa fie fraierita”, a prognozat analistul.

In acelasi timp, expertii au pareri diferite incercand sa anticipeze comportamentul lui Putin, pus sa aleaga intre reforme si stagnare. Unii sunt convinsi ca „transformarea politica si economica sunt inevitabile, problema este cum va fi ea realizata”.

Altii, precum Stanislav Belkovski, sunt de parere ca Putin, ca politician, nu s-a schimbat si, dupa toate probabilitatile, nu va alege o varianta care sa se bazeze pe societatea civica.

Nikolai Petrov, de la Centrul Carnegie, crede ca nimic nu se va intampla. „Kremlin considera ca treaba a fost facuta, alegerile au trecut si ca pentru sase ani de acum inainte sistemul a fost stabilizat. Deci, nu trebuie sa mearga la compromisuri cu masa protestatara, sa aplice reforme, altele decat cele planificate de sistem. In acest caz, reformele nu vor fi realizate in totalitatea lor”.

In opinia lui Petrov, este foarte posibil ca Putin sa nu ajunga la finalul mandatului sau. Pentru a evita asta, viitorul premier si presedintele ales trebuie sa se transforme pe sine inainte de toate – „sa inceteze sa mai joace rolul obisnuit de tar si sa devina politician, adica un om capabil sa gaseasca si sa accepte compromisuri”.

Daca nu va reusi, „peste un an si jumatate, doi ani, pentru elita politica Putin nu va mai fi garant si sursa de legitimitate, ci o povara grea. Iar atunci va fi dificil de pastrat sistemul, elita va trebui sa-l sacrifice pe Putin”.