Cotidianul rus Vedomosti scrie ca marea surpriza a scrutinului a fost succesul repurtat de Mihail Prohorov (locul 3 in preferintele electoratului), al carui rezultat - 7,7%, a fost mult peste ratingul sau electoral. Pentru Nikolai Petrov, de la Centrul Carnegie, Prohorov este "chipul nostru pe o fresca prafuita". Lui Putin ii convine Prohorov: are destule momente controversate in activitatea lui, iar rezultatul realizat nu-i permite, deocamdata, sa ajunga un mare jucator politic. In schimb, partidul pe care miliardarul rus il va crea ar putea intruni intr-un viitor nu foarte indepartat 6-8% din preferintele electorale.

Petrov este de parere ca puterea nu a rezolvat cea mai importanta dintre misiunile alegerilor de ieri: aceea de legitimizare a puterii. „Esential nu este cum s-a derulat scurtinul, ci cum au fost alesi candidatii. A fost Putin. El si-a ales concurentii, a stabilit regulile jocului, dupa care a fixat scorul victoriei sale. Fraudele constatate inclusiv la Moscova au demonstrat ca, in realitate, puterea a cazut in propria ei capacana: camerele de luat vederi instalate in sectiile de vot au surprins neregulile comise, ceea ce nimeni nu a dorit la Kremlin. Pe de alta parte, Putin nu putea iesi cu un rezultat mic din confruntarea electorala”, a spue Petrov.

Politologul Gleb Pavlovski a prognozat o intarire a sentimentelor protestatare in Rusia. "Interesant este ca in orase, inclusiv la Moscova, Prohorov figureaza pe pozitia secunda. Este un fenomen nou. Cei care au votat in favoarea miliardarului au votat, de fapt, <>. Ne confruntam cu o dezbinare, sper temporara, a Rusiei. O mare parte a locuitorilor ei, in special populatia urbana, va accepta cu greu rezultatul alegerilor. Viitorul depinde de capacitatea Rusiei pro-Putin de a se intelege cu Rusia anti-Putin. Ramane de vazut daca cele doua tabere vor gasi un limbaj comun".

Serghei Markov: Un scenariu portocaliu nu poate fi exclus

Vor exista actiuni de protest fata de rezultatele alegerilor prezidentiale, dar ele vor avea un caracter total diferit fata de manifestatiile similare din luna decembrie, a declarat pentru publicatia online Vzgliad seful Institutului pentru studii politice, Serghei Markov.

"Proteste vor fi, dar total diferite fata de cele din decembrie. Pana acum, actiunile au fost oarecum haotice. Acum va fi altfel", a explicat analistul. In opinia lui, alegerile prezidentiale au fost mai transparente si mai corecte decat legislativele din ultima luna a anului trecut, iar "oamenii fac o corelatie intre rezultatul votului si asteptarile lor".

"Dar acum protestele vor fi organizate, in principal de opozitia pro-occidentala. De cei care sunt gata sa realizeze scenariul revolutiei portocalii. Ei vor incerca sa provoace dezordine, pentru ca OMON sa ia la bataie niste studenti, iar presa mondiala va arata imediat imaginile sangeroase de la acest eveniment", a anticipat analistul.

Vzgliad aminteste ca luni seara la Moscova vor avea lor mai multe actiuni, organizate atat de putere, cat si de opozitie.