Mihail Hodokovski cere opozitiei ruse, intr-un nou articol, sa evite scenariile radicale de tipul „luarea cu asalt a Kremlinului” si sa nu permita dezbinarea ei. De asemenea, el indeamna la continuarea actiunilor pasnice de masa, scrie Gazeta.ru.

Mihail Hodorkovski (2010)Foto: Agerpres/AP

Anul acesta se anunta o bogata recolta electorala. Dar in timp ce in Franta si SUA concurenta va fi dintre cele mai serioase pentru functia prezidentiala, in Rusia se va produce, din punctul de vedere al Occidentului, o eleganta trecere a lui Vladimir Putin din fotoliul de premier in cel de sef al statului. S-ar putea crede ca in lumea ermetica a politicii de la Kremlin, nimic nu s-a schimbat, numai Putin ramane simbolul permanent al stabilitatii, scrie fostul patron al companiei IUKOS, Mihail Hodorkovski.

El traseaza sase puncte care trebuie urmate de opozitia rusa:

1. Evitarea tuturor scenariilor radicale de genul „luarea cu asalt a Kremlinului”. „Exista cateva mii de politicieni si activisti tentati sa mearga pe acest drum. Dar nu mai multi. Daca, totusi, va fi lansat un astfel de scenariu, va fi discreditata nu numai ideea in sine a protestelor de masa, dar si tehnologia de obtinere din partea puterii a unor concesii ca urmare a presiunii stradale”.

2. In nici un caz nu trebuie sa se produca dezbinarea opozitiei. „Asta vrea Kremlinul. Nu intamplator in presa au aparut tot felul de articole, inregistrari audio si video. De asemenea, trebuie evitata delimitarea organizatorilor protestelor de masa in fractiuni: politicieni, activisti si oameni de cultura. De aici, din celula, am impresia ca un astfel de pericol exista".

3. Protestele pasnice trebuie sa continue. Ele dau deja roade si vor avea si mai multe rezultate pe viitor.

4. Opozitia trebuie sa-si uneasca fortele pentru ca alegerile prezidentiale din 4 martie sa fie cat mai curate posibil, cu o numaratoare corecta a voturilor si cu doua tururi. Pentru ca un al doilea tur inseamna, de fapt, trecerea la o noua calitate a procesului politic si indepartarea de monopolul asupra puterii.

5. Opozitia trebuie sa se limiteze la doua-trei partide noi, capabile sa inlocuiasca pe scena politica structurile invechite ale opozitiei sistemice. Judecand dupa modificarile aduse legislatiei, Kremlinul va stimula aparitia unor partide minuscule, pentru a instaura haos pe scena politica, provocand alegatorului repulsie fata de ideea unui pluripartitism real.

6. Mergeti in regiuni. Noile acte normative ofera celor mai reprezentantive figuri ale opozitiei sa participe la alegerile de guvernatori. Iar daca pana la sfarsitul anului 2013 cateva personalitati marcante ale opozitiei vor reusi sa ocupe aceste functii, se va putea vorbi despre un suflu nou al federalismului, despre o schimbare reala a elitelor politice si, in sfarsit, despre aparitia unui nou subiect colectiv, gata sa discute de la egal la egal cu Kremlinul pe teme care tin de viitorul Rusiei.