Igor Iurgens, seful Institutului pentru dezvoltare moderna, considerat in ultimii patru ani drept statul major intelectual al presedintelui Medvedev, i-ar fi recomandat acestuia sa refuze functia de prim ministru. Un post promis lui Medvedev de premierul Vladimir Putin in septembrie 2011. Propunerea lui Iurgens a antrenat o intreaga dezbatere privind viitorul politic al sefului statului rus, scrie Kommersant.

Intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg, Iurgens a declarat ca Dmitri Medvedev ar trebui sa refuze functia de premier sub viitorul presedinte Putin, pentru ca anturajul actualului prim ministru il va „rupe in bucati”. In opinia lui Iurgens, candidatul ideal pentru sefia guvernului ar fi Aleksei Kudrin, „pentru ca este considerat un profesionist si, evident, are incredere in viitorul presedinte Putin”.

Propunerea lui Iurgens este socanta din cel putin trei puncte de vedere, comenteaza Kommersant. In primul rand, functia de premier i-a fost promisa lui Medvedev inca din septembrie anul trecut, la congresul partidului lui Putin, Rusia Unita. Pana acum, constata publicatia, Putin nu si-a incalcat niciodata promisiunile facute, iar Medvedev a inceput, deja, sa lucreze la formatul viitorului ”mare guvern”.

Un refuz ar apare drept un gest incorect fata de Putin, fara a-i mai pune la socoteala pe cei atrasi de Medvedev in acest proiect. Seful Fondului pentru Politici eficiente, Gleb Pavlovski, este de parere ca un refuz din partea lui Medvedev va fi un semnal prost pentru elita politica si cultura politica a tarii. Pentru ca promisiunea a fost publica.

In al doilea rand, in structura organelor de stat nu exista functie echivalenta cu cea de prim minstru. Medvedev poate refuza oferta, dar atunci se ridica intrebare unde va lucra el. In al treilea rand, Iurgens i-a propus, de fapt, lui Medvedev sa cedeze fotoliul de premier lui Kudrin, stiind ca relatiile dintre cei doi s-au deteriorat in septembrie 2011.

Incercand sa descifreze secretul acestei propuneri, politicianul independent Boris Nadejdin spune ca in urmatorii ani functia de premier va deveni una „sinucigasa pentru cariera politica a oricui o va ocupa: va fi nevoie de masuri impopulare”.