Seful bancii VTB, Andrei Kostin, care a anuntat saptamana trecuta ca mediul de afaceri trebuie sa sustina un singur candidat la presedintie, i-a acuzat pe participantii la miscarile de protest de tentativa de a destabiliza Rusia, sugerandu-i lui Vladimir Putin sa declare dupa alegeri ca acesta va fi ultimul lui mandat la Kremlin, scrie Gazeta.ru.

Vladimir PutinFoto: AGERPRES

Intr-un articol publicat in cotidianul Kommersant, bancherul a estimat ca insusi Putin este interesat ca alegerile sa fie libere si cinstite. Kostin ajunge, astfel, la concluzia ca organizatorii mitingului „Pentru alegeri cinstite” nu vor astfel de alegeri. El il catalogheaza pe liderii partidelor Iabloko si KPRF drept „opozanti invechiti”, iar despre noile forte ale opozitiei spune ca „nu au nici program, nici lideri”. „Prin urmare, pentru a invinge, opozitia are nevoie de metode necinstite”, afirma Kostin.

„Concluzia este, prin urmare, ca societatea rusa nu este, in momentul de fata, pregatita de o shimbare a regimului din Rusia”, sustine seful VTB.

„Dar societatea cere, privind lucrurile prin prisma demnitatii sale, ca puterea sa se schimbe, sa fie cinstita, inclusiv la alegeri. Opozitia nu are nici un fel de justificare, nici morala, nici politica, pentru a privatiza ideile alegerilor libertatii, ale libertatii de expresie”, a afirmat bancherul.

In ceea ce-l priveste pe Putin, Kostin crede ca actualul premier se va confrunta cu grave provocari: „S-a aflat prea mult timp la conducerea statului. Indiferent de functia pe care a indeplinit-o, el se afla practic in fruntea tarii de 12 ani. Si il asteapta un nou mandat. Este foarte mult. Pentru o societate deschisa a secolului 21, este o perioada uriasa. Nici un lider al unei tari democrate nu a condus atat de mult. Multi afirma ca nu este mult, este foarte mult”.

Bancherul ii sugereaza lui Putin ca, dupa victoria din alegerile prezidentiale de la 4 martie, sa anunte ca nu va mai candida la un nou mandat prezidential.