In relatarile lor referitoare la mitingurile de sustinere ale lui Vladimir Putin, ziaristii trebuie sa puna accent „pe caracterul popular” al actiunii, sa ia cat mai putine interviuri de la functionari si in nici un caz sa nu insufle ideea ca oamenii au fost obligati sa vina la demonstratie, se spune in recomandarile date de guvernul regiunii Moscova mijloacelor de informare in masa, scrie Gazeta.ru.

Toate aceste indicatii sunt cuprinse intr-o nota trimisa mass-media municipale si regionale.

Prima parte a documentului descrie scenariul de desfasurare a actiunilor. Mitingurile nu vor dura „mai mult de 20 de minute”, la fiecare vor vorbi 4-5 „oameni, reprezentati respectati ai orasului, care nu au nici o legatura cu partidul puterii”. Partea oficiala va fi urmata de cea neoficiala: „petreceri populare”, cantece si dansuri. „Participare – minim 500 de persoane".

In partea a doua a documentului, ziaristii sunt sfatuiti ce nu trebuie sa vada, scriind despre mitingurile de sustinere a lui Putin. „Reportajele trebuie sa reflecte atmosfera bineovitoare a mitingulului in ansamblul lui (chipuri fericite, mame cu copii, pensionari, oameni de varsta medie)”; ziaristii trebuie sa sublinieze ca „cetatenii au iesit in strada de buna voie, din proprie initiativa” si ca organizatorii nu au fost responsabili ai puterii, ci structuri civice.

Ultimul capitol al „indicatiilor” este intitulat: „Nu aratati, nu mentionati”. Pe „lista neagra” se regasesc partidul Rusia Unita, sediul guvernului, „functionari care reprezinta partidul de guvernamant, sefii de administratii, deputati care au legatura cu aceasta formatiune politica”, scrie publicatia Gazeta.ru.