„Parlamentul nostru este in totalitate de stanga. Toate cele patru partide sunt de stanga. Ceea ce inseamna ca nu trebuie sa ne asteptam la un flux insemnat de reforme. Este ceea ce, de fapt, ma nelinisteste”, a spus fostul ministru de finante al Rusiei, Aleksei Kudrin, citat de top.rbc.ru. Kudrin a anuntat recent ca a demarat o serie de consultatii in vederea unificarii fortelor democrate si liberale in cadrul unei noi formatiuni politice.

Aleksei KudrinFoto: Agerpres

In opinia lui, Rusia are nevoie stringenta de partide politice de dreapta. Kudrin este de parere ca, daca astazi vor apare partide noi, pana la urmatoarele alegeri legislative, vor avea timp sa se afirme.

In acelasi timp, fostul ministru s-a aratat ingrijorat de posibilitatea ca, pe fondul liberalizarii procesului electoral, sa apara in acelasi timp mai multe partide de dreapta, „iar aceasta faramitare va slabi puternic aripa dreapta si, implicit, presiunile asupra reformelor”.

Interviu cu Aleksei Kudrin in cotidianul Kommersant.

Redactia: Ati devenit personalitate publica din momentul in care v-ati declarat dispus sa mediati dialogul dintre putere si opozitie. Aceste discutii nu au inceput. De ce?

Kudrin: Dupa parerea mea, puterea se afla intr-o situatie absolut nestandard pentru sine. Si nu reuseste sa inteleaga pe deplin esenta lucrurilor. Pentru ca nu e vorba numai de falsificarea alegerilor, mai sunt si alte motive de protest, exista o tensiune acumulata in interiorul societatii. De aceea nu sunt suficiente masurile de protectie a drepturilor intelectuale pentru clasa de mijloc. Mai sunt multe alte probleme. Totul s-a adunat: alegerile, falsificarea votului, nemultumirea. Prin urmare, scrutinul a devenit un fel de detonator, butonul de lansare.

R: Chiar credeti ca puterea nu este pregatita de dialog? Dar opozitia?

K: Opozitia este mai degraba pregatita. Chiar daca nu exista inca o delimitare clara a acelui grup pe care-l reprezinta. Pentru ca mitingul nu a trasat un contur cert al acestei granite. Sunt sondaje care arata ca acolo au fost si comunisti, si simpatizanti ai partidului Iabloko, si LDPR, si Rusia justa, si nationalisti si partide neinregistrate. Cum sa vorbesti in numele tuturor este o mare problema.

R: Intalnirea cu Vladimir Putin, cand i-ati vorbit de necesitatea dialogului a avut loc imediat dupa mitingul de pe bulevardul Saharov, inainte de Anul Nou?

K: Da.

R: Si Putin s-a retras sa se gandeasca la situatia creata.

K: Se poate spune si asa.

R: Si la ce concluzie credeti ca a ajuns Putin?

K: Trebuie sa intelegeti ca exista o mare neincredere fata de acel grup care incearca sa se prezinte drept purtatorul de interese al protestatarilor. Si, nu in ultima instanta, exista o oarecare confuzie legata de ceea ce inseamna, de fapt, aceasta opozitie.

R: Iar Putin are asemenea nedumeriri...?

K. Da, chiar are. Si cine sunt ei si cine i-ar putea reprezenta. Pentru ca este o problema inca rezolvata.

R: Cum se spune la noi, Medvedev este un fel de presedinte de curte?

K: Nu, absolut deloc. Am simtit ca el vrea sa candideze. Iar acest lucru l-a subliniat aproape la fiecare consfatuire. Si, credeti-ma, nu mi s-a parut a fi deloc un presedinte de curte.

R: Pana cand?

K: Am plecat in concediu la inceputul lunii august. Pana atunci ne-am tot intalnit. Iar el nu-si schimbase pozitia.

R: De ce credeti ca Putin vrea sa revina la Kremlin?

K: Exista, desigur, un respect pentru Putin din partea unei anumite parti a puterii, iar din partea guvernatorilor exista un respect si mai mare. Este un mare lider pentru multe paturi ale populatiei.

R: Dar daca Medvedev ar fi candidat, ar fi fost un pas mai sanatos din punct de vedere politic?

K: Cred ca pentru multi ar fi fost. Dar intre timp, intre mine si Medvedev au intervenit unele disensiuni si de aceea am fost sceptic in privinta unei asemenea propuneri.

R: Reiese ca Putin a fost opt ani presedinte. A fost, apoi, patru ani ca premier, in fiecare zi cu presedintele, chiar la televizor. Iar acum al patrulea mandat, dupa care va fi al cincilea...

K: Nu cred ca se poate vorbi acum despre alte mandate viitoare. Viata se schimba, modernizarea politica se produce sub ochii nostri. Concurenta va fi mai dura. De aceea nu vreau sa vorbesc despre alte mandate. Dar acum, dupa toate probabilitatile – si am vorbit cu majoritatea liderilor de opozitie – va fi Putin.