Fostul oligarh Boris Berezovski i-a cerut candidatului la presedintie, Vladimir Putin, sa renunte la cursa electorala, sa anuleze alegerile, intr-un cuvant, sa plece "pentru a evita o revolutie sangeroasa", luand cu sine „atat cat poti sa duci”.

„Volodia, inca mai poti evita o revolutie sangeroasa, inca mai poti impiedica distrugerea statului rus, cand poporul si puterea pierd definitiv contactul unul cu celalalt”, scrie Berezovski in scrisoarea deschisa adresata lui Putin. Textul mesajului a fost pubicat pe blogul pe care Berezovski l-a deschis pe site-ul postului de radio Eho Moskvy.

„Tu, ca dictator tipic, nu esti pregatit sa cedezi puterea. Dar istoria cunoaste si exceptii. Intelege ca tu o sa raspunzi pentru tot”. Puterea autoritara agita intotdeauna spectrul unei revolutii sangeroase pentru a-i speria pe oameni, dar orice revolutie sangeroasa este responsabilitatea puterii, nu a revolutionarilor, afirma Berezovski.

„Acum, tu poti pleca in orice conditii. Ia cat vrei, cat poti sa duci. Ia slava atata cat ai adus tu Rusiei, ia bani cat crezi ca a costat munca ta la galere, ia garantii cat crezi ca va fi suficient”, il indeamna Berezovski pe seful guvernului. In opinia fostului oligarh, stabilit in prezent la Londra, premierul nu mai poate avea incredere in nimeni, „nu numai in cei care sunt in Piata, dar nici macar in prieteni” pe care i-a „facut incredibil de bogati”.

"Singur te-ai lasat prins in capcana", scrie Berezovski. In opinia lui, numai Biserica ortodoxa rusa mai poate fi garant al unei schimbari pasnice de putere si a securitatii personale a lui Putin. „Numai biserica mai poate salva Rusia si pe tine de Rusia”, lanseaza semnatarul scrisorii.

„Volodea, esti intre doua focuri. Unul – revolta. Celalalt – sa-ti salvezi pielea. Tu trebuie sa raspunzi”, il avertizeaza Berezovski pe premierul Rusiei.