Elena Udrea, Sebastian Ghita, Vasile Blaga si Andreea Cosma sunt doar cativa din zecile de politicieni penali care nu vor mai beneficia de imunitatea parlamentara dupa alegerile din 11 decembrie. Cele mai mari "pierderi" le inregistreaza ALDE, de pe lista caruia au reusit sa intre in parlament doar cinci dintre cei 12 candidati penali. PSD este partidul de pe listele caruia vor intra in Parlament cei mai multi politicieni penali in acest an, 11 din 13. HotNews.ro va prezinta lista politicienilor cu probleme in justitie care nu au reusit sa obtina un loc in viitorul legislativ si a celor care vor putea legifera in continuare, sub protectia imunitatii.

Cei mai cunoscuti politicieni penali care nu au reusit sa treaca pragul parlamentar in acest an sunt candidata independenta Elena Udrea si Sebastian Ghita, impreuna cu intregul sau partid. Cei doi sunt trimisi in judecata in mai multe dosare instrumentate de DNA.

  • PSD

11 dintre cei 13 candidati PSD cu probleme penale vor face parte din viitorul legislativ. Mai putin norocoasa a fost Andreea Cosma, fiica fostului presedinte CJ Prahova, Mircea Cosma. Ea a ocupat pozitia 7 pe lista PSD Prahova pentru Camera Deputatilor, iar social-democratii au obtinut doar 5 mandate de deputat in Prahova. In decembrie anul trecut, Andreea Cosma a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviu.

In afara Parlamentului ramane si actualul deputat Dan Bordeianu, trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in legatura cu un proiect de alimentare cu apa in trei localitati din judetul Vaslui. El a candidat de pe pozitia 7 a listei PSD Vaslui pentru Camera Deputatilor. In judetul Vaslui PSD a obtinut doar patru mandate de deputat.

Se vor bucura in continuarea de imunitatea parlamentara presedintele PSD Liviu Dragnea si fostul premier Victor Ponta. Dragnea are la activ o condamnare definitiva de doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul "Referendumul", in care a fost acuzat de folosirea influentei sau a autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite, si un alt dosar trimis in judecata vinerea trecuta. In cel de-al doilea dosar, Dragnea este acuzat de instigare la abuz in serviciu in legatura cu angajarea a doua membre de partid la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman.

Si fostul premier Victor Ponta, trimis in judecata in doua dosare de coruptie, isi pastreaza fotoliul de parlamentar. El a fost trimis in judecata in dosarul Turceni – Rovinari, in care este acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani, si in dosarul “Tony Blair”, in care procurorii il acuza pe fostul premier de complicitate la savarsirea infractiunii de spalare de bani, respectiv folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul bani, bunuri sau alte foloase.

Va continua sa legifereze si senatoarea Ecaterina Andronescu. Ea fost trimisa in judecata alaturi de mai multi fosti ministri in Dosarul Microsoft. Devine senator si administrator public al Craiovei, Radu Preda, trimis in judecata pentru doua infractiuni de complicitate la luare de mita si instigare la spalare de bani in dosarul primarului din Craiova, Lia Olguta Vasilescu. Edilul Craiovei a reusit sa obtina si ea un mandat de parlamentar. Inainte de aflarea rezultatelor alegerilor, Olguta Vasilescu a spus ca va renunta la mandat si va ramane primar al Craiovei.

In camera inferioara a viitorului legislativ vor activa si candidatii de Arges Catalin Radulescu si Mircea Draghici. Radulescu a fost trimis in judecata de DNA pentru efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia si dare de mita. Draghici este acuzat, printre altele, de complicitate la abuz in serviciu ( 34 de acte materiale).

Nicolae Badalau a castigat un nou mandat de senator de Giurgiu. El este urmarit penal intr-un dosar de evaziunea fiscala cu o miza uriasa: 50 de milioane de euro.

Isi reinnoieste mandatul de deputat si Eugen Bejinariu. DNA a cerut fara succes actualului parlamament sa incuvinteze urmarirea penala fata de acesta in dosarul Microsoft. Votul cu privire la solicitarea DNA in cazul Bejinariu a fost amanadat de doua ori. Exista posibilitatea ca noul parlament sa ia o decizie in acest caz.

Isi va continua activitatea in Senat si fostul ministru de Externe, Titus Corlatean. DNA a cerut fara succes incuvintarea urmaririi penale fata de Corlatean in dosarul votului din diaspora de la alegerile prezindentiale din 2014. De aceasta data, votul nu a fost amanat, ci pur si simplu solicitarea a fost respinsa de Senat.

Fara imunitate au ramas si fostul ministru Dan Sova (trimis in judecata) si Anghel Stanciu (condamnat definitiv), care nu au mai prins un loc pe listele PSD de la aceste alegeri.

  • PNL

Doi dintrei cei trei candidati penali de pe listele liberalilor vor intra din nou in Parlament. Este vorba despre viitorul senator Marius Nicoara, trimis in judecata in urma unui accident provocat pe fondul consumului de bauturi alcoolice la volan, si viitorul deputat Victor Paul Dobre, pentru care DNA a solicitat fara succes parlamentului inceperea urmariii penale.

Verginel Dumitru Gireada, aflat pe listele PNL la Camera Deputatilor, nu a reusit sa obtina un mandat nou mandat. El a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare.

Nici Vasile Blaga, Ludovic Orban si Dan Motreanu, toti trimisi in judecata in diverse dosare, nu vor mai face parte din Parlament, nereusind sa prinda un loc pe listele PNL.

  • ALDE

Cinci dintre cei 12 candidati penali ai partidului condus de Tariceanu se vor regasi in componenta noului legislativ. Presedintele partidului Calin Popescu Tariceanu va fi din nou senator. El a fost trimis in judecata la milocul anului fiind acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea infractorului in dosarul “Fermei Baneasa”.

Partidul lui Tariceanu il duce in Senat si pe Ilie Nita, fost vicepresedinte al CJ Suceava si fost presedinte al organizatiei PNL Suceava. El a fost urmarit penal in 2011 pentru comiterea infractiunii de emitere a unei file cec careia ii lipseste unul din elementele esentiale, potrivit monitorulsv.ro. Aceeasi sursa relateaza ca afaceristul Nita a mai fost implicat intr-un scandal privind demontarea cosului de fum al unei gradinite.

Senatorul Eugen Dubarca, cercetat penal pentru instigare la abuz in serviciu in dosarul deputatul Mihail Boldea, va deveni si el deputat ALDE. Tot ca deputat ALDE va activa si Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica. Borza a fost condamnat definitiv, in februarie 2015, de ICCJ, la un an de inchisoare cu suspendare, pentru conflict de interese in 34 de cazuri.

Varujan Vosganian nu va mai face parte din camera superioara a legislativului, insa va activa in continuarea in Parlament ca deputat. El a obtinut cel de-al 7-lea mandat consecutiv de parlamentar pe listele ALDE Iasi. In februarie 2015, DIICOT a cerut incuvintarea inceperii urmaririi penala in cazul sau, Vosganian fiind acuzat de procurori ca a fortat Romgaz sa vanda gaze la preturile subevaluate pentru firmele producatoare de ingrasaminte chimice ale omului de afaceri Ioan Niculae. Senatul a respins solicitarea procurorilor.

De pe listele ALDE nu prind parlamentul fostul primar al Pitestiului, Tudor Pendiuc, nici senatorul Ion Ariton sau deputatul Ovidiu Silaghi. Lista perdantilor penali ai ALDE continua cu Dian Popescu, implicat in timpul campaniei electorale intr-un scandal cu privire la difuzarea pe internet a unor stiri false, Gigi Chiru, Daniel Chitoiu si Andrei Volosevici.

  • PMP

Nici unul dintre penalii de pe lista PMP, cinci la numar, nu a reusit sa intre in Parlament. Au candidat din partea PMP Valerian Vreme, urmarit penal in dosarul Microsoft, Haralambie Vochitoiu, cercetat de DNA pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene si fals in inscrisuri sub semnatura privata, si Mircea Manolache, cercetat penal pentru vatamare corporala si fuga de la locul accidentului. La acestia se adauga Aurel Olarean, trimis in judecata pentru abuz in serviciu, si Dan Andronic, patronul ziarului Evenimentul Zilei, trimis in judecata in dosarul ”Ferma Baneasa”.

  • UDMR

Singurul penal de pe listele UDMR va fi senator. Este vorba despre Tanczos Barna, urmarit penal de procurorii DNA pentru abuz in serviciu in legatura cu presupuse fapte de coruptie din peraioada 2005-2006, cand a fost presedintele Agentiei Domeniilor Statului.