Noii parlamentari vor depune juramantul, cel mai probabil, lunea viitoare, pe 19 decembrie, ziua in care expira mandatul actualilor senatori si deputati, iar consultarile presedintelui cu partidele in vederea desemnarii viitorului prim-ministru ar putea avea loc mai devreme, daca vor fi anuntate rezultatele finale ale scrutinului din 11 decembrie, potrivit News.ro.

Potrivit calendarului post-electoral stabilit de Guvern, in cel mult 48 de ore de la inchiderea urnelor, adica pana pe 13 decembrie la ora 24:00, partidele pot depune la Biroul Electoral Central (BEC) cereri de anulare a alegerilor. BEC are la dispozitie maximum trei zile pentru solutionarea acestor cereri, adica pana pe 15 decembrie.

In cazul in care contestatarii alegerilor sunt nemultumiti de solutia data de BEC, ei pot ataca aceasta decizie la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in termen de 24 de ore. La randul ei, ICCJ are la dispozitie maximum trei zile, pana pe 18 decembrie, prentru a transa problema, prin decizie definitiva.

In momentul in care rezultatele finale sunt publicate in Monitorul Oficial, adica dupa decizia Curtii Supreme, noul Parlament poate fi convocat de catre presedintele Klaus Iohannis. Potrivit estimarilor facute de partide, noul egislativ va fi convocat pentru 19 decembrie, ziua in care expira mandatul actualului Parlamentt.

Tot dupa publicarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare, presedintele poate convoca partidele politice la consultari pentru desemnarea viitorului prim-ministru. Daca nu vor fi multe contestatii ale scrutinului de duminica sau daca ele vor fi rezolvate cu celeritate, calendarul publicarii rezultatelor finale ar putea fi devansat.

La precedentele alegeri parlamentare, presedintele de atunci chemat partidele la consultari la opt zile de la scrutin si a convocat Parlamentul pentru doua zile mai tarziu. Daca acelasi calendar va fi urmat si anul acesta, atunci am putea avea consultari la Cotroceni luni, 19 decembrie, iar noul Parlament ar putea fi convocat pentru miercuri, 21 decembrie. Urmand aceeasi logica, noul Guvern ar putea primi votul de investitura vineri, 23 decembrie.