Accademia di Romania, ora 12:00 locală: grupuri de români, familii, câţiva tineri, sau doamne de vârsta a doua, vin către secţia de votare. Spre deosebire de alegerile din noiembrie 2014, la intrarea în curtea Accademiei nu este coadă. Dar toţi cei care vin la vot, o fac cu emoţie: unii cu bucurie şi cu speranţă, alţii cu frustrare şi părere de rău că participarea e redusă. Alţii cu lacrimi în ochi ca nu pot vota din cauza actelor expirate. Pana la aceasta ora, in Italia au votat doar 11.232 de persoane, din peste un milion de romani prezenti in Peninsula.

Acalmie la vot la RomaFoto: Hotnews

În fața clădirii sunt patru gărzi care asigură ordinea, de la un institut privat de pază. E relativ linişte, străzile adiacente Accademiei sunt aproape pustii: traficul la Roma e blocat, e „duminica ecologică”, maşinile nu au voie să circule. Ieri, primăria Romei a emanat un document prin care se permite circulaţia românilor care merg la vot, o derogare specială pentru alegători.

„În grădina lui Ion, toate păsările dorm”, fredonează o doamnă care se îndreaptă către secţie, împreună cu altre trei prietene. Sunt îmbrăcate în straie de duminică, şi se întreabă unde sunt românii, de ce nu e coadă, de ce nu au venit să voteze.

Din curtea institutului de cultură iese un alt grup de români: soţ, soţie şi un prieten. Se opresc cei doi bărbaţi, să ne explice situaţia. Sunt frustraţi, nu au putut să voteze pentru că nu au toate documentele necesare. „În 2014 am votat doar cu paşaportul, acum ni s-au cerut şi documente italiene. Nu le am la mine. Cum se poate aşa ceva? Dacă am timp, mă duc acasă să le iau şi apoi mă întorc să votez. Dar trebuie să mă duc şi la muncă!”

„Haideţi la vot, nu dormiţi!”

În 30 de minute, din toţi alegătorii cu care am vorbit, 9 nu au putut vota pentru că nu aveau toate actele necesare. „Am paşaportul expirat, cel românesc. Dar am adus buletinul italian valabil. Am cod numeric personal, chiar dacă documentul e expirat, noi, ca cetăţeni nu suntem expiraţi, ar trebui să putem vota, ne spune cu lacrimi în ochi. Mă întreb, de ce suntem atât de puţini? Haideţi, români, la vot, nu dormiţi, că pierdeţi şansa să schimbaţi ceva, pentru voi, pentru copiii voştri de acasă! Noi, cei din diaspora, avem o voce, de aceea le e frică de noi. Suntem mulţi, să fim mai uniţi”.

Prietena cu care a venit adaugă: „Să votăm, să nu ne mai jignească cei de acasă că suntem curve, iar copiii noştri că sunt golani!”.

„Am găsit cu dificultate adresele cu secţiile de votare, noroc că avem internet! Pe de o parte e bine că am putut vota repede, pe de altă parte îmi pare rău că nu suntem mai mulţi”, ne spune o doamnă din Satu Mare, care trăieşte de 17 ani în Italia.

„Am venit să votăm pentru o schimbare, e ceea ce le cerem celor de la Bucureşti. Doamne ajută!”, ne spune o doamnă din Braşov, stabilită de 15 ani în Peninsulă.

Un domn din Vrancea spune: „Am votat cu emoţii. Sper să se schimbe ceva, deşi e ani de zile nu se mai schimbă nimic. Nu pentru noi o facem, ci pentru copiii noştri. Noi, de acum, suntem o generaţie de sacrificiu”.

„Cei aleşi să repare greşelile din ultimii ani”

Adrian Niţă, din Bacău, venit cu soţia şi prietenii la vot şi ne-a spus: „Mă bucur că avem mai multe secţii de votare, atât în Italia cât şi în diaspora. Am venit să votăm cu un mesaj: ca cei care ajung în Parlament să înţeleagă că trebuie să repare ce au distrus în toţi aceşti ani de zile. Sper să-şi asume responsabilitate şi să recunoască atunci când greşesc şi să încerce să repare. Votul din diaspora dă acel semnal pe car el-am dat tot timpul, că noi existăm. Şi nu am cerut nimic, decât ca în România să se creeze locuri de muncă. Să lucreze în aşa fel încât tinerii noştri să nu mai plece din ţară”.

La Roma, unde trăiesc aproape 89.000 de români, au fost organizate 5 secţii de votare: una la sediul Ambasadei, două la Consulat şi două la Accademia di Romania. Cea mai mare afluenţă se înregistrează la Accademia di Romania. La secţia n. 134, până la ora 15:30 locală, au votat 271 de persoane.

VIDEO: O romanca napadita de emotii pentru ca nu a putut vota

Un roman explica de ce a venit sa voteze: