Alegerile sint sarea si piperul in viata de ziarist. Chiar si cu o campanie lesinata, alegerile parlamentare de azi ne dau adrenalina necesara sa vidanjam zi dupa zi mizeria din societate. Soarele neasteptat de dimineata si zarva din redactie - probabil cel mai zgomotos birou de pe adormita Cale a Victoriei - actioneaza mai eficient decit orice cafea. Haideti sa facem impreuna cronica zilei care va defini Romania urmatorilor ani.

Vot voiosFoto: AGERPRES

------------------------

17.23: Apatie neasteptata in strainatate, doar 76.000 de romani au votat pana acum. Cifre foarte mici de prezenta in Franta, Marea Britanie, Spania si Italia, mobilizare ceva mai mare in Moldova. Diaspora va juca un rol aproape insignifiant in aceste alegeri daca se mentine tendinta de pina acum

13.45: RTV anunta pe burtiera, cu fasaitul deja celebru, "Frauda uriasa la alegeri", dupa ce mai devreme anuntase ca Soros pregateste miscari masive. O fi semn ca partidul lor de suflet, ultima speranta de imunitate pentru fondatorul Ghita, sta prost? :)

Coada la o sectie de vot in Bucuresti, cartierul Militari

Coada la o sectie de vot in Bucuresti, cartierul Militari

Foto: Hotnews

13.15: Coada la o sectie de vot din cartierul bucurestean Mosilor.

11.44: Prezenta semnificativ mai mare in urban fata de rural la orele diminetii, oarecum neobisnuit. O probeaza si Bucurestiul, dar si alte orase din Transilvania, unde vedem o harnicie peste medie. Or, tocmai votul din urban e cel scapat de sub controlul armatelor de partid.

11.36: Corina Murafa, info de la firul ierbii, din sectia in care e observator: "Sectia 174, sat Teghes. 680 de inscrisi pe liste, au votat 38, din care 8 pe liste suplimentare. Atmosfera linistita spre mortuara. Edit: Un domn din biroul de sectie ma roaga sa il ajut cu aritmetica, cat la suta inseamna prezenta la el in sectie. A primit sms de la partid sa raporteze".

11.11: Intreb un politician care e atmosfera in partid. "Sint racit cobza, ca toti cei care am alergat toata campania asta" :)

11.07: Prezenta mare in Bucuresti la ora asta (8,26%), aproape de media tarii, spre deosebire de alte alegeri. Simtiti vreun vibe?

10.46: Ce-nseamna tehnica asta, domne: uite exemplul unui cetatean care, gratie sistemului de prevenire a votului multiplu, a fost gasit in Singapore in loc de Balta Alba. Mai mult detalii de la un observator al alegerilor, Cristina Cristea:

10.41: Aici vedeti prezenta live, plus comparatii in timp real fata de parlamentarele din 2012 si localele din 2016. Munca de chinez batrin, dar rezultatul e priceless, vorba cintecului :)

10.01: Sorin Simion, observator in satul Dobrovat: "Bat clopotele la biserica din Dobrovat, este ora 8.00, pana la aceasta ora au votat aici 9 persoane din cele 1.103 inscrise pe listele electorale, deci avem o prezenta la vot de 0.81 % dupa prima ora de vot. Media de varsta a votantilor de pana acum e in jur de 70 de ani".

10.00: Prezenta la vot la ora 10.00 e 5,27%. E mai buna decit la parlamentarele din 2012, dar mai slaba decit la localele din vara asta. Sa vedem cum continua ziua

9.56: Hai ca in Transilvania se voteaza zdravan, mai bine decit in 2012 - vorbe de redactie.

9.47: Corina Murafa, observator in Domnesti, ne da un hint despre democratia de la tara: "Domnul vicepresedinte de sectie, cum miscam 50 de cm mai la stanga sau dreapta, cum incepe: "Ia, voi, observatorii, nu mai pendulati atata. N-aveti voie sa va miscati" Democratie, dar mai cu masura"

9.44: Dragnea, dupa vot (cam teapan, cred ca de la frig): "Sper ca romanii sa faca diferenta intre manipulare si adevar". Ohooo, si noi speram din tot sufletul. Ghita, ai legatura.

9.43: Mamaaaa, ce mobilizare slaba in Teleorman si Giurgiu fata de parlamentarele din 2012 - overheard in redactie de la colegul Victor Cozmei, geniul tehnologic (neinteles, ca orice geniu) al redactiei