Investigatiile facute de mai multi cititori HotNews.ro dupa publicarea articolului referitor la modul cum s-a propagat stirea falsa cu "Ciolos, fiul lui Soros" a site-ului obscur Exclusiv24.ro fac legatura intre acesta si Dian Popescu, un politician ALDE condamnat penal si care incearca sa obtina, duminica, un nou mandat de parlamentar. Dian Popescu sustine ca nu are nicio legatura cu site-ul respectiv. Exclusiv24.ro nu mai era functional miercuri dimineata.

Dian PopescuFoto: senat.ro

UPDATE 3: Site-ul exclusiv24.ro se afla pe lista de proiecte dezvoltate de firma PROGEMISOFT SRL-D, din Targu Jiu. (vezi captura) Aceeasi firma sustine, pe platforma androidappsapk.co, ca a creat aplicatia "Sustin ALDE". (vezi captura) Societatea Progemisoft SRL-D este detinuta si administrata de Antonio Eftenie.

UPDATE 2 Un cititor Hotnews.ro ne semnaleaza ca disclaimerul nu era publicat acum cateva zile. Vezi aici si aici cum arata site-ul atunci.

UPDATE Site-ul exclusiv24.ro a publicat un "UPDATE" in aceasta dimineata in care recunoaste ca stirea a fost falsa si sustine ca a fost vorba de fapt de un "experiment" pentru a arata cum poate fi lumea manipulata in campania electorala.

Site-ul atrage atentia ca are un disclaimer in care afirma ca de fapt "nu prezinta stiri sau evenimente reale, ci doar interpretari subiective in stil fabulist ale evenimentelor din lumea politica si mondena". Insa pe site se regasesc "stiri reale".

Despre legaturile care s-au facut cu Dian Popescu, afirma ca sunt "victime colaterale":

"Exclusiv24.ro a initiat un experiment cu doar cateva zile inainte de alegeri pentru a demonstra cat de usor se poate manipula electoratul, dar mai ales sustinatorii unor candidati.

Un banal articol, scris de un tanar in stil fabulistic asa cum cum se precizeaza si in site, a provocat o adevarata isterie pe social-media. Nimeni nu a citit cu atentie continutul si precizarile din site, ci a trecut direct la atac.

Patima unor jurnalisti sau bloggeri demonstreaza implicare in campania electorala. Exclusiv24.ro a fost supus unor atacuri incredibile in scurt timp dupa ce acel articol a devenit viral. Unele persoane s-au amuzat pentru ca in materiale erau date contradictorii, altii au reactionat virulent, cu atac la persoana.

Sunt si cazuri in care articolul a fost folosit ca propaganda pentru anumite partide politice.

Noi nu asta ne-am propus, ci sa demonstram cat de usor se manipuleaza opinia publica. Asta face social-media, asta se intampla cand esti prea patimas si nu treci totul prin filtrul gandirii.

Noi nu atacam persoane sau partide, ci am taxat naivitatea.

Am fi vrut sa scriem inca de acum o luna cand niste prieteni au spus ca romaniii sunt avizi dupa senzational si iau stirile de pe Facebook fara sa fie verificate . Am pus un ariticol care a avut doua-trei share-uri si cateva vizite, dupa care am pus o fabulatie ca Islanda a sters datoriile cetatenilor si aceasta a explodat. De aici a pornit tavalugul!

Din pacate au existat si victime colaterale doar pentru ca, tehnic vorbind, site-ul a fost gazduit la comun cu al unui politician."

***

Lucian Mandruta a scris, mai intai, pe propriul blog marti seara despre faptul ca site-ul era gazduit de un server numit maseraticonstruct.ro, asociat firmei Maserati SRL din Targu Jiu, aflata in insolventa, unde la actionariat apare si Dian Popescu. Acesta este un fost lider local al PNL, senator, condamnat la cinci luni de inchisoare cu suspendare, pentru abuz in serviciu, in 2014. Dian Popescu a trecut la ALDE, iar acum candideaza din nou pentru un fotoliu de senator.

Pe de alta parte, un cititor a semnalat HotNews.ro ca, folosind instrumente web, a aflat ca serverul ce gazduieste site-ul Exclusiv24.ro ar apartine firmei Progemisoft din Targu Jiu si gazduieste, intre altele:

  • site-ul unui hotel asociat cu numele lui Dian Popescu (Sarahotel.ro), aflat in centrul unei investigatii de prostitutie acum cativa ani
  • siteweb.ro, aparent site-ul firmei Progemisoft, care, la sectiunea proiecte realizate, mentioneaza inclusiv site-ul Exclusiv24.ro, dar si cu proiecte online pentru primarii din regiune.

Toate site-urile mentionate fie functionau foarte greu, fie nu functionau deloc miercuri dimineata.

Un al treilea cititor a analizat luat firul codului de Google Analytics de pe site-ul Exclusiv24.ro si a semnalat HotNews.ro ca, la o cautare dupa acelasi cod, se mai gasesc site-ul Siteweb.ro, dar si un site de escorte.

Contactat de HotNews.ro, Dian Popescu a spus ca nu are nicio legatura cu Exclusiv24.ro, in ciuda faptului ca site-ul este plin de stiri elogioase la adresa lui Tariceanu si ALDE, partidul pe listele caruia candideaza Dian Popescu:

  • "Site-ul nu este al meu. Exista un loc unde sunt depozitate zeci de site-uri. Nu este nicio legatura. Este un hosting, este un loc unde sunt toate site-urile, este un singur IP. Site-ul nu este al meu, intre firma mea si site nu este nicio legatura."
  • Intrebat de ce sunt atatea stiri cu ALDE pe site: "Daca altii care opereaza sunt de la ALDE¬ Nu este al meu. Eu nu ma ocup de stiri false, nici mie nu imi convine sa fie date stiri false. Firma mea este pe acelasi server de 18 ani."
  • "Este o coincidenta. Eu nu ma ocup cu chestii din astea marunte. Nici mie ca politician nu imi convine sa se scrie stiri false despre mine."