Biroul electoral al Municipiului Bucuresti sesizeaza Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Autoritatea Electorala Permanenta referitor la campania "Black Friday la PRU" (Partidul Romania Unita) pentru infractiunea de corupere a alegatorilor, transmite Agerpres. Aceasta decizie a Biroului electoral de circumscriptie al Municipiului Bucuresti, adoptata miercuri, vine ca urmare a unor sesizari facute de un cetatean si de un candidat al PRM.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In aceste sesizari s-a aratat ca pe site-ul oficial al PRU a aparut un anunt conform caruia incepand cu data de 18.11.2016, orele 00.00 conceptul de Black Friday va fi introdus in politica de catre aceasta formatiune, in sensul ca membrii PRU cu posibilitati financiare vor oferi gratuit smartphonuri marca Samsung, Iphone, Huawei etc. celor care vor semna adeziunea si vor deveni astfel membrii acestui partid pana la data mai sus mentionata", se arata in decizia BEM.

Membrii Biroului au constatat, din inscrisurile anexate la sesizari si din vizualizarea anuntului aparut pe site-ul PRU, ca exista indicii privind posibila savarsire a infractiunii de corupere a alegatorilor.

"Analizand sesizarile formulate prin prisma motivelor invocate, a actelor depuse si in lumina dispozitiilor legale aplicabile, Biroul Electoral de Circumscriptie nr. 42 al Municipiului Bucuresti constata ca se invoca savarsirea infractiunii de corupere a alegatorilor prevazuta de art. 386 alin. 1 Cod penal, in conformitate cu care: 'Oferirea sau darea de bani, de bunuri, ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi", mentioneaza documentul citat.

Deoarece este vorba despre invocarea savarsirii unei infractiuni, s-a decis sesizarea organelor de urmarire penala, respectiv Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. Din punct de vedere al competentei teritoriale s-a avut in vedere faptul ca PRU are sediul in Bucuresti.

Totodata, Biroul electoral al Municipiului Bucuresti apreciaza ca au fost incalcate si dispozitii legale referitoare la modalitatea de finantare a campaniilor electorale, astfel ca se impune sesizarea Autoritatii Electorale Permanente.

Biroul Electoral de Circumscriptie nr. 42 al Municipiului Bucuresti a decis incetarea si retragerea de pe site-ul formatiunii politice a campaniei "Black Friday la PRU" si sesizarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si a Autoritatii Electorale Permanente.

Referitor la aceasta decizie, presedintele PRU Bogdan Diaconu a declarat la Digi24 ca va depune contestatie. "Este o hotarare a BEM pe care o vom contesta cu siguranta maine (joi - n.r.) la Biroul Electoral Central. A mai fost o astfel de situatie la Biroul Electoral Mures si filiala noastra de la Mures a contestat-o. Noi am avut o aplicatie pe site-ul partidului prin care membrii partidului se inregistrau ori in calitate de donatori ori in calitate de primitori pentru un viitor program care va avea loc dupa 11 decembrie" a spus Diaconu.

Ce arata anuntul PRU, publicat in urma cu o saptamana si retras ulterior:

"Incepand cu 18 noiembrie ora 00:00 conceptul #BlackFriday intra si in lumea politica.

Sute de membri ai PRU cu posibilitati financiare vor oferi gratuit smartphoneuri Samsung, Iphone, Huawei, etc catre alti membri ai PRU care si trimit datele pe site dupa ora 00.00.

Este pentru prima data cand un partid politic are o propunere asa de indrazneata suprapunand o actiune politica celebrului eveniment comercial BlackFriday.

Toti membri PRU inscrisi cu adeziune sau online pot participa la acest program PRU BlackFriday."