Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, sambata, la Suceava, ca a ingenuncheat sistemul, dar ca nu l-a invins si considera ca acesta trebuie invins si pus sa lucreze in interesul national, adaugand DNA nu ii ia niciodata pe generali, transmite Mediafax.

Traian BasescuFoto: Hotnews

"La finalul mandatului am spus ca am ingenuncheat sistemul, dar nu l-am invins si sistemul trebuie invins si pus la dispozitia cetateanului", a spus Traian Basescu la lansarea candidatilor PMP Suceava pentru alegerile parlamentare.

Basescu a spus ca doar ca presedinte al tarii poti sa vezi "osatura" statului la lucru.

El a explicat ca "sistem" are fiecare stat, o coloana vertebrala formata din generali de servicii de informatii, generali din Ministerul Apararii, generali din Ministerul de Interne, profesori universitari, unii procurori, judecatori, functionari din ministere si agentii care sunt vesnic pe posturile lor, posturi cheie.

"Aceste functii permanente, bugetare, neafectate de alegeri sunt functii care constituie coloana vertebrala a unui stat.(...) Politicienii nu fac parte din sistem pentru ca ei se schimba la patru ani, pe ei ii mai ia DNA, nu prezinta interes pentru sistem. Pe generali, o sa vedeti, nu-i ia DNA niciodata", a spus Basescu

El a aratat ca marea problema este ce fel de sistem are o tara, un sistem devotat interesului national si progresului tarii sau are un sistem care este devotat siesi cu prioritate.

"O sa va spun ca om care stie statul asta bine, ca sistemul din Romania lucreaza in interes national cand i se cere, cand i se dau repere precise. Drama este daca nu-i dai obiective. Cand nu-i dai obiective lucreaza pentru el, sistemul", a spus fostul presedinte.

El considera ca oamenii poltici trebuie sa dea "sistemului" obiective "clare, precise si tangibile". Altfel, daca nu au obiective, cei din sistem se fac doctori.

"E plin sistemul bugetar de doctori. Asa se innobileaza ei, facandu-se doctori, sau ii folosesc pe oamenii politici si te trezesti ca apare o initiativa legislativa cum primesc ei pensii speciale. Nu toata lumea primeste pensii speciale, dar sistemul isi promoveaza interesele prin oameni politici vremelnici, iar ei raman cu avantajele pentru totdeauna", a mai spus Traian Basescu.

Fostul presedinte a mai aratat ca "sistemul" s-a simtit afectat de problema doctoratelor si a pus oamenii politici sa le rezolve problema.

"Daca vreti sa vedeti o sinteza a ceea ce inseamna sistemul in Romania luati poza de la Academia Nationala de Stiintele Securitatii inventata de Gabi Oprea si George Maior si este o poza cu ei pe scari. Cei 25 de academicieni care, pentru ca sistemul isi apara interesele, si-au trecut prin Ordonanta de Urgenta data de Ponta si dreptul de a avea renta viagera, ca un academician care a scris biblioteci intregi si a citit vagoane de carti", a mai spus Traian Basescu.