Copresedintele ALDE Covasna, Dan Suciu, care candideaza pe pozitia a treia pe lista pentru Senat, sustine ca presedintele Klaus Iohannis nu reprezinta interesele tarii si ale poporului roman, iar locul lui ar trebui luat de o personalitate cu o "autentica valoare morala si intelectuala", dandu-l drept exemplu de persoana potrivita pentru aceasta pozitie pe mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.

Ioan SelejanFoto: Agerpres

"In contextul international tulbure de azi si al scindarii pline de ura a societatii romanesti, avem nevoie de un presedinte care sa uneasca poporul roman, capabil sa gestioneze cu intelepciune situatia complicata a tarii. Din acest motiv, astazi, cand ne apropiem de implinirea a 27 de ani de la declansarea Revolutiei, ma adresez Timisoarei, cu mesajul de a-l da Romaniei ca presedinte pe acel reprezentant al romanilor in care regasim toate valorile neamului nostru, tot ce este bun si frumos, traditiile, cumpatarea, echilibrul, curajul si intelepciunea de care avem atata nevoie. Daca in urma cu 27 de ani Timisoara nu a avut o asemenea personalitate, astazi il are pe Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, fostul episcop al Covasnei si Harghitei. Istoria il cere imperativ in fruntea statului pe mitropolitul Banatului, pentru ca e nevoie de un presedinte in care regasim un model autentic de valoare morala si intelectuala, cu fapte vrednice de lauda in slujba neamului romanesc", a declarat Dan Suciu, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca "in vremuri corupte, de neincredere, haos si degradare", popoarele isi aleg "in mod natural", drept conducatori politici, lideri "religiosi, morali, capabili de intarirea statului" si a exemplificat cu situatia din Cipru, care l-a avut ca prim presedinte al republicii, intre 1960 - 1977, pe patriarhul Macarie al III-lea, cu Germania care il are din 2012 ca presedinte pe preotul luteran Joachim Gauck si Romania, care l-a avut prim-ministru in perioada interbelica pe primul patriarh al Romaniei, Miron Cristea.

Dan Suciu si-a exprimat speranta ca la apropiatele alegeri parlamentare electoratul va da dovada de "intelepciune si discernamant" pentru ca viitorul Parlament sa cuprinda "cat mai multi oameni care vor sluji interesului national si nu intereselor straine Romaniei".

"Innoirea Parlamentului trebuie urmata de investirea unui Guvern care sa reprezinte 100% interesele nationale si nu pe cele ale corporatiilor straine sau ale altor state. Consider ca numirea unui viitor Guvern care sa slujeasca interesele Romaniei este direct amenintata de domnul presedinte Klaus Iohannis, care, in cei doi ani de mandat, a actionat permanent contrar obiectivelor tarii", a spus Dan Suciu.

In opinia sa, Iohannis a "gresit impardonabil" in atributiile sale de politica externa, iar in plan intern s-a pozitionat in permanenta "pe invers" fata de interesele cetatenilor romani.

"Domnul presedinte, cu profunda satisfactie personala, a salutat demisiile de onoare ale parlamentarului Gabriel Oprea si premierului Victor Ponta, in urma unor proteste de strada care au numarat 3.000, respectiv 30.000 de oameni. Ii solicit presedintelui Iohannis sa dea dovada de o minima consecventa cu sine insusi, sa ne spuna cat de important se crede si cam de cati oameni considera ca e nevoie sa iasa in strada pentru a-si da demisia. Avem nevoie, pe langa un Parlament si Guvern nou, si de un presedinte cu dragoste de tara, atasat valorilor nationale, un roman autentic, intelept, echilibrat, neaservit intereselor straine, cu o viata exemplara si vocatia de face bine poporului roman. Actualul presedinte (...) a dovedit ca nu are niciunul dintre aceste atribute si este doar un produs de marketing pe Facebook al unor interese contrare Romaniei si romanilor", a sustinut liderul ALDE Covasna.