Presedintele Klaus Iohannis isi exprima speranta ca alegerile parlamentare din decembrie vor reconfirma faptul ca Romania nu are in Parlament partide extremiste, informeaza Agerpres.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

"Romania este o tara in care spiritul european se manifesta in mod natural, fara accente sau tendinte xenofobe sau antieuropene dezbinatoare. O tara care nu are in Parlamentul sau partide extremiste - si sper ca alegerile parlamentare din 11 decembrie sa reconfirme acest adevar. O tara care, prin societatea sa deschisa, prin performanta economica, prin conduita fata de cetatean si prin raportarea la constructia europeana contribuie solid la pastrarea unitatii Uniunii Europene de care este acum mai mult decat oricand nevoie", a declarat Iohannis vineri, in Olanda, la Kerkrade, unde a primit placheta "Martin Buber" a Fundatiei Euriade.

El a aratat ca Romania este "un stat in care dialogul intre minoritatile nationale poate constitui un veritabil model in materie de promovare a interculturalitatii, a diversitatii culturale".

Seful statului a precizat si ca Romania isi asuma ca tara aflata la limita externa a UE, dar si a NATO, responsabilitatea de a proiecta stabilitate si valori democratice in aceasta vecinatate. De asemenea, el a aratat ca Romania se pregateste sa preia in 2019 presedintia Consiliului UE, apreciind ca acest fapt este un "test al maturitatii noastre europene".

Presedintele Iohannis a amintit ca in urma cu 25 de ani a fost semnat Tratatul privind Uniunea Europeana, remarcand ca anul viitor se implinesc zece ani de la aderarea Romaniei la UE.

"Este o aniversare deosebit de importanta pentru Europa, indeosebi in aceasta perioada in care trainicia proiectului european este pusa la incercare. In egala masura, se implinesc foarte curand 10 ani de cand, la 1 ianuarie 2007, Romania a aderat la Uniune si a reconfirmat, astfel, istoria sa profund europeana. Iata ca dupa un deceniu de la reintoarcerea noastra in comunitatea de valori careia am stiut mereu ca ii apartinem, romanii cred cu tarie in proiectul european, in capacitatea sa de a asigura pacea, democratia si prosperitatea. Intr-adevar, cetatenii romani sunt in prezent cei mai favorabili Uniunii dintre toti cetatenii statelor membre", a spus presedintele Iohannis.

Seful statului a afirmat ca el crede cu tarie in relevanta continua a proiectului european, mai ales in contextul in care exista provocari.

"Sunt convins ca o Uniune pragmatica si coerenta, o Uniune mai flexibila si mai credibila, apropiata de cetatenii sai, o Uniune care sa respecte valorile si principiile sale fundamentale ei reprezinta calea prin care vom reusi sa progresam catre o Europa prospera, puternica si sigura. (...) Romania este convinsa ca doar prin unitatea statelor membre pot fi preintampinate tendintele de divizare pe care, din pacate, le intalnim astazi in interiorul Uniunii", a declarat el.

Presedintele Iohannis a subliniat ca lumea se confrunta cu provocari de o amploare fara precedent in ultimele decenii, dintre care cele mai pregnante sunt criza migratiei, fenomenul terorismului, Brexit-ul, populismul, provocarile la adresa statului de drept.

"Avem datoria sa gasim impreuna solutiile reale si vizionare pentru viitorul Uniunii Europene si al cetatenilor sai. Este nevoie sa asiguram crestere economica, noi locuri de munca - in special pentru tineri - coeziune economica si sociala si, mai ales, securitate interna si externa", a adaugat seful statului, declarandu-se convins ca UE va depasi intarita aceasta perioada in care este supusa unor adevarate teste de rezistenta.

El a multumit presedintelui Euriade, prof. dr. Werner Janssen, precum si intregii conduceri a Fundatiei, pentru distinctia primita.

"Acordarea acestei plachete ma onoreaza intrucat face trimitere la 'filosofia dialogului' promovata de Martin Buber. Convingerea privind forta dialogului mi-a calauzit mereu atat viata personala, cat si cea publica, in slujba cetateanului", a spus presedintele Iohannis.