Liderul Uniunii Salvati Romania a acuzat joi PSD ca, prin contestatii repetate, incearca sa blocheze accesul partidului sau in alegerile parlamentare, afirmand ca exista un scenariu pesimist in care in circumscriptii din tara candidatii USR sa nu poata candida.

HotNews.roFoto: Hotnews

Declaratiile lui Nicusor Dan:

  • "Este vorba de o incercare deliberata a PSD de a bloca accesul USR in alegerile parlamentare din decembrie. O sa va dau niste fapte: va aduceti aminte - primarul Firea nu ne-a aprobat cerera de amplasare de corturi, ne-a trimis la primarii de sector, primarii de sector nu ne-au dat niciun raspuns. Nu am avut aprobarea primarilor PSD de a amplasa corturile pe toata perioada de strangere de semnaturi.
  • Dupa ce am strans 7500 semnaturi de la romanii din diaspora am avut nu mai putin de 3 contestatii pentru invalidarea acestor candidaturi toate din partea PSD
  • Am avut o contestatie din partea PSD pe cele 350 000 semnaturi pe care le-am strans de la romanii din tara
  • Am avut o contestatie din partea PSD pe protocolul de fuziune USB si USR desi era evident o chestiune care trebuia transata intre noi.
  • Am avut contestatie pe semnul electoral pe care l-am depus la BEC si avem informatii de la colegii nostri din tara ca pe listele de candidaturi pe care le dpunem azi in toate judetele vom avea in fiecare mai multe contestatii din nou din partea PSD, de oridnul 100-200 contestatii impotriva candidatilor USR.
  • Toate aceste fapte denota asa cum am spus de la inceput o tentativa deliberata a PSD de a bloca un partid pentru participarea in alegeri.
  • Este exact acelasi lucru pe care l-a facut PSD in noiembrie 2014 la alegerile 2014. Atunci a incercat sa opreasca romanii din diaspora sa voteze acum incearca sa opreasca un partid nou care promoveaza valori total opuse PSDuului sa participe in alegeri.
  • Nu este vorba de USR, este vorba de un drept fundamental care tine de un stat democratic. La fel, nu este vorba de USR ci de peste 350.000 oameni care au semnat pentru ca noi sa putem participa in alegeri si peste 1 mil de oameni care conform sondajelor sustin intrarea noastra in parlament.
  • Vreau sa ii asigur pe toi sustinatorii nostri ca indiferent ce se va intampla in procedurile judiciare care vor urma vom continua lupta pt acele valori continua. E o lupta pe care o ducem de 10 ani de 10 ani nimeni nu a reusit sa ne opreasca, nu o sa ne opreasca acum PSD si cu atat mai putin un condamnat penal cum este Liviu Dragnea.
  • Din punct de vedere legal in fiecare dintre judete la bej noi depunem lista si lista pentru a putea fi depusa are nevoie de suportul acestei adeverinte cum sa ca am strans semnaturile.
  • Aceste 350.000 semnaturi au fost contestate de o pers fizica, Monica Petrut, reprezentata de avocatul PSD-ului
  • Pe chestiunea fuziunii - depinde de apelul pe care PSD il va face peste 2-3 sapt nu depinde pentru ca USR este partid politic in registrul partidelor si poate sa candideze in alegeri.
  • Despre probleme cu sigla: "O prima cerere a fost respinsa de BEC acesta considerand ca nu a existat acceptul usb sa foloseasca sigla usr contestatia noastra a fost respinsa ieri si azi bec va judeca o noua cerere a noastra.
  • Avem dreptul sa schimbam sigla pentru ca in calendarul de alegeri partidele au voie sa ceara BEC folosirea unui insemn pana pe 1 nov.
  • Legislatia din Romania este adesea contradictorie. Experienta de la alegerile locale pe 13 tipuri de liste ne-au fost validate iar candidatul nostru de la 5 nu a fost validat.
  • Daca vor fi sute de dosare este posibil ca in anumite judete colegii nostri sa nu poata candida.
  • Daca nu va fi favorabila o vom contesta la tribunal daca si tribunalul ne respinge vom merge cu semnul nostru permanent.
  • Despre un scenariu ultra pesimist: Acesta este motivul pentru ca v-am solicitat sa veniti la conferinta de presa, realmente avand experienta ne e teama ca in anumite judete (nu vom putea candida)
  • Intr-o democratie in alegeri este vorba despre proiecte pe care partidele le propun oamenilor pentru viata lor din urmatorii patru ani si nu prin tertirpuri juridice sa bagi bete in roate contracandidatilor. PSD continua aceeasi smecherie electorala cu care ne obisnuim deja"

Nicusor Dan a explicat ca listele de candidati vor fi depuse joi cu semnul eletoral permanent al USR (foto mai jos), avand timp sa il schimbe cu cel folosit pana acum in precampanie pana pe 1 noiembrie.

Semnul electoral pe care vrea USR sa il foloseasca:

Insa problemele juridice pot continua. Decizia privind fuziunea luata miercuri de Tribunalul Bucuresti - care a respins contestatia facuta de Nicoleta Petrut - poate fi atacata cu apel de PSD.

Riscul cel mai mare este urmatorul: listele de candidati pe care USR le depunde in judete sa fie contestate de PSD judet cu judet la tribunalele judetene. Motivul pe care il pot invoca sa fie faptul ca pentru cele 350.000 semnaturi am folosit un semn electoral (triunghiul albastru) nelegal, deci listele de semnaturi sunt nule.

Pe de alta parte, exista o decizie BEC care atesta semnaturile fara legatura cu semnul electoral. Semnul electoral poate fi depus pana in 1 noiembrie.

Nicusor Dan a vorbit despre ambiguitatile legislatiei electorale: "pe de o parte anexa la legea 208 spune ca pe listele de semnaturi trebuie sa ai un semn electoral pe de alta parte legea si calendarul electoral iti dau voie sa propui un semn electoral pana pe 1 noiembrie. In interpretarea mea, este suficienta acea atestare de la BEC care spune ca noi am strans 350000 semnaturi."

Acesta a precizat ca acele contestatii depuse de persoana fizica Nicoleta Petrut au fost sustinute in tribunal de avocatul PSD Tonel Pop. Petrut este din Deva, Hunedoara.

BEC urmeaza sa aia in cursul zilei de joi o decizie - daca poate folosi sau nu USR sigla "triunghiul". Daca decizia este favorabila celor de USR, PSD poate sa o conteste la tribunal.

Ce decizii a luat ieri tribunalul Bucuresti:

  • A admis cererea de fuziune prin absorbtie a partidului Uniunea Salvati Bucuresti (USB) de catre partidul Uniunea Salvati Romania (USR) si inscrierea modificarilor aduse statutului in registrul partidelor politice. Pe de alta parte, judecatorii au respins cererile de interventie in proces a PSD si a Nicoletei Petrut, care se opuneau fuziunii USR cu USB. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.
  • A decis ca Uniunea Salvati Romania (USR) nu poate folosi sigla la alegerile parlamentare, respingand contestatia formulata de USR dupa ce Biroul Electoral Central a respins, la randul lui, semnul electoral al partidului, pe motiv ca nu se deosebeste de cel al USB de la alegerile locale, iar fuziunea dintre cele doua partide nu a fost finalizata. Decizia instantei este definitiva. Judecatorul a respins ca neintemeiata contestatia USR la decizia BEC, care a interzis formatiunii sa foloseasca la alegerile parlamentare din 11 decembrie aceeasi sigla pe care USB a folosit-o la alegerile locale din 5 iunie, decizia Tribunalului Bucuresti fiind definitiva.