Presedintele PSD Victor Ponta a anuntat duminica seara, de la Targu Jiu, ca a discutat cu presedintele UDMR Kelemen Hunor care l-a asigurat ca UDMR este dispusa sa colaboreze cu USL pentru a forma o majoritate parlamentara. Totodata, Ponta le-a cerut actorilor politici sa inteleaga ca Romania are nevoie de pace si reconstructie avertizand ca "in perioada urmatoare, cine va ridica sabia, de sabie va muri".Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni dimineata sa inca se poarta discutii cu Uniunea Democrata Maghiara din Romania, formatiune cu care nu s-a stabilit inca incheierea unei aliante. Antonescu spune ca discutiile cu UDMR vizeaza mai ales reforma constitutionala - prioritate pentru USL.

Declaratii Victor Ponta:

  • Vreau sa le multumesc, bineinteles, celor care au avut incredere in USL si au votat cu gandul la viitor, si nu la trecut.
  • Vreau in mod special sa explic tuturor militantilor de ce sunt la Targu Jiu in acest moment. Vreau sa le multumesc colegilor mei de aici, oamenilor din Targu Jiu, au venit intr-un numar urias, cel mai mare numar la vot, peste doua treimi dintre ei m-au votat pentru un nou mandat de deputat si au dovedit intregii tari ca demagogia, minciuna, campania murdara nu aduc rezultate.
  • In aceasta seara am castigat o batalie extrem de importanta.
  • Dupa cateva momente de bucurie, de maine trebuie sa ne apucam din nou de treaba.
  • Scorul electoral este extrem de clar si vointa exprimata de electorat este mai clara ca niciodata, o majoritate absoluta a USL recunoscuta si de adversarii nostri politice care trebuie sa accepte regulile democratiei si care trebuie sa inteleaga ca vor fi in urmatorul parlament in opozitie.
  • Imi asum obilgatia sa tratez cu respect opozitia asa cum noi nu am fost tratati cand eram in opozitie.
  • Aceasta zi a pus capat unui razboi civil, unui razboi politic care a sfasiat Romania in ultimii ai, un razboi care a distrus o mare parte din Romania, destine, vieti, sperante.
  • Vreau sa cer tuturor actorilor politici, incepand cu presedintele tarii, cu noii parlamentari, cu cei care vor face parte din noul Guvern, sa inteleaga ca Romania are nevoie de pace, o perioada de reconstructie.
  • In perioada urmatoare, cine va ridica sabia, de sabie va muri.
  • Imi asum responsabilitatea de a conduce in continuare guvernul USL.
  • Am vorbit la telefon cu presedintele UDMR dl Kelemen Hunor, care mi-a confirmat faptul ca UDMR este dispusa si vom incepe discutiile pentru a avea o majoritate constitutionala, o majoritate parlamentara.
  • Din toate raportele primite ca sef al Guvernului am ajuns la concluzia ca aceste alegeri au fost organizate foarte bine si multumesc tuturor institutiilor statului care au dat o proba de eficienta. S-a inregistrat un numar extrem de redus de plangeri si de contestatii.
  • Trebuie sa incheiem rapid, fara niciun fel de umbra, procedura de numarare a voturilor.
  • Romania trebuie sa fie membru al familiei europene, care sa conteze in marile provocari pe care Europa le va avea in perioada urmatoare.
  • Trebuie sa avem  locuri de munca, stabilitate fiscala, servicii publice de calitate si mai ales justitie sociala.
  • Revizuirea Constitutiei va fi adevarata refroma a administratiei romanesti.
  • Anul 2012 se incheie in cateva zile, a fost numit de noi, cei de la USL, anul victoriei; 2013 trebuie sa fie anul constructiei.
  • Pentru colegii mei ministri, maine mai au voie sa numere voturile din colegii, de marti toata lumea este la serviciu, Romania trebuie sa fie guvernata.
  • Sunt foarte convins ca romanii astazi si-au spus vointa si noi toti nu trebuie sa facem altceva decat s-o respectam.

Intr-o interventie ulterioara la Romania TV, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania "are nevoie de pace", pentru ca "indiferent cat de dura a fost campania, de maine trebuie sa reconstruim, am distrus destul".

"Oricine va dori sa continue razboiul va disparea de pe scena politica", a adaugat Ponta.

Promisiuni, promisiuni... ce declara Victor Ponta in noiembrie 2011 si in mai 2012

  • Exista doua cai dupa 2012 - UDMR sa mearga in opozitie si PDL la DNA

"Vreau sa ne angajam ca, pe langa aceste culori, nu vor aparea alte culori care au facut rau Romaniei, nici portocaliul minciunii si coruptiei, nu va fi nici negrul celor care ne-au tradat pentru grade militare nemeritate. Nu cred ca dupa 2012 trebuie sa fie nici culoarea verde a UDMR. Exista doua cai: UDMR sa mearga in opozitie si PDL la DNA", a sublinia atunci presedintele PSD.

In luna mai 2012, in plin scandal legat de infiintarea in maghaira a UMF Targu Mures, Ponta acuza ca totul s-a facut la presiunea UDMR si ca aceasta formatiune va ramane categoric in Opozitie dupa alegerile din decembrie 2012.

"Nu vreau sa conduc un guvern antiminoritati. Trebuie sa fie un standard de colaborare cu minoritatile. Sigur UDMR va fi in Opozitie. E normal si inteligent si rational sa ai un dialog cu ei. UDMR, cu toate lucrurile care ne despart, e un partener de dialog in Opozitie. Partidele cum ar fi cel al lui Tokes nu. Nu sunt un partener pentru noi", declara liderul social-democrat.