Rezultatele exit poll-urilor
- Romania TV / CSCI: UDMR - 5%
- Realitatea TV/Institutul Geopol: UDMR - 5% (estimari la ora 19%)
- B1 TV/ CSOP: Senat: UDMR - 5%
- B1 TV/ CSOP: Camera Deputatilor: UDMR - 5%
- TVR / CURS - Senat: UDMR - 5,16%
- TVR / CURS - Camera Deputatilor: UDMR - 5,19%
- Antena 3 / CCSB: Senat: UDMR - 5,2%
- Antena 3 / CCSB: Camera Deputatilor: UDMR - 5,1%
- Daca rezultatele finale vor arata un scor sub 5% pentru UDMR, atunci formatiunea va avea 9 parlamentari in viitorul Parlament, plus alte cateva mandate pe care le poate castiga la redistribuirea mandatelor.
- Daca rezultatele finale vor arata un scor peste 5% pentru UDMR, atunci formatiunea va avea intre 16-17 deputati si 8-10 senatori.
Potrivit datelor provizorii ale recensamantului din 2011, Populatia de etnie maghiara din Romania numara 1.238.000 persoane, reprezentand 6,5% din populatia stabila a tarii. Pana in prezent au primit dubla cetatenie si dreptul de a vota la Budapesta 150.000 de persoane, adica aproximativ 12% din comunitatea maghiara.
- La alegerile parlamentare din 2008 UDMR a obtinut 6,17% dintre voturi la Camera Deputatilor si 6,39% la Senat, avand in final 30 de parlamentari.
- La alegerile Parlamentare din 2004 UDMR a obtinut 6,2% dintre voturi, obtinand in final 32 de mandate de parlamentar.
- La alegerile europarlamentare din 2009 UDMR a obtinut 8,29% dintre voturi
- La alegerile europarlamentare din 2007 UDMR a obtinut 5,52% dintre voturi
Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si membru al UDMR, a explicat in cadrul unei analize realizate pentru HotNews.ro ca "dansul pe pragul electoral al UDMR reprezinta o demolare a stereotipului pozitiv al comunitatii maghiare de electorat disciplinat si organizat pe criteriul interesului etnic. Pragul electoral alternativ de 6 mandate de deputati si de 3 de senatori va minimaliza rolul UDMR in noul Parlament, iar atingerea la limita a pragului de 5% va reprezenta un rezultat smuls la numaratoarea voturilor. Ambele variante vor provoca tensiuni in UDMR si in comunitatea maghiara din Romania". Citeste aici analiza integrala realizata de Csaba Asztalos
Cum s-a desfasurat campania in maghiarimePentru prima oara, UDMR a avut in alegeri un competitor direct care s-a batut pe voturile comunitatii maghiare, fara a ajunge la o intelegere cu uniunea. Este vorba despre Partidul Popular Maghiar din Transilvania. Decizia pentru infiintarea acestui partid a fost luata in decembrie 2010 de catre Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) condus de Laszlo Tokes.
Maghiarii au nevoie de un nou partid, care sa fie "purtatorul de cuvant al politicii de autonomie", declara in 2010 Tokes, precizand ca UDMR ar trebuie "sa se hotareasca daca ii reprezinta pe maghiari la Bucuresti sau Bucurestiul in fata maghiarilor".
In campania pentru alegerile parlamentare de acum, Partidul Popular Maghiar din Transilvania a redeschis tema autonomiei Tinutului Secuiesc, "partidul lui Laszlo Tokes sperand in acest fel sa castige teren in fata UDMR, avand si sprijinul FIDESZ, partidul aflat la guvernare in Ungaria", scria in noiembrie Dan Tapalaga.
In replica la actiunile Partidului Popular Maghiar din Transilvania, presedintele de onoare al UDMR, Marko Bela, a declarat ca "nu e de acord" cu dreptul acordat cetatenilor maghiari care traiesc in strainatate de a vota la alegerile din Ungaria, acest drept fiind puternic sprijinit in Romania de PPMT.
Istoricul dublei cetatenii si a dreptului la vot pentru etnici maghiari din afara Ungariei
In mai 2010, Parlamentul Ungariei a adoptat modificarile legislative prin care etnicii maghiari din afara tarii pot obtine dubla cetatenie.
In toamna anului 2010 au fost adoptate si normele metodologice. In ianuarie 2011, legea a intrat in vigoare si, dupa o saptamana, au fost depuse 5.000 de cereri. Pe 14 martie 2011, mai multe personalitati printre care si Tokes Laszlo primesc dubla cetatenie in prezenta vicepremierului maghiar Semjen Zsolt.
Pe 28 aprilie, FIDESZ anunta ca intentioneaza sa acorde maghiarilor din afara Ungariei pe langa dubla cetatenie si dreptul de a vota la alegerile din Ungaria. 'Am dori sa le acordam drept de vot cetatenilor maghiari din afara granitelor', a declarat in aprilie Janos Lazar, liderul grupului parlamentar al Fidesz.
8 iulie 2011. Fostul presedinte al UDMR critica ideea lansata la Budapesta, catalogand-o drept o 'decizie proasta'.
In august 2011, presedintele Ungariei, Pal Schmitt, i-a invitat pe romanii de etnie maghiara sa faca demersurile necesare pentru obtinerea dublei cetatenii, care ii poate ajuta sa obtina anumite drepturi.
Citeste si:
Niciodata sa nu sfatuiesti lumea sa nu voteze. Niciodata !