Alegerile parlamentare din Romania sunt tratate pe larg in articole de analiza de catre principalele agentii de presa internationale. Agentia France Presse scrie astazi ca o coabitare cu presedintele Traian Basescu "promite sa fie furtunoasa", dar mentioneaza ca "o criza politica este ultimul lucru de care Romania ar avea nevoie, aflata pe locul al doilea in UE in topul celor mai sarace state". Rezultatul alegerilor "ar putea declansa o noua runda a luptei pentru putere (...) si ar putea complica negocierile cu FMI pentru un nou acord", scrie si Reuters.

AFP: Coabitarea cu presedintele Traian Basescu "promite sa fie furtunoasa"

Romanii voteaza duminica pentru a-si alege noul parlament, un scrutin pe care coalitia de centru-stanga pare sa fie asigurata ca il castiga, dar coabitarea cu presedintele Traian Basescu "promite sa fie furtunoasa", scrie Agentia France Presse intr-o analiza pe marginea alegerilor parlamentare din Romania.

AFP noteaza ca la Bucuresti alegatorii se confrunta cu o ploaie torentiala, in timp ce in mai multe judete din nordul si vestul tarii a nins puternic. Din aceasta cauza, putini oameni s-au dus la urne la primele ore ale diminetii pentru a-si exprima optiunea, iar analistii sustin ca va fi o rata scazuta de participare, scrie agentia de presa.

Jurnalistii francezi amintesc si de referendumul din vara pentru suspendarea lui Traian Basescu - eveniment ce a determinat "Bruxelles-ul si Statele Unite ale Americii sa denunte incalcari ale statului de drept" - si precizeaza ca alegerile parlamentare sunt primul scrutin national dupa incercarea de eliminare a presedintelui.

Sondajele crediteaza USL cu 48% pana la 61% din intentiile de vot, in timp ce ARD "soseste mult in urma" cu procente intre 15% si 23%, scrie agentia franceza de presa. "Asistam la un vot sanctionator, resentimentele fata de PDL pentru taierea a 25% din salarii in 2010 sunt foarte vii", a declarat pentru AFP sociologul Vasile Dancu.

O victorie a USL nu inseamna ca Victor Ponta va fi desemnat automat din nou ca premier, scrie AFP, care noteaza ca Traian Basescu a lasat sa se inteleaga ca va face propria alegere. Un refuz in desemnarea lui Ponta ca prim-ministru risca sa atraga o noua incercare de suspendare a presedintelui, mai scrie agentia franceza de presa, care citeaza mai multi analisti ce sustin ca, in acest scenariu, presedintele si-ar depasi prerogativele.

"Dar o criza politica este ultimul lucru de care Romania ar avea nevoie, aflata pe locul al doilea in UE in topul celor mai sarace state, care se lupta sa revina la o crestere economica durabila, avertizeaza investitorii si analistii economici", scrie AFP.

The Washington Post: Alegerile care ar putea aduce si mai multa instabilitate

Alegerile parlamentare din Romania sunt subiectul unei analize publicate si in The Washington Post, care noteaza ca rezultatul scrutinului "ar putea agrava o disputa de lunga durata" intre presedinte si premier. Potrivit ziarului citat, cei doi lideri au fost implicati "intr-o lupta personala inversunata" de cand Ponta a incercat sa-l suspende pe Basescu.

"Daca Basescu refuza sa il desemneze pe Ponta, ar putea urma o confruntare politica", mai noteaza publicatia. Publicatia aminteste ca Romania a trecut printr-o incercare de suspendare a presedintelui, "a vazut trei prim-ministri si guverne anul acesta, precum si uriase proteste anti-austeritate", iar Uniunea Europeana si Statele Unite au criticat guvernul pentru ca nu a respectat statul de drept si a ignorat regulile constitutionale in timpul incercarii de suspendare a presedintelui.

Reuters: Votul care poate redeschide scandalul politic

Agentia de presa Reuters scrie ca o victorie a coalitiei din care face parte Victor Ponta "ar putea declansa o noua runda a luptei pentru putere cu presedintele de dreapta si ar putea complica negocierile cu FMI pentru un nou acord". Sondajele de opinie arata ca USL va castiga cele mai multe voturi, dar analistii sustin ca presedintele Traian Basescu ar putea desemna pe altcineva sa formeze guvernul, se arata in articolul citat.

"Orice perioada prelungita fara o noua administratie ar descuraja pietele financiare si ar ridica intrebari despre modul in care Romania va obtine un nou acord cu FMI odata ce actualul acord va expira, la inceputul lui 2013", noteaza Reuters.

Potrivit agentiei de presa, Romania a facut progrese in anumite domenii de la revolutia din 1989, dar - desi a aderat la Uniunea Europeana in 2007 - ramane a doua tara din punct de vedere al saraciei dintre statele europene. Romania nu reuseste sa ajunga din urma tarile din regiune ca Polonia, Ungaria si Cehia si se lupta sa introduca apa curenta si electricitate in anumite zone, mai scrie Reuters.

"Reforme pe termen lung ca privatizarea companiilor de stat ineficiente si o revizuire a legii sanatatii au esuat, iar economia se lupta sa se recupereze dupa o recesiune profunda", se mai arata in cadrul analizei. Aceasta mentioneaza de asemenea ca leul a cazut la un nivel record in fata euro in august, in timpul tentativei de a-l suspenda pe Basescu prin metode "despre care UE si Statele Unite au spus ca au subminat statul de drept".

Citeste si: