Agentia Nationala de Integritate (ANI) a lansat vineri pe pagina sa de internet (www.integritate.eu) o sectiune distincta, destinata declaratiilor de avere si de interese depuse in cadrul procesului electoral de catre candidatii la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, informeaza un comunicat al ANI.

Pentru a facilita accesul la informatie, sectiunea beneficiaza de campuri avansate de cautare, precum nume / prenume, judet si functii alese (deputat, senator).

  • Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa semnaleze discrepante, omisiuni, inadvertente in declaratiile de avere sau de interese ale candidatilor din colegiul lor.

Potrivit ANI, in anii electorali anteriori, practica a evidentiat o serie de nereguli, atat in procedura de completare a declaratiilor de avere in cadrul procesului electoral, cat si in cea de transmitere a acestora catre Agentie.

Astfel, arata institutia, Agentia a receptionat si gestionat un numar mare de declaratii de avere si interese care nu contineau unele informatii relevante, cum ar fi: numele persoanei respective, functia pentru care candideaza, veniturile realizate, patrimoniul sotului / sotiei declarantului etc.

ANI semnaleaza faptul ca, potrivit legii, "persoanele care candideaza pentru functiile de (...) deputat sau senator (...) sunt obligate sa isi declare averea si interesele", iar declaratiile se transmit catre Agentia Nationala de Integritate "in termen de cel mult 48 de ore de la depunere".

"Declaratiile de avere si interese se intocmesc potrivit modelelor prevazute in Anexele nr. 1 si 2 din Legea nr. 176/2010 si se depun la Biroul Electoral Central sau, dupa caz, la biroul electoral de circumscriptie, odata cu declaratia de acceptare a candidaturii, in doua exemplare", se precizeaza in comunicatul ANI.

De asemenea, conform aceleiasi legi, "nerespectarea termenului pentru depunerea declaratiilor de avere si a declaratiilor de interese ori nedeclararea cuantumului veniturilor realizare sau declararea acestora cu trimitere la alte inscrisuri constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei". "Agentia poate declansa din oficiu procedura de evaluare", mai arata ANI in comunicat.

ANI mentioneaza ca "Ghidul de completare a declaratiilor de avere si de interese" este publicat pe pagina de internet a Agentiei si informeaza ca, in termen de 48 de ore de la primire, Agentia va procesa si publica toate declaratiile de avere si de interese pe Portalul public al declaratiilor de avere si de interese, in sectiunea destinata alegerilor parlamentare 2012.

Potrivit prevederilor legale, obligatia transmiterii acestora catre Agentie revine Biroului Electoral Central, respectiv birourilor electorale de circumscriptie, eventualele intarzieri cauzate de nerespectarea termenului legal de transmitere nefiind imputabile ANI.