Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a declarat, luni seara, la Targoviste, ca actualizarea listelor electorale a inceput de aproximativ trei saptamani, transmite Agerpres.

"Vreau sa clarific un subiect, cel mult dezbatut in vara, legat de listele electorale. In conformitate cu Legea 35, modul in care se realizeaza listele este foarte clar si nu este atributul MAI. (...) Ministerul pune la dispozitia primarilor listingul cu persoanele aflate in sistemul national de evidenta a persoanelor. Acel document devine lista electorala dupa ce este semnat de primar si de secretar, care au obligatia pana cu 48 de ore inainte de desfasurarea alegerilor sa tot actualizeze listele electorale", a precizat Dusa.

Ministrul spune ca a cerut prefectilor reactualizarea listelor electorale pentru alegerile parlamentare.

"Acest proces a inceput de circa trei saptamani. Prefectii stiu, au luat deja masuri si am solicitat de atunci, in prima videoconferinta cu prefectii, ca reactualizarea listelor de alegatori sa se desfasoare permanent, in conformitate cu legea, eliminand din listele electorale acele persoane care, conform legii si mai ales a Ordonantei 97, trebuie eliminate din listele electorale", a mai spus Dusa.

In ceea ce priveste modul de realizare a listelor electorale, ministrul Administratiei si Internelor a declarat ca noul Parlament ar trebui sa ia in discutie acest aspect.

"MAI impreuna cu Autoritatea Electorala Permanenta lucreaza la un proiect de lege privind regimul listelor electorale, care, pana la urma, probabil ca vor fi reunite in Codul Electoral. Este o chestiune de perspectiva pe care sper ca noul Parlament sa o demareze, printre acele procese importante care vizeaza reforma administrativa in Romania, odata cu modificarea Constitutiei si clarificarea sistemului acestuia electoral si a modului in care se realizeaza listele electorale", a precizat Mircea Dusa.

Ministrul de Interne a participat, luni seara, la Targoviste, la investirea noului prefect de Dambovita, Victor Sanda.