Circa 1.000 de persoane au iesit in strada la Chisinau luni pentru a protesta fata de modul in care au fost organizate alegerile prezidentiale. Potrivit Agora.md, protestul e organizat de organizatia unionista ODIP - Onoare, Demnitate și Patrie, in frunte cu liderul sau, Vlad Biletchi. Participantii au desfasurat un urias drapel romanesc si scandeaza lozinci pro-romanesti si pro-unioniste, o tema care are extrem de putini aderenti in Republica Moldova. ONG-ul organizator detine si proiectul de televiziune pro-unionista Liber TV, potrivit unui interviu acordat de liderul Vlad Biletchi. De altfel, tot tonul protestului e unul mai degraba pro-unionist si mai putin de protest, desi Maia Sandu nu a folosit in campanie deloc tema unirii cu Romania.

Protest la Chisinau, dupa alegerile prezidentialeFoto: Captura Privesc.eu
  • Vezi mai jos principalele momente ale protestului

Ora 17:18 Organizatorii protestului anunta incheierea manifestatiei, invocand lasarea de intunericului si frigul de afara, si face apel la un nou protest marti, la ora 11:00.

Se scandeaza "Traiasca, traiasca, traiasca si-nfloreasca, Moldova, Ardealul si tara Romaneasca", "Dodon, la gunoi", "Noi suntem poporul", "Politia-i cu noi", "Unire".

S-a cerut demisia ministrului de Externe.

Ora 16.58: ONG-ul organizator detine si proiectul de televiziune pro-unionista Liber TV, potrivit unui interviu acordat de liderul Vlad Biletchi. De altfel, tot tonul protestului e unul mai degraba pro-unionist si mai putin de protest, desi Maia Sandu nu a folosit in campanie deloc tema unirii cu Romania

Ora 16:49 Manifestantii scandeaza "Jos Dodon"

In fata monumentului Stefan cel Mare si Sfant, protestatarii, cu lumanari in maini, au interpretat melodii ale Doinei și ale lui Ion AldeaTeodorovici. De asemenea, au fost intonate imnurile Republicii Moldova si Romaniei.

Ora 16.17: Un tanar lider al manifestatiei striga la portavoce "Jos Moscova!" si scandari impotriva lui Igor Dodon

Ora 16.13: Manifestantii au ajuns la statuia lui Stefan cel Mare

Ora 14:51 Numarul protestatarilor a ajuns la circa 1.000 potrivit Unimedia.

Agora relateaza ca organizatorii ii indeamna pe participanti sa semneze o petitie, prin care sa isi exprime nerecunoasterea alegerilor. Totodata, acestia scandeaza demisia membrilor CEC, si asteapta un reprezentant pentru a iesi la discutii. Se scandeaza "Noi vrem Turul III".

Ora 14:13 Protestatarii au ajuns in fata Comisiei Electorale Centrale si scandeaza: "Jos Mafia". Numarul manifestantilor este in crestere. Organizatorii avertizeaza: "Sa nu atingeti niciun politist si sa semnalati daca simtiti ca sunt provocatori." (Unimedia)

Ora 13:56 Unimedia noteaza ca tot mai multe persoane se alatura protestului pasnic. Se scandeaza: "Demisia" si "Mortii nu voteaza".

Unimedia vorbeste de cateva zeci de persoane. Potrivit Digi24, numarul manifestantilor s-ar ridica la 200, iar imaginile difuzate de privesc.eu par sa confirme a doua estimare.