Numarul alegatorilor care au votat in sectiile de votare deschise peste hotare era la ora 18.22 (Chisinau) de aproape 110.000, apeoape dublu fata de cifra de 60.000 consemnata in primul tur. Cele mai multe persoane au votat pana acum in Italia, transmite Agora.md.

Moldovenii stau la coada pentru a vota la sectia din BruxellesFoto: Unimedia

19.01 Alina Russu, presedinta Comisiei Electorale a spus ca in strainatate cele mai multe voturi s-au consemnat pana acum in Italia: peste 43 000 cetateni, Romania 14.300 si Franta 9200. Ea precizat ca sectii din strainatate cu buletine de vot „la limita” sunt in Bologna, Bucuresti si Moscova.

18.37Moldovenii s-au mobilizat si peste ocean. In doar trei ore de la deschiderea sectiei de vot de la Montreal, peste 600 de moldoveni si-au exercitat dreptul constitutional. "Ora 10:00 dimineata, la Montreal au votat deja 600 de persoane. Asta inseamna ca s-ar putea sa nu ajunga buletinele de vot. Totusi, exista o solutie de rezerva - sectia de vot de la Ottawa", spune jurnalista Nata Albot, potrivit Unimedia.info.

18.22 Pana la aceasta ora au votat aproape 110.000 de moldoveni in strainatate din totalul de 1,5 milioane de voturi exprimate in total. Diaspora reprezinta astfel circa 7,3% din voturi.

Cetatenii moldoveni care voteaza astazi la Stratford, Londra, au ramas fara buletine de vot, aceasi situatie aparand si la Dublin. Potrivit publicatiei moldovenesti, care citeaza persoane de la fata locului, toti cei care stau acum la coada la Stratford sunt trimisi la ambasada RM in Marea Britanie.

Pana la ora 16:00 au votat in Italia -28 mii, Romania-peste 10 mii, Rusia - in jur de 6 mii, in Franta peste 6 mii. De asemenea, se atesta o crestere majora in rindul votantilor din stanga Nistrului, pana la aceasta ora fiind deja peste 9 mii. (Unimedia)

PotrivitUnimedia.info, exista o mare mobilizare la vot a alegatorilor din strainatate, la unele sectii, precum cele din Bruxelles, Paris, Berlin sau Milano sau Mestre fiind cozi enorme, de sute de persoane.

Peste 100 de sectii de vot au fost deschise in afara Republicii Moldova, pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.