Candidatul Partidului Socialistilor la functia de presedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, joi seara, la dezbaterea televizata cu contracandidata sa, Maia Sandu, ca, in cazul in care va deveni presedinte al statului, va initia un proiect de act normativ care va avea ca obiectiv introducerea in scoli a manualului de Istoria Moldovei, in detrimentul celui de istorie a Romaniei, potrivit Agerpres.

"Eu voi iesi cu initiativa legislativa de a introduce in scoli Istoria Moldovei. Pe parcursul ultimilor ani, am reusit, impreuna cu mai multi oameni de stiinta, sa elaboram mai multe manuale de istorie a Moldovei. (...) Baza este pusa. Trebuie elaborat manualul si de introdus in scoli. Eu voi insista si voi propune ca Istoria Moldovei sa revina in scoli. Noi avem cu ce ne mandri. Noi avem o istorie de peste 650 de ani. (...) Noi trebuie sa invatam istoria noastra, nu a statului vecin", a afirmat Dodon, in dezbaterea de la postul de televiziune Pro TV Chisinau.

Liderul socialist sustine ca "sunt foarte multe lucruri in actuala istorie a Romaniei care nu corespund realitatii".

In replica, contracandidata lui Dodon, pro-europeana Maia Sandu, reprezentanta a Partidului Actiune si Solidaritate, sustine ca modificarea manualului de istorie este apanajul istoricilor si oamenilor de stiinta, nu al politicienilor.

"Banuiesc ca urmatorul pas este sa ne spuna noua, in educatie, cum trebuie descrisa cariera lui Igor Dodon in manualul de istorie. Eu categoric sunt impotriva acestor lucruri si le spun politicienilor sa stea departe de stiinta. (...) Vai de noi daca ajunge Igor Dodon sa ne scrie manualele de istorie", a precizat Maia Sandu.