Una dintre temele de atac la adresa candidatei Maia Sandu in alegerile prezidentiale din Republica Moldova este o presupusa promisiune a acesteia catre liderii europeni ca va accepta 30.000 de refugiati sirieni in tara. Informatia, publicata initial de un site de satira, s-a rostogolit pana cand a ajuns la televiziunea cu cea mai mare audienta, detinuta de oligarhul Vlad Plahotniuc.

Maia Sandu la votFoto: Facebook / Maia Sandu

Ziarul de Garda a publicat o cronologie a scandalului de presa in centrul careia a stat candidatul reformist Maia Sandu, ramasa in cursa in turul doi alaturi de candidatul pro-rus Igor Dodon.

Potrivit Ziarul de Garda, pe 22 febru­a­rie 2016, site-ul de pam­fle­te moldovandream.com publi­ca un arti­col, inti­tu­lat „10.000 de sirie­ni vor sosi in Mol­do­va”, în care se spu­nea că Par­ti­dul Nos­tru, Plat­for­ma DA și Par­ti­dul Soci­a­liș­ti­lor au hotă­rât să adu­că refu­gi­ați din Siria care vor par­ti­ci­pa la urma­toa­re­le pro­tes­te orga­ni­za­te în PMAN. Pes­te câte­va luni, pe 24 octom­brie, subiec­tul cu sirie­nii este rea­dus în actu­a­li­ta­te de guralumii.net, un site la fel de obs­cur, apă­rut în sep­tem­brie 2016 și găz­du­it de ace­lași ser­ver. Ca și în cazul moldovandream.com, pe site-ul guralumii.net sunt publi­ca­te în cea mai mare par­te tex­te de tip pam­flet des­pre lide­rii opo­zi­ți­ei, ero­ii pre­fe­ra­ți fiind Maia San­du și Andrei Năs­ta­se.

În pos­ta­rea de pe guralumii.net, inti­tu­la­tă „(Din culi­se­le PPE) Maia San­du a pro­mis euro­pe­ni­lor că va accep­ta în Mol­do­va 30 mii de imi­gran­ți sirie­ni”, se spu­nea că Ange­la Mer­kel, can­ce­la­rul Ger­ma­niei, i-a pro­mis Maiei San­du spri­ji­nul ei și al Par­ti­du­lui Popu­lar Euro­pean, iar San­du, în schimb, dacă va ajun­ge pre­șe­din­te, ar urma să pri­meas­că în Mol­do­va 30 000 de refu­gi­ați sirie­ni. Infor­ma­ția a fost pre­lu­a­tă ime­di­at, cu indi­ca­rea sur­sei sau fără, de nume­roa­se alte site-uri prin­tre care puterea.info, actualități.md, noi.md, Ren TV Mol­do­va, mbc.md, newsru.md, vybor.md, kp.md, alfanews.md, novostimoldova.ru, moldova24.net. De ase­me­nea, infor­ma­ția a fost răs­pân­di­tă prin inter­me­di­ul zia­re­lor și pli­an­te­lor elec­to­ra­le ale Par­ti­du­lui Soci­a­liș­ti­lor.

Vine­ri, 4 noiem­brie, pe cana­lul de you­tu­be numit „Fun­da­ția Sirie­ni fără fron­ti­e­re”, cre­at în ace­eași zi, apa­re un clip video în care trei stu­den­ți sirie­ni de la Uni­ver­si­ta­tea de Medi­ci­nă și Far­ma­cie „Nico­lae Tes­te­mițea­nu” din Chi­și­nău își decla­ră sus­ți­ne­rea pen­tru Maia San­du și spun că și-ar dori ca în Mol­do­va să ajun­gă cât mai mul­ți sirie­ni.

Pe 5 noiem­brie, subiec­tul „dias­po­rei sirie­ne din Mol­do­va” a ajuns și în bule­ti­nul de ști­ri de la Pri­me TV, televiziunea cu cea mai mare audienta din Republica Moldova. Prime TV e par­te din trus­tul „Gene­ral Media Gro­up” al cărui pro­pri­e­ta­re este prim-vicepreședintele Par­ti­du­lui Demo­crat, Vlad Pla­ho­t­niuc, scrie Ziarul de Garda.

Citeste aici toata cronologia scandalului si numele tuturor site-urilor si publicatiilor care l-au preluat

La doua zile dupa ce a difuzat stirea, Prime TV a scos de pe site-ul său ofi­ci­al bule­ti­nul de ști­ri din 5 noiem­bre curent, în care apa­re repor­ta­jul des­pre presupusa dias­po­ra siri­a­nă din Mol­do­va care ar susține-o pe Maia San­du, arata sursa citata.

La o zi dupa aparitia presupusului mesaj de sustinere, unul dintre tinerii sirieni din viceoclip a sustinut ca raspunsurile sale si ale colegilor saii au fost interpretate gresit, potrivit Agora.md. Mai mult, studentul sustine ca nu a stiut ca in Republica Moldova este campanie electorala si ca declaratiile sale vor fi folosite in scop politic.

Reamintim ca duminica, 13 noiembrie, are loc in Moldova turul doi al alegerilor prezidentiale, in care se infrunta Igor Dodon si Maia Sandu. Privirile sunt atintite si asupra jocului facut de oligarhul Vlad Plahotniuc, cel care controleaza guvernul si coalitia de guvernare si este socotit unul dintre cei mai puternici oameni din tara. Plahotniuc a fost tinta preferata a Maiei Sandu in camapania electorala; ea l-a acuzat de coruptie.