Igor Dodon, liderul Partidului Socialistilor (PSRM), clasat pe locul intai in primul tur al scrutinului prezidential din Republica Moldova, afirma ca va mentine relatii bune cu UE, cu "prietenii din Romania", dar si cu Rusia daca va deveni presedinte.

Igor DodonFoto: Agerpres

"Cred ca trebuie sa avem relatii bune cu Uniunea Europeana si vom avea", a declarat Igor Dodon intr-un interviu acordat postului Radio Free Europe / Radio Liberty, potrivit Mediafax.

"Vom asigura continuarea parteneriatului cu Uniunea Europeana, cu prietenii nostri din Romania si cu Federatia Rusa", a adaugat politicianul prorus.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialistilor (PSRM, stanga, prorus), a promis in campanie apropierea Republicii Moldova de Rusia, el obtinand 48,23% din voturi in primul tur al alegerilor prezidentiale, in timp ce Maia Sandu, liderul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS, centru-dreapta, proeuropean), a primit 38,42%. Cei doi se vor confrunta in turul doi de scrutin, pe 13 noiembrie.

"Eu nu sunt impotriva Europei. In mod clar, nu voi permite ca R.Moldova sa piarda regimul fara vize" la calatoriile in UE, a subliniat Igor Dodon.

Insa fostul ministru al Comertului, care anterior evocase ideea anularii Acordului de asociere UE/R.Moldova, semnat in 2014, pledand in schimb pentru aderarea la Uniunea Economica Eurasiatica, a explicat acum ca va vrea "parteneriat strategic si relatii bune" si cu Rusia. "Avem nevoie de piata rusa si trebuie sa rezolvam problemele sutelor de mii de moldoveni care lucreaza in Federatia Rusa", a subliniat Dodon.

Politicianul prorus a dezvaluit ca apreciaza "mult" sustinerea pe care Statele Unite o ofera Republicii Moldova, precizand ca vrea sa continue parteneriatul Chisinaului cu Washingtonul. Dar promite ca va mentine pozitia oficiala de neutralitate a Republicii Moldova intre Occident si Rusia. "Parteneriat, de ce nu?! Dar nu mai mult; fara NATO", a explicat Dodon.

In campanie, Dodon a starnit o controversa afirmand ca fosta regiune ucraineana Crimeea apartine Rusiei. Intrebat acum ce parere are despre anexarea Crimeei, Dodon a precizat: "De facto, Crimeea este parte a Rusiei acum, dar, la nivel legal, anexarea nu este recunoscuta de Occident, nici de majoritatea tarilor", nici macar de Republica Moldova.

In opinia candidatului prorus, recunoasterea de catre Chisinau a anexarii regiunii Crimeea ar comporta "multe riscuri" in contextul crizei separatiste din Transnistria. Solutia pentru Transnistria ar fi "garantarea unui statut special" pentru regiunea cu populatie majoritar prorusa, a apreciat Igor Dodon.