Maia Sandu, care va reprezenta partidele proeuropene in al doilea tur al primelor alegeri prezidentiale din Republica Moldova, este o figura relativ noua pe scena politica din aceasta tara. Mesajul ei anticoruptie si pro-reforma, pe care il promoveaza de cand a aparut prima data pe scena publica, in urma cu patru ani, i-a convins pe aproape 40% dintre moldoveni sa ii acorde votul in alegerile de duminica, propulsand-o la limita in confruntarea finala de peste doua saptamani cu reprezentantul stangii proruse, Igor Dodon.

Maia Sandu are 44 de ani si a intrat in paienjenisul politicii de la Chisinau in 2012. Atunci, a fost numita ministru al Educatiei in cel de-al doilea guvern condus de Vlad Filat, fiind propusa de Partidul Liberal Democrat din Moldova. Pana atunci, a evitat lumea afacerilor, in care se impleteau interesele partidelor si liderilor politici de toate culorile, optand sa invete si sa lucreze in aparatul administrativ si pentru institutii internationale.

A terminat Facultatea de Management la Academia de Studii Economice din Moldova in 1994, a urmat apoi un master in relatii internationale, tot in Moldova, pana in 1998, iar dupa mai bine de un deceniu, intre 2009 si 2010, a urmat un master in administratie publica la Harvard Kennedy School of Government (SUA).

Profesional, imediat dupa terminarea facultatii, in 1994, s-a angajat la Ministerul Economiei din Chisinau, unde a lucrat in calitate de consultant si sef adjunct de directie. Apoi, intre 1998 si 2005, a fost economist la Oficiul Bancii Mondiale, iar intre 2005-2006 s-a intors la Ministerul Economiei, ca director pentru politici macroeconomice si programe de dezvoltare.

Ulterior, a fost coordonator de program pentru Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (2007), consultant pentru reforma administratiei publice centrale (2007-2009), iar intre 2010 si 2012 a lucrat pe post de consilier al Directorului executiv la Banca Mondiala, Washington DC.

Ea a renuntat la acest post pentru a intra in guvernul Filat 2, ca ministru al Educatiei. Potrivit Rise Project Moldova, schimbarea a avut un impact substantial asupra propriei averi: in primele sapte luni din 2012, in SUA, a incasat 70.000 de dolari; in Moldova, ca ministru, a fost remunerata cu doar 33.877 de lei in cinci luni. Pana in vara lui 2015, nu doar ca nu a agonisit nimic, ci a inregistrat o scadere substantiala de avere, de la 164.000 de dolari cat avea in conturi in 21012, la circa 89.000 de dolari in iulie 2015, potrivit aceleiasi surse.

Maia Sandu s-a asociat cu PDLM in 2014, la alegerile parlamentare, fara sa fie clar la vremea respectiva daca facea sau nu parte din partid. Anul urmator, PDLM a propus-o pentru functia de prim-ministru, dar i-a retras sprijinul. Maia Sandu se declara dezamagita de starea clasei politice si, in decembrie 2015, si-a anuntat propria miscare politica - viitorul Partid Actiune si Solidaritate (PAS).

Pe 31 august, PAS a anuntat candidatura Maiei Sandu la alegerile prezidentiale din 30 octombrie, cu promisiunea ca va folosi functia pentru a incepe "curatarea clasei politice" si recastigarea independentei Republicii Moldova, in fata unei multitudini de partide pe care le considera supuse Moscovei. Pe parcurs, a obtinut si sprijinul Partidului Platforma "Demnitate si Adevar" (PPDA) si al Partidului Liberal Democrat (PLDM).

Platforma sa s-a concentrat pe promisiuni de combatere a coruptiei si de "rasturnare" a sistemului oligarhic, declarandu-l pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc "seful coruptiei".

Plahotniuc a afirmat, luna aceasta, intr-un interviu ca ar sustine-o pe Maia Sandu, daca ea va ajunge in turul doi si candidatul Partidului Democrat (controlat de Plahotniuc), Marian Lupu, nu s-ar califica. Dar Maia Sandu a respins sprijinul omului de afaceri, declarand ca acesta ar urmari doar sa o "discrediteze".