Alegeri Moldova: Ciudateniile campaniei - cei mai multi bani i-a cheltuit un candidat care s-a retras din cursa
Marian Lupu a cheltuit 24,25 milioane lei moldovenesti (circa 1,1 milioane euro), potrivit unui top realizat de Agora.md.
Candidatul pro-rus Igor Dodon, care a iesit pe primul loc in turul 1 al prezidentialelor, a cheltuit in mod oficial 6,4 milioane de lei (circa 290.000 euro), iar candidata de pe locul secund, Maia Sandu, a avut unul din cele mai mici bugete (543.643 lei moldovenesti, circa 25.000 euro).

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
Dna Sandu nu are dosare penale, nu are implicatii in afaceri, nu are cumetrii, rudenii sau amicitii in lumea interlopa. In clar este nesantajabila, adica foarte incomoda pentru Moscova si pentru corupti.
Dimpotriva, Igor Dodon a fost ministru, a participat la guvernari comuniste, a fost implicat in diverse scandaluri si e mult mai probabil (fata de dna Sandu) sa poata fi santajat de un oligarh precum Plahotniuc.
Dodon presedinte e un scenariu relativ convenabil pentru PD( PSD-ul din RM), satisfacator pentru Moscova.
Fara un vehicul politic majoritar in parlament, un Dodon presedinte nu poate face aproape nimic, toate levierele de putere sunt la primul ministru, la omul PD-ului.
O situatie de "coabitare" fortata intre un presedinte "socialist" si un premier social-democrat ar fi una perfecta pentru cei obisnuiti sa se santajeze reciproc in permanenta, ar permite continuarea actualului scenariu de pradare a resurselor din RM si blocare a aderarii tarii la aliante ca NATO.
Desigur, saracimea va fi pricipala victima, pentru ca nu exista nici un interes ca acel electorat captiv pentru socialistii lui Dodon si in parte social-democratii lui Lupu/Plahotniuc sa devina un electorat mai prosper, mai calm, mai informat. E important sa ramana asistat social de guvernul "democrat".
De aceea, cred ca doar naiv ne-am putea intreba de ce s-a retras brusc Lupu, lasand circa 10-15% din electori intr-o aparenta confuzie. Aparenta, pentru ca de fapt in presa pro-guvernamentala dna Sandu a fost continuu atacata, acel electorat nu avea cum sa se duca la vot pentru ea.
Scopul pare sa fi fost acela de a-i permite lui Dodon sa castige din primul tur.
Si a lipsit foarte putin sa reuseasca, doar vreo 2%.
Faptul ca va fi un tur 2 e o infrangere pentru Dodon si PD si o reala victorie, strategica, pentru dna Sandu si tabara pro-occidentala.