Astrid Fodor este candidatul la Primaria Sibiu cotat cu cele mai multe sanse la alegerile locale din iunie. Face parte din FDGR, a fost din 2008 viceprimar al Sibiului si este considerata un apropiat al Presedintelui Klaus Iohannis. In rest, Astrid Fodor nu a facut prea multe ca sa iasa in evidenta. Din noiembrie 2015, de cand a preluat atributiile fostului primar Iohannis, Astrid Fodor a iesit de foarte putine ori in public. A renuntat la programul saptamanal al conferintelor de presa initiat de Klaus Iohannis si a preferat sa se intalneasca cu presa doar atunci cand a avut ceva foarte important de comunicat.

Astrid FodorFoto: turnulsfatului.ro

Intentia de a candida la Primaria Sibiu a facut-o publica in luna ianuarie a acestui an, cand inca se punea problema unor alegeri anticipate. "In cazul in care se vor organiza alegeri, voi candida pentru functia de primar. Candidatura categoric va fi din partea FDGR, eu nu am nicio intentie vreodata sa ma afiliez altui partid decat FDGR", declara Astrid Fodor la acel moment. Faptul ca Fodor intentioneaza sa intre in cursa electorala a fost confirmat recent de presedintele FDGR Paul Jurgen Porr tot intr-o conferinta de presa, dar la care Fodor nu a fost prezenta.

Precampania lui Astrid Fodor arata mai mult a indatorire de primar. S-a intalnit cu reprezentantii sibienilor ce locuiesc in fiecare cartier in parte si a notat problemele si nemultumirile lor. Probabil acestea se vor regasi in strategia electorala. Faptul ca Astrid Fodor este asociata cu Klaus Iohannis, cel care a batut toate recordurile in materie de procente obtinute in alegeri si numar de mandate, o ajuta in

crearea unei imagini publice, chiar daca ea nu face multe in acest sens. Intr-un sondaj de opinie comandat de PNL in luna decembrie, Fodor se situeaza pe primul loc in optiunea de vor a sibienilor cu 51% din optiuni.

Declarata incompatibila de ANI

Conform acestui sondaj de opinie sibienilor pare sa nu le pese de faptul ca Astrid Fodor a fost declarata incompatibila de ANI. La finalul anului trecut Agentia Nationala pentru Integritate a dat acest verdict pentru ca "in perioada 27 septembrie 2012 - 03 iulie 2014 intrucat a detinut simultan functia de viceprimar al municipiului Sibiu si calitatea de membru in Consiliul de Administratie al Colegiului National "Samuel von Brukenthal" Sibiu". De asemenea, Fodor a fost in stare de incompatibilitate "si ca urmare a detinerii calitatii de membru in Consiliul de Administratie al Gradinitei de copii cu program prelungit nr. 37 Sibiu, in perioada 27 septembrie 2012 - 03 iulie 2014, incalcand astfel dispozitiile art. 87 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003", mai precizeaza ANI. Fodor a contestat decizia ANI.

Astrid Fodor s-a nascut in 6 noiembrie 1953, la Sibiu. De profesie este jurist. A lucart in mediul privat in Medias si Sibiu si a fost director economic al Consistoriului Evanghelic. In 2004 a fost aleasa consilier local pe listele FDGR, iar apoi in 2008 a devenit viceprimar al Sibiului. Din noiembrie 2015, de cand Klaus Iohannis a fost ales Presedinte al Romaniei, Astrid Fodor este viceprimar cu atributii de primar.

A fost prefect, se vrea primar

Ovidiu Sitterli

Ovidiu Sitterli

Foto: Facebook

Ovidiu Sitterli (PSD) este fostul Prefect al Judetului Sibiu. S-a lansat in cursa pentru Primarie dupa ce in luna martie si-a dat demisia din functia de inalt demnitar public. Candideaza din partea PSD, partid caruia i-a fost fidel si pe timpul mandatului de Prefect.

Sitterli (44 de ani) este jurist iar inainte de 2012 cand a fost numit prefect a lucrat in cadrul Directiei Fiscale Sibiu. Prezenta sa la Prefectura Sibiu a trecut neobservata in mare parte. A refuzat cu obstinatie sa faca declaratii de presa, sa dea interviuri sau sa raspunda intrebarilor venite in afara subiectului prestabilit.

Numele lui insa a fost pe buzele tuturor in 2014 cand a facut nunta mare. S-a casatorit cu Carmen Natea, medic nutritionist si fost purtator de cuvant al Spitalului Clinic Judetean Sibiu. Premierul de atunci, Victor Ponta, a venit la petrecere, lucru care a ridicat cota fostului Prefect.

S-a mai auzit de Ovidiu Sitterli in aceasta primavara, cand fostul Presedinte al Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, a primit dcizia finala de inchisoare cu suspendare din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Ovidiu Sitterli a amanat semnarea ordinului prin care mandatul lui Cindrea inceta in urma deciziei instantei. PNL Sibiu, prin reprezentantii sai a facut numeroase presiuni in acest sens. In final Sitterli si-a dat demisia motivand implicarea sa in campania electorala. Zvonurile insa spun ca acesta nu ar fi vrut sa fie el cel care semneaza ordinul de demitere al colegului de partid, lasand acest aspect pe umerii subprefectului ce i-a preluat atributiile dupa demisie. Sitterli incearca acum sa se faca auzit si cunoscut prin intermediul Facebook-ului, unde a inceput precampania electorala.

PNL mizeaza pe un candidat tanar

Razvan Pop

Razvan Pop

Foto: Facebook

PNL Sibiu vrea sa cuceareasca Primaria cu Razvan Pop (34) cel mai tanar candidat pentru aceasta vara.Ascensiunea sa profesionala incepe destul de devreme, in anul 2004, in functia de sef de cabinet al managerului Complexului National Muzeal ASTRA Sibiu. Din 2005, Razvan Pop a fost angajat la nivel guvernamental,unde timp de 4 ani a detinut mai multe functii, avand expertiza in domeniul patrimoniului.

Din 2009, s-a implicat in construirea Asociatiei pentru Infrumusetarea Orasului Sibiu, un ONG al carui scop este si astazi sprijinirea comunitatii locale si oferirea ajutorului lor pentru dezvoltarea comunitatii sibiene si a proiectelor sale. Din ianuarie 2013, Razvan Pop devine directorul executiv al Directiei Judetene pentru Cultura Sibiu. A demisionat in aceasta iarna, atunci cand s-a hotarat sa intre in competitia pentru Primarie.

Chiar daca Pop nu are experienta administratiei atat de vasta ca cea a principalilor sai contracandidati, functiile detinute pana acum si faptul ca toate au avut legatura cu Sibiul si istoria sa se pot dovedi o trambulina puternica in cursa electorala. sansele lui Pop vin in mare parte din faptul ca este candidatul uniui partid cu traditie. Incearca insa sa isi faca auzit numele si mizeaza pe caile de comunicare specific celor de varsta lui- Facebook si blog, la fel ca si pe dezvaluiri despre omul Razvan Pop.

NOTA: Amintim ca alegerile se desfasoara intr-un singur tur de scrutin, dar ca hotararea de guvern prin care s-a stabilit ziua de 5 iunie ca fiind data alegerilor a fost contestata cu scopul de a se ridica o exceptie de neconstitutionalitate. Una din contestatii a ajuns intre timp la Curtea Constitutionala.

HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.