Principalul candidat la Primaria Municipiului Iasi, social democratul Mihai Chirica, a fost reclamat la Directia Nationala Anticoruptie de contracandidatul independent Andrei Postolache pentru o posibila fapta de abuz in serviciu. Potrivit unui comunicat de presa al lui Postolache, obiectul plangerii consta intr-o postare de pe Facebook a actualului primar interimar al Iasului, in cadrul careia ar fi folosit un filmulet realizat de Primaria Iasi cu fonduri publice. Simularea 3D postata pe 13 mai de edilul Mihai Chirica ilustra modul in care ar putea arata zona de agrement a Bahluiului daca vor fi accesate fonduri europene.

Andrei Postolache

Andrei Postolache

Foto: Facebook

"Pe pagina de Facebook a candidatului Mihai Chirica a aparut, in cursul zilei de 13 mai, un film de prezentare a unui proiect de amenajare a raului Bahlului, insotit de textul: <>>. Filmul, ce prezinta o simulare 3D a unui proiect de infrumusetare a zonei, se incheie cu sloganul candidatului Chirica.

Videoclipul face insa parte dintr-un studiu de fezabilitate finantat din banii iesenilor, in 2015. Un film aproape identic a fost prezentat consilierilor locali in luna martie 2015, atunci cand plenul condus de primarul de atunci, Gheorghe Nichita, a aprobat proiectul de amenajare arhitecturala a raului Bahlui. Fata de original, materialul video de pe pagina lui Mihai Chirica a fost insa modificat in doua puncte cheie: la inceput, pentru a nu aparea pe ecrane adevarata data a proiectului si la final, unde a fost introdus sloganul de campanie a candidatului Mihai Chirica <>.

Mai mult, Mihai Chirica, un personaj care permament s-a distantat declarativ de fostul primar Gheorghe Nichita, se lauda in platforma sa electorala chiar cu idei imprumutate de la colegul sau de partid. In 2015, acelasi film promovat electoral de Mihai Chirica era insotit de urmatoarea declaratie a lui Nichita: "Este un proiect important care duce mai departe etapa de regularizare a raului si valorifica potentialul turistic si de agrement al zonei". (declaratie aparuta in Curierul de Iasi, 31/03/2015)", a scris Postolache intr-un comunicat de presa.

Andrei Postolache a inaintat o plangere asemanatoare si catre Autoritatea Electorala Permanenta, in care a aratat ca materialul online incalca regulile de finantare a campaniei electorale si nu respecta cerintele legislative de baza: precizarea faptului ca a fost comandat de un candidat, codul unic al acestuia si numele firmei care l-a realizat.

In replica, candidatul PSD la Primaria Iasului, Mihai Chirica, a scos filmuletul de pe pagina sa de Facebook, dar l-a repostat ieri cu urmatorul mesaj:

  • Mihai Chirica
    Foto: Facebook
    "Chiar daca unii considera ca Primaria Iasi trebuie sa-si opreasca activitatea din motive electorale, chiar daca unii nu inteleg ca rolul acestei pagini de Facebook este de a prezenta iesenilor proiectele noastre, gandurile noastre mai vechi si mai noi, trairile noastre si rolul nostru de a decide asupra viitorului, va transmit ca propunerea pentru amenajarea raului Bahlui provine din analiza personala facuta cu dl. prof. arhitect Visan si dl. prof. inginer Boariu din munca depusa pe parcursul multor ani. Da, Iasul se schimba in bine, Iasul are nevoie de o adevarata schimbare, nu trebuie sa plecam din Iasi, mereu este timpul Iasului si multe alte lucruri pe care le putem spune despre orasul nostru. Iasul este un oras care, beneficiind de munca competenta, de posibilitatea de aplicare a fondurilor europene si de sprijin din partea cetatenilor sai, se schimba in bine. Si asa trebuie sa ramana, trebuie sa continuam, sa muncim ca lucrurile sa mearga din ce in ce mai bine. In rest, sa dea Dumnezeu sa avem intelepciune si sa ne bucuram de ceea ce putem face bine pentru orasul nostru. Referitor la acest material video, el este realizat de echipa prezentata la inceput, este un material public, pe o pagina publica (Youtube), nu foloseste simboluri politice, imagini de partid, ci doar gandirea mea personala. Eu cred ca impreuna putem sa mergem, muncind in aceasta directie, spre bine".

Aceasta este a doua sesizare la adresa primarului interimar, cu referire la utilizarea banilor publici pentru a-si face campanie electorala. De mai bine de o luna, in Iasi au fost instalate multe corturi ale Primariei in care se defasoara o "consultare publica" privind Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana (SIDU), foarte necesara accesarii de fonduri europene in actualul program. Contractul prin care a fost impanzit orasul cu aceste corturi trebuia finalizat pana in aprilie, insa Primaria a decis sa il prelungeasca, astfel ca distribuirea de materiale cu Mihai Chirica, chiar daca nu contin semne electorale, sunt distribuite prin oras.

NOTA: HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.