Ce investitii promit candidatii la primaria Iasi: "park & ride", parc industrial, gradinite cu program prelungit si eliminarea prafului din atmosfera

de Paul Balhuc     HotNews.ro
Miercuri, 27 aprilie 2016, 15:06 Actualitate | Alegeri locale 2016. Iasi


Care sunt principalele investitii pe care candidatii Mihai Chirica (PSD), Marius Bodea (PNL),  Andrei Postolache (candidat independent), Viorel Blajut (candidat independent), Radu Botez (ALDE) si Petru Movila (PMP) le-ar face in Iasi daca ar castiga alegerile? Cu ce proiecte defileaza in campanie si care sunt costurile investitiilor promise raportate la bugetul primariei? Infrastructura sau industrii creative? HotNews.ro va prezinta principalele proiecte ale candidatilor la primaria Iasiului.
 • Municipalitatea ieşeana are la dispozitie în acest an un buget consolidat de 865,6 milioane lei, atât pentru functionarea primariei şi a institutiilor subordonate, cât şi pentru proiectele de investitii. Din aceasta suma, putin peste 200 milioane lei sunt destinate functionarii institutiilor subordonate, 664,4 milioane lei functionarii Primariei şi 108,2 pentru derularea proiectelor de investitii. Comparativ cu anul 2015, bugetul general este diminuat cu peste 330 milioane lei, în timp ce raportul dintre sumele rezervate dezvoltarii şi cele necesare functionarii era de 51% - 49%, discrepanta fiind creata de proiectele europene derulate de Primaria Iaşi anul trecut. În valori reale, municipalitatea ieşeana a avut la dispozitie anul trecut peste 620 milioane lei pentru dezvoltare, de aproape şase ori mai mult decât în 2016, însa din aceasta suma doar 40 de milioane lei proveneau din fonduri proprii. În acest an, cele 108 milioane lei au fost destinate unor investitii comune, cum ar fi modernizarea infrastructurii rutiere, achizitia de mijloace de transport în comun şi construirea de locuinte sociale.
Mihai Chirica
Foto: Facebook
Principalul candidat la Primaria Iaşului, primarul interimar Mihai Chirica (PSD), nu a raspuns solicitarii Hotnews referitoare la viziunea sa de cheltuire a banilor ieşenilor. Totuşi, aceasta poate rezulta din actualul exercitiu bugetar, având în vedere faptul ca Mihai Chirica a lucrat la realizarea bugetului pe anul 2016. Potrivit documentului, 37,7 milioane lei sunt destinati modernizarii liniilor de tramvai, a strazilor şi achizitia de mijloace de transport în comun. O prima procedura de achizitie de autobuze noi a avut loc deja, însa licitatia a fost contestata de ofertantul pierzator, iar zilele trecute aceasta a fost admisa de Comisia Nationala pentru Solutionarea Contestatiilor. Suma de 18,7 milioane lei este repartizata pentru locuinte sociale, iluminat public şi parcari, 12 milioane lei pentru gradinite şi şcoli, 10 milioane lei pentru amenajarea unor parcuri de joaca, 6,15 milioane lei pentru sustinerea sportului şi trei milioane pentru sanatate.

Marius Bodea
Foto: Facebook
Candidatul PNL Marius Bodea, creditat cu a doua şansa la functia de primar al Iaşului, spune ca şi-ar structura programul de investitii pe şase domenii: infrastructura, servicii publice, centru regional, cultura, mediu şi Iaşul – un oraş dinamic. „În primele 6 luni de mandat, voi eficientiza si transparentiza toate cheltuielile Primariei si ale societatilor din subordine! Astfel, estimez ca voi face economii de macar 20% din banii care acum se aloca pentru achizitiile publice prin eficientizarea acestor cheltuieli!

În primarie si la societatile subordinate este o lipsa cvasitotala de transparenta în cheltuirea banilor publici. Ca exemplificare, am luat extrasul din SEAP pentru achizitiile realizate prin cerere de oferta de catre PMI, începând cu anul 2007. Nu stim nici dupa 9 ani de zile, cine sunt beneficiarii banilor publici pentru diversele categorii de lucrari, prestari servicii ori furnizare bunuri catre PMI”, a declarat Bodea. Acesta spune ca va avea ca prioritate accesarea unor proiecte pe axa 4 a Programului Operational Regional pentru modernizarea liniilor de tramvai, a depourilor şi a infrastructurii rutiere, dar şi realizarea unor sisteme de e-ticketing sau „park and ride”.

Totodata, candidatul PNL propune demararea realizarii unui studiu de fezabilitate pentru introducerea trenului uşor care sa lege Iaşul de Zona Metropolitana pe calea ferata pe Axa Ciurea – Iaşi – Letcani. Bodea mizeaza pe demararea unui program, care sa se întinda pe cinci ani, prin care Iaşul sa devina „Smart&Innovative City”, polul IT-ului din Europa de Est şi „cel mai dinamic oraş din România”. „خmi doresc şi sa construiesc un parc industrial. خn tara exista 70, dar nici unul din acestea nu este la Iaşi. Totodata, în 2016, PMI nu a prevazut nicaieri în buget fonduri pentru creşterea performantei energetice a blocurilor, eu cred ca în patru ani se pot reabilita cel putin 100 de blocuri din cele 1500 ale Iaşului”, a mai spus Bodea. La capitolul „Cultura”, Bodea aminteşte eşecul actualei administratii în demersul de a obtine titlul de Capitala Europeana a Culturii pentru anul 2021 şi spune ca strategia sa are ca prioritate obtinerea titlului de Capitala Europeana a Tineretului în 2019. O alta prioritate pentru liberal va fi transformarea centrelor de cartier în „adevarate primarii de cartier”, sa creasca transparenta în relatia cu cetatenii şi sa reorganizeze Politia Locala. خn final, Bodea sustine ca doreşte sa investeasca în eliminarea traficului greu din oraş şi în facilitarea utilizarii transportului în comun, pentru a reduce poluarea.

Andrei Postolache
Foto: Facebook
Candidatul independent Andrei Postolache este de parere ca „Iaşul are o singura şansa: sa devina un pol al industriilor creative, pentru a tine tinerii aici”. Pentru aceasta, Postolache spune ca este nevoie de accesarea tuturor fondurilor nerambursabile disponibile, de o planificare strategica a investitiilor, gândite pe termen lung şi nu doar pe valuri electorale şi de o optimizare a cheltuielilor de functionare, astfel încât sa creasca sumele disponibile pentru investitii. Daca ar deveni primar şi ar avea pe mâna un buget similar celui din 2016, Postolache spune ca ar investi în realizarea unui incubator de afaceri cu adevarat functional din care sa iasa urmatoarea generatie de antreprenori locali (cost estimat sub un milion euro) şi a primului parc industrial (5 milioane euro). Cu un alt milion de euro, candidatul independent intentioneaza sa organizeze târguri de produse agricole autohtone şi sa creeze o şcoala profesionala, prin parteneriat public – privat, „pentru a forma muncitorii calificati necesari fabricilor care sunt şi care vor veni”. Printre investitii se mai numara crearea unei retele functionale de biciclete şi a unui sistem de ride sharing (trei milioane euro), crearea unui birou de atragere a marilor investitori „care chiar sa ştie sa faca asta” (300.000 euro), implementarea „celui mai amplu şi complet program de transparentizare şi reducere a birocratiei din tara” şi creşterea bugetului pentru cultura la doua milioane de euro, pentru a înlocui „festivalurile cu iz electoral” cu proiecte viabile pentru a sustine tinerii şi ONG-urile locale. O suma importanta, de 20 de milioane de euro, este propusa de Postolache pentru modernizarea transportului în comun prin achizitionarea de autobuze noi, prin accesarea de fonduri europene. „خn acelaşi timp, pentru a reduce cheltuielile curente, doresc ca prin transparentizarea şi reducerea birocratiei sa diminuam drastic coruptia şi sa avem astfel mai multe fonduri pentru investitii strategice. De asemenea, voi reduce cheltuielile cu subventiile RATP la jumatate, prin oferirea lor celor care au nevoie de ele, cât au nevoie şi voi micşora semnificativ Directia de Asistenta Comunitara optimizându-i cheltuielile prin externalizarea transparenta a majoritatii serviciilor catre ONG-urile de profil”, a explicat Postolache.

Celalalt candidat independent, deputatul Viorel Blajut, spune ca ar folosi banii ieşenilor dedicati obiectivelor de investitii „pe doua directii principale: una de regenerare urbana şi una stric pe dezvoltare”. Pentru regenerarea urbana, Blajut vrea sa investeasca în îmbunatatirea aspectului oraşului prin termoizolarea armonioasa a blocurilor de locuinte, reabilitarea monumentelor istorice, îngrijirea spatiilor verzi şi clarificarea statutului terenurilor virane. De partea cealalta, deputatul independent mizeaza pe parteneriate între administratie, universitati şi mediul privat pentru a înfiinta incubatoare de afaceri „unde fiecare ieşean cu o idee de afaceri, dar şi orice român care vrea sa se stabileasca aici şi vrea sa se dezvolte în acest sens, sa poata benefia de consultanta şi de pârghiile financiare necesare”, potrivit lui Viorel Blajut. Candidatul independent spune ca exista şi o discrepanta în alocarea de fonduri pentru dezvoltare, deoarece municipalitatea trebuie sa acopere tot timpul „gaurile negre din administratie, precum pierderile RATP”.

Candidatul ALDE, inginerul Radu Botez, spune ca, în viziunea sa, în prima faza, vor trebui rezolvate câteva probleme sociale şi de mediu, respectiv construirea unor gradinite cu program prelungit şi eliminarea prafului din atmosfera. „خn ceea ce priveşte latura economica va trebui sa reducem birocratia pentru orice tip de investitori. Adica noi, Primarie, ne vom ocupa de diferitele avize, printr-un birou unic, în locul investiitorilor, vom identifica zone unde vom crea infrastructura de utilitati, vom face toate demersurile pentru constructia în prima faza a centurii de est a oraşului cu scopul principal de a dezvolta aeroportul ca zona cargo. Vor trebui urgent trasate axe de circulatie pentru fluidizarea traficului. Un lucru deosebit de important îl reprezinta şi modul transparent în care trebuie sa functioneze orice derulare de contract”, potrivit lui Radu Botez.

Al şaselea candidat chestionat de HotNews.ro, deputatul PMP Petru Movila, spune ca ieşenii au primit sub guvernarea Nichita – Chirica „în loc de bunuri publice doar rele publice, presarate cu pâine şi circ” şi ca actualul buget „sufera de lipsa de viziune a echipei construita şi înfipta la Palatul Primariei de primarul prea târziu suspendat”. „Daca vrem ca la nivelul celei de-a doua mari aglomerari urbane din România sa traim similar cu românii din Bucureşti sau cu cetatenii din partea de vest a Uniunii Europene, sa nu mai fim incluşi în enclava „Las Fierbinti”, va trebui - ca autoritate publica locala - sa sustinem prin masuri active reformele de tip structural, conturate şi cofinantate de la nivel european”, este de parere Movila. Acesta a nominalizat 13 masuri urgente pe care le-ar lua din calitatea de primar, printre care creşterea transparentei administrative în Primarie, debirocratizarea şi îmbunatatirea serviciului electronic pentu plata taxelor, atragerea investitiilor straine, o revitalizare a parteneriatelor public – privat, creşterea gradului de absortie a fondurilor europene sau sustinerea unui ecosistem favorabil cercetarii – dezvoltarii la nivel de Iaşi şi utilizarea rezultatelor ei în aplicatii industriale.

NOTA: Amintim ca alegerile se desfasoara intr-un singur tur de scrutin, dar ca hotararea de guvern prin care s-a stabilit ziua de 5 iunie ca fiind data alegerilor a fost contestata cu scopul de a se ridica o exceptie de neconstitutionalitate. Primul termen de judecata intr-unul din procese este 11 aprilie. Ramane de vazut daca instanta va trimite exceptia la Curtea Constitutionala si daca judecatorii vor decide revenirea la doua tururi.

HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5117 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  Discoteci la parter (Miercuri, 27 aprilie 2016, 16:50)

  gabilungu [utilizator]

  D-le Chirica, dar cu discotecile de la parterul blocurilor rezidentiale ce facem? Au sau nu dreptul la odihna toti iesenii? Cine din Primarie are interese sa fie pastrate discotecile din Galeriile Stefan cel Mare si astefel sa fie privati de odihna sute de oameni?
  • -3 (9 voturi)    
   chiar iti pasa? (Miercuri, 27 aprilie 2016, 18:50)

   muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui gabilungu

   Oricum votezi psd, nu te mai alinta.
   'Discotecile' cu pricina sunt de fapt carciumi si nu sunt la parter, ci la -2.
  • +7 (11 voturi)    
   Chirica este urmasul lui Nechita (Miercuri, 27 aprilie 2016, 19:14)

   eGerula [utilizator] i-a raspuns lui gabilungu

   si este fosta lui mana dreapta. Cu el la primarie Iasul va fi acelasi oras. Nu-l va interesa cetateanul ci doar continuarea afacerilor lor. Merg pe mana independentilor. Cei din partide sunt doar de fatada. In spatele lor se ascund oameni cu bani si interese, propriile interese.
 • +5 (9 voturi)    
  In campanie (Miercuri, 27 aprilie 2016, 19:36)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Toti promit, nici unul nu a facut nimic. Vreo citiva chiar au ajuns la puscarie. Haitele lui Nichita si Fenechiu abia asteapta sa ajunga iar la ciolan.
 • +7 (7 voturi)    
  ... (Miercuri, 27 aprilie 2016, 20:35)

  ilikedirt [utilizator]

  "eliminarea prafului din atmosfera"... ei bine, asta nu o sa o intelegeti cu adevarat pana cand nu veniti in Iasi.
  Praf pe masini, praf in plamani, praf printre dinti... si praf in ochi, ca tot vin alegerile...
 • +5 (7 voturi)    
  din iasi (Miercuri, 27 aprilie 2016, 20:53)

  NumaiLaNoi [utilizator]

  va spun clar un lucru
  Marius Bodea a DISTRUS aeroportul, este varzaaaa...cursele pleaca non stop cu intarzieri, am pierdut de 2 ori legatura Otopeni Aberdeen, s-a ajuns in stadiul la care cetatenii prefera sa mearga cu autocarul
  Marius Bodea este un neica nimeni in Iasi, si despre capacitatile sale manageriale rad pana si cainii vagabonzi
 • -5 (9 voturi)    
  adevarul este (Miercuri, 27 aprilie 2016, 20:56)

  NumaiLaNoi [utilizator]

  adevarul este ca municipiul iasi a primit din ce in ce mai putine fonduri de la guvern, an de an
  si cu bani putini, totusi am facut din Iasi unul din cele mai frumoase orase din tara
  nu datorita PNlistilor !!!
 • -3 (5 voturi)    
  chirica sau andrei postolache (Miercuri, 27 aprilie 2016, 21:01)

  NumaiLaNoi [utilizator]

  sunt cei mai buni si cu cele mai mari sanse la primarie
  saII MULTUMITI GUVERNULUI CIOLOS SI LUI IOHANNIS pt alocatia bugetara catre primaria IASI, cea mai mica alocatie bugetara de dupa 2008
  Pt. PNL, Iasul nu exista pe harta, de aia au alocat 31 milioane de lei ...lol
  sI MAI VOR SA PUNA SI PRIMAR ?
  Cum am spus, batalia este intre candidatul Chirica si independentul Postolache, ambii cu idei bune si planuri pe masura....
  Sa va spuna PNL ce a facut reprezentantul lor cu aeroportul Iasi.....
 • -2 (8 voturi)    
  comentariu (Miercuri, 27 aprilie 2016, 21:11)

  sase [utilizator]

  toti, dar absolut toti niste infractori sau, in cazul lui Postolache, reprezentanti de infractori
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 27 aprilie 2016, 22:07)

   [anonim] i-a raspuns lui sase

  • +3 (3 voturi)    
   Postolache a lucrat (Miercuri, 27 aprilie 2016, 23:09)

   eGerula [utilizator] i-a raspuns lui sase

   in diferite firme de IT private. Spune-ne pe ce infractori reprezinta?
  • +3 (3 voturi)    
   da? (Miercuri, 27 aprilie 2016, 23:13)

   muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui sase

   Si ce infractori reprezinta Postolache?
 • +3 (3 voturi)    
  andrei postolache (Miercuri, 27 aprilie 2016, 22:04)

  king david hotel [utilizator]

  pare cel mai rezonabil!
 • +1 (7 voturi)    
  Targul Iesilor ! Ce pacat . (Miercuri, 27 aprilie 2016, 22:48)

  Miky113 [utilizator]

  Ce mai poti face: daca, elita Iasului a taiat TEII lui Eminescu !?

  Unde au fost iesenii; cand a fost taiat capu lui Mihai Viteazul ?

  Iasul ce este ?
  Orasul lui Nechita si blonda lui !
  Loc de perelinaj la moastele lui Simirad.

  Ce a fost a fost, ce va fi , va fi ...
  • -3 (7 voturi)    
   iesean (Miercuri, 27 aprilie 2016, 23:44)

   NumaiLaNoi [utilizator] i-a raspuns lui Miky113

   oricum de 1000 de ori mai frumos decat Bucurestiul dvs
   si cu oameni mult mai educati si politicosi
   • -2 (4 voturi)    
    E si normal (Joi, 28 aprilie 2016, 9:39)

    Marian G. [utilizator] i-a raspuns lui NumaiLaNoi

    Foarte multi ieseni sunt in Bucuresti si asta strica multe.
  • +2 (2 voturi)    
   Care tei ai lui Eminescu? (Joi, 28 aprilie 2016, 10:54)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui Miky113

   Teii s-au taiat pe bvd Stefan cel Mare, si desi e absolut grotesc ce s-a intamplat, teiul lui Eminescu e acolo unde era si acu 450 de ani.
   Hai sa lasam discutiile astea...Iasul e mai tare decat Bucurestiul sau invers. N-au nici un sens in contextul actual.
   Majoritatea oraselor din tara se confrunta cu 2 mari probleme - coruptia si incompetenta, si pana ce nu sunt eradicate, pana ce interesul local si national nu va prima, toti suntem la fel, niste fraieri.
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 aprilie 2016, 13:22)

   [anonim] i-a raspuns lui Miky113

 • +2 (2 voturi)    
  Toti (Joi, 28 aprilie 2016, 7:40)

  SRA [utilizator]

  Toti candidati MINT si nu vad exacte de ce are nevoie populatia din IASI !

  Sunt sau o fac pe naivii uitand trista situatie din spitalele din IASI, educatia esecul si abandonul scolar !

  Mai trist accidentele de pe strazile din oras si calitatea aerului !

  Serviciile administrative sunt feudale !

  Orasul IASI arata ca o femeie cu buzele vopsote si chilotii care PUT !

  Se MIMEAZA cu recuperarea deseurilor menagere !

  NU ESTE ORDINE si DISCIPLINA in parcarea masinelor care stationeaza pe trotuare si nimeni nu vede !

  In restaurante normele de higiena trebuie revazute in totalitate !!!

  Cand intri in cartiere in zona din spatele fcii de matase esteun dezastru !

  TOTUL ce se face este sa amagesti ochii !!!
  • +1 (1 vot)    
   Bun. Si tu ce faci? (Joi, 28 aprilie 2016, 12:22)

   eGerula [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   Probabil te duci la serviciu in fiecare zi, iti duci gunoiul la tomberoane, iti platesti taxele la timp, nu arunci gunoi pe jos, taxezi bilet cand te urci in tramvai etc.
   Se pare ca nu ajunge. Asta nu intelegem noi. Inca credem ca bunul simt ar trebui sa le rezolve pe toate. Ei, uite ca nu-i asa. Noi cu bunul simt si ei isi continua afacerile murdare. Se pare ca trebuie sa facem mai mult asa ca hai sa-i incurajam pe cei care au mai mult decat bunul simt.
 • 0 (2 voturi)    
  Nu se vorbeste nimic (Joi, 28 aprilie 2016, 8:19)

  SRA [utilizator]

  Iasul este orasul lui CHIRITA cu telefon portable !

  Nu se vorbeste nimic de Mobilitatea Durabilla, vs Stauonarea durabila !

  Curatenia orasului este mediocra, anumite strazi sunt curatate restul o mizerie cumplita !!!

  In tot ce se face nu exista BUN SIMT al activitatilor bine facute !!!

  NET KULTURA !!!

  Oameni de cultura recunoscuta merg pe strada dar nu constata MIZERIA si MURDARIA ascunsa !¨

  Mergeti in spatele fac de medicina, pe strda dughenelor arabilor, prin spatele Mitopoliei si veti constata INCOMPETENTA autoritatilor de la primarie !
 • +2 (2 voturi)    
  Promisiuni:taiatul frunzelor la caini, capatuiala (Joi, 28 aprilie 2016, 8:47)

  andreesanu [utilizator]

  Activitate de primar la IASI ; Taiatul frunzelor la caini ;
  hartuire sexuala ;capatuiala ;praf in ochii prostilor.
 • +1 (1 vot)    
  de fapt... (Joi, 28 aprilie 2016, 8:49)

  takenoshit [utilizator]

  De fapt problema e un pic diferita. Degeaba se bat cu pumnul in piept ce vor face ca primar. Nu au inteles prea multe despre procesul electoral. La urne se prezinta si multi oameni neinformati care vor vota dupa principii estetice (vezi lectia cu zambarila din 90), dupa pomana electorala care vor anula orice speranta a celor care chiar vor sa faca ceva. Daca toti cei care au o opinie politica constructiva ar dori cu adevarat sa se schimbe ceva in bine atunci ar trebui sa nu stea sa pice din cer primarul potrivit. Problema e ca cei care vad luminita de la capatul tunelului o vad doar pentru ei si nu incearca sa-i mobilizeze pe toti sa urneasca trenul pentru a iesi din intuneric.
  Iasul nu a mai avut un primar ales de la Simirad, restul au fost toti numiti pe criterii politice. Odata ajuns primar fiecare a folosit resursele primariei in campaniile electorale asigurandu-si succesul prin diluarea opozitiei. In momentul de fata avem un candidat puternic cu acces la foarte multe resurse si o multime de pretendenti care cu greu pot sa-l intreaca intr-un singur scrutin.
  Cum nimic nu e intamplator nici data alegerilor nu e pusa aleator, e in perioada in care infloresc trandafirii... :) Subtil, nu?
  • 0 (0 voturi)    
   daca pomenesti de trandafiri (Joi, 28 aprilie 2016, 12:28)

   eGerula [utilizator] i-a raspuns lui takenoshit

   atunci vorbesti de PSD si daca vorbesti de PSD te referi la candidatul Chirica. Iti reamintesca ca Chirica e mana dreapta a lui Nechita. PSD il vrea pe Chirica la primarie ca sa mascheze afacerile lui Nechita si sa le poata continua. Aceeasi Marie cu alta... nume.


Abonare la comentarii cu RSS
.

ESRI


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by