Principalele doua partide, PSD si PNL, au avut strategii diferite in stabilirea candidatilor cu care vor sa castige majoritatea in Consiliul Local Craiova. PSD a facut echipa cu UNPR si a mers pe mana vechilor consilieri, cu experienta administrativa, care au votat in bloc toate propunerile primariei din ultimii patru ani. Pe lista PSD a fost plasat pe loc eligibil avocatul Radu Marinescu, cel care a aparat-o pe Olguta Vasilescu la Tribunalul si Curtea de Apel Bucuresti in dosarul in care DNA ceruse arestarea preventiva a primarului pentru fapte de coruptie. PNL a dat credit tinerilor intreprinzatori. Doar cinci candidati de pe locurile eligibile au mai fost consilieri locali, majoritatea dintre ei provenind din aripa PDL.

Lia Olguta VasilescuFoto: Agerpres
  • Chiar daca nu suscita acelasi interes ca alegerea primarului din cauza vizibilitatii reduse in spatiul public, componenta Consiliului Local este foarte importanta, deoarece consilierii se pot opune proiectelor initiate de edilul sef. In ultimii patru ani, Consiliul Local Craiova a fost dominat de PSD, iar alesii locali au devenit o anexa a primarului Olguta Vasilescu care si-a impus fara probleme toate initiativele. Practic, toate cele peste 2.000 de hotarari adoptate din 2012 pana in prezent au fost proiecte introduse de primar si doar una de catre un consilier. Tot de la PSD.
  • Propunerile PSD pentru Consiliul Local Municipal Craiova (locurile considerate eligibile)

- Au mai facut parte din Consiliul Municipal si/sau Judetean Dolj - 63,% (10/16)

- Au fost lideri sau membri ai altor partide inainte de PSD - 19% (3/16)

- Sunt/au fost cadre didactice (preuniversitare si universitare) - 13% (2/16)

- Sunt oameni de afaceri/activeaza in mediul privat - 25% (4/16)

- Media de varsta - 37 de ani

- Au sub 45 de ani - 50% (8/16)

- Au peste 60 de ani - 6% (1/16)

- Sunt femei - 13% (2/16)

- Sunt femei - 13% (2/16)

1. Lia Olguta Vasilescu. In capul listei PSD este actualul primar Olguta Vasilescu, fost senator si deputat, provenit din PRM, urmarit penal de DNA pentru fapte de coruptie. Vasilescu este cel mai important primar in exercitiu al PSD din perspectiva functiei de vicepresedinte al partidului la nivel national. Vasilescu a preluat majoritatea proiectelor din fonduri europene de la fostul edil-sef, Antonie Solomon, condamnat de DNA pentru ca a luat mita. Cele mai multe dintre ele nu au fost finalizate la timp, astfel ca primaria trebuie sa suporte din bugetul local plata a cateva milioane de euro. Proiectele initiate de actualul primar sunt in curs de derulare, printre ele regasindu-se construirea a doua stadioane si a unui spital municipal. Vasilescu a scandalizat opinia publica din cauza deficientelor mai multor lucrari din oras. Cele mai cunoscute sunt construirea unei parcari subterane care, de fapt, este la suprafata, si modernizarea Parcului Romanescu, monument istoric de categoria A prin distrugerea arborilor, unii dintre ei seculari. In scandal a intervenit si fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, el trimitand o echipa de control care a constatat dezastrul din parc.

2. Mihail Genoiu. Actual viceprimar din partea UNPR, Genoiu este mana dreapta a primarului si cel care are in subordine proiectele in implementare ale primariei

din fonduri europene.

3. Dan Dasoveanu. Actual viceprimar, provenit din PDL, Dasoveanu a trecut la PSD pe baza celebrei ordonante privind migratia alesilor locali si a fost cooptat in echipa primarului pentru atragerea investitiilor straine in oras. Dasoveanu a fost consilier economic al Ambasadei Romaniei la Berlin in perioada 2000-2005, in mandatele guvernelor Nastase-Tariceanu.

4. Gheorghe Nedelescu. Fost viceprimar in mandatul lui Antonie Solomon, apoi administrator al orasului, Nedelescu a fost indepartat discret din primarie, iar in prezent activeaza ca director in cadrul CEO Oltenia.

5. Bianca Predescu. Consilier local cu state vechi, Predescu este avocat de meserie si fiica fostului judecator de la Curtea Constitutionala, Ion Predescu.

6. Radu Marinescu. Marinescu a fost avocatul Olgutei Vasilescu in dosarul DNA, dar a reprezentat primaria in urma cu trei ani in procesul de evacuare a echipei de fotbal a lui Adrian Mititelu de pe stadionul Ion Oblemenco din Craiova.

7. Stelian Baragan. Actual consilier judetean din partea PSD, Baragan a fost secretar general al Conventiei Organizatiilor Studentesti in perioada cand lider al studentilor era Florentin Gust, in prezent deputat de Dolj din partea PSRO, partidul lui Mirce Geoana. In prezent lucreaza la Centrul de Consiliere si Orientare Profesionala din cadrul Universitatii din Craiova

8. Marin Traian Radu. Consilier local in prezent, Marin este patronul Policlinicii Sfantul Ilie si proprietar al mai multor spatii comerciale in Craiova.

9. Romeo Titus Radu. Este cel de-al doilea membru al UNPR pe un loc eligibil si vicepresedinte al filialei din Craiova

10. Dorel Voicu -PSD. Actual consilier local

11. Traian Alexandru Corneliu Betiu. In prezent consilier local, Betiu a fost membru PNL, dar a trecut in tabara PSD

12. Dumitru Otovescu. Este profesor universitar doctor la Departamentul de Sociologie al Universitatii din Craiova.

13. Lucian Dindirica. Fost consilier local, director al Bibliotecii Aman din Craiova, aflata in subordinea Consiliului Judetean Dolj, condus tot de PSD, Dindirica a demisionat din Consiliu pentru a prelua Asociatia Craiova Capitala Culturala Europeana, aflata in centrul unui scandal urias din cauza cheltuirii in mod ilegal a unui milion de euro.

14. Silviu Ionut Dumitrache. In prezent consilier judetean, Dumitrache este directorul Casei Studentilor din Craiova.

15. Marius Mihai. Consilier local in ultimul an, Mihai este cadru didactic la Liceul Tehnologic Auto din Craiova.

16. Marin Nicoli. Actual consilier local, Nicoli este administrator la cele doua parcuri industriale ale Consiliului Judetean Dolj: Parc Industrial si High Tech Park.

  • Propunerile PNL pentru Consiliul Local Municipal Craiova (locurile considerate eligibile)

- Au mai facut parte din Consiliul Municipal si/sau Judetean Dolj - 39,% (5/13)

- Au fost lideri sau membri ai altor partide inainte de PSD - 8% (1/13)

- Sunt/au fost cadre didactice (preuniversitare si universitare) - 0% (0/13)

- Sunt oameni de afaceri/activeaza in mediul privat - 62% (8/13)

- Media de varsta - 33 de ani

- Au sub 45 de ani - 50% (8/13)

- Au peste 60 de ani - 0% (0/13)

- Sunt femei - 16% (2/13)

1. Badea Pavel. Liberalii il au in fruntea listei pe consilierul local Pavel Badea, presedinte al PNL Craiova si director la Clubul Sportiv Universitatea Craiova din subordinea Ministerului Educatiei. Fost fotbalist, Badea este acum un prosper om de afaceri.

2. Sirop Flavius Adrian. Secretar general al PNL, Sirop a fost director comercial al SC Salubritate Craiova SRL , societate detinuta majoritar de Consiliul Local Craiova. In mandatul 2008- 2012, Sirop a fost director al Salubritatii in perioada PDL. In 2008, a candidat pentru Camera Deputatilor din partea PNG.

3. Ungureanu Adriana. Fost consilier al prefectului in anul 2012 imediat dupa venirea USL, Ungureanu este patron al cofetariilor Vivien din Craiova.

4. Vasile Marian. Consilier local provenit de la PDL, Vasile este vicepresedinte al PNL Craiova.

5. Florescu Marinel. Fost director al RAT Craiova in perioada PDL, Florescu este acum sef de cabinet parlamentar.

6. Diaconu Dan. Secretar general adjunct PNL Craiova, Diaconu este actionar in mai multe firme de media.

7. Caplea Doru. Provenit de la PDL, Caplea are 26 ani, a absolvital Facultatea de Teologie, Istorie si Stiinte ale Educatiei, iar in 2013 a fost ales presedinte la tineretul PDL. Acum este presedinte al tineretului PNL Dolj. Caple este candidatul a carui declaratie de avere este goala de la un capat la altul.

8. Ionescu Vlad Mihai. Angajat al Filarmonicii Oltenia, Ionescu este si membru in Consiliul de Administratie al Rat Craiova, presedinte la tineret PNL Craiova si vicepresedinte al PNL Craiova.

9. Gheorghe Ana. Provenita de la PDL, Ana Gheorghe a mai fost consilier in perioada 2008-2012. A ramas in memoria colectiva dupa doua interventii in sedintele de Consiliu Local. O data a pus tabloul fostului primar Antonie Solomon pe locul primarului din cauza absentelor sale repetate. A doua oara i-a reprosat acestuia ca are limbaj de puscarias, dupa ce Solomon i-a spus la randul lui sa ce comporta la o femeie de serviciu de la SPIACT( firma unde lucreaza si in prezent). Gheorghe este presedinte al organizatiei de femei in cadrul Biroului Permanent Local al PNL Dolj.

10. Sora Sorin Adrian. Fost presedinte al PNL Craiova in 2005, Sora este presedinte al Federatiei Romane de Go si vicepresedinte PNL Craiova

11. Prejbeanu Ionut Lucian. Vicepresedinte al PNL Craiova, Prejbeanu este patron si administrator al unui cunoscut site de anunturi din Craiova.

12. Radu Mihai Daniel. Sef de cabinet parlamentar si prim vicepresedinte la organizatia de tineret PNL Dolj, Radu este asociat intr-o firma si presedinte al Asociatiei pentru o Romanie Deschisa.

13. Diaconu Laurentiu Florin. Secretar executiv al PNL, provenit din PDL, Diaconu este director de vanzari la o importanta firma de constructii si materiale de constructie din Craiova care a castigat mai multe contracte din fonduri europene in mandatul actualului primar.

NOTA: HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.