Conform ultimului sondaj IRES, grupul PNL ar urma sa castige la Cluj Napoca cel mai mare numar de voturi, devenind astfel principalul grup de sprijin, la masa forului administrativ local, pentru viitorul primar. Desigur, acelasi sondaj il da castigator al primariei clujene tot pe Emil Boc (PNL), cu un scor de peste 42%. PSD este cotat pe locul al doilea, in timp de candidatul independent Octavian Buzoianu, sustinut de social democrati, ar obtine un scor de peste 17%. Astfel, PNL mizeaza ca va castiga minim 14 din cele 26 de mandate de consilieri locali, arata liderii partidului.

Emil Boc si o parte din liderii PNL ClujFoto: Actualdecluj

Intr-o coalitie cu UDMR-ul, care potrivit traditiei ar putea scoate 4-5 mandate de consilieri, PNL-ul isi va asigura o majoritate confortabila in forul administratiei locale. Opozitia ar urma sa fie asigurata de membrii PSD, care spera la randul lor sa obtina un minim de 6 -7 mandate de consilieri. De altfel, cam aceleasi procente sunt detinute si astazi in Consiliul Local, de principalele partide PNL, PSD si UDMR cu mentiunea ca intre timp vechiul USL a disparut, aparand in schimb ALDE, care a preluat un consilier de la liberali. Partidele/candidatii independenti care nu vor reusi sa scoata un procent de minim 5%, nu vor avea acces in Consiliul Local.

Oamenii propusi sa guverneze Clujul

Pentru a castiga Primaria Cluj-Napoca, principalele partide, PSD si PNL se bat nu doar in programe si idei electorale, ci si în privinta echipelor cu care vor intra in forul administrativ local. O abordare noua vine din partea social-democratilor, care au ales sa renunte la garnitura de lideri care pana anul trecut ocupa pozitiile cheie din administratia locală. De altfel, PSD Cluj a decis sa sustina un candidat independent si pentru functia de primar, in speranta ca in felul acesta ar putea sa castige increderea clujenilor.

Pentru Consiliul Local, pe acelasi principiu, PSD a pozitionat pe locuri eligibile oameni tineri, care au deja o cariera profesionala in spate, si care nu prea au mai avut contact cu administratia publica locala. Liberalii, in schimb, au ales o solutie de compromis, promvandu-i pe tineri, dar mentinandu-i totodata si pe seniorii din partid. Negocierile din PNL privind nominalizarea candidatilor pe locuri eligibile s-au prelungit destul de mult, spun surse din partid, avand in vedere procesul greoi de comasare a celor doua tabere politice, rezultat in urma fuziunii PD-PNL. Chiar si acum se mai fac speculatii despre candidatii numiti pe lista de consilieri locali. Cine si de-ai cui sunt acesti oameni care vor ajunge sa guverneze interesele clujenilor, in urmatorii patru ani?

  • S-au inteles asa: 1 om PNL, 1 om PDL. In final s-a impus Boc

Desi s-au înteles să împartă locurile în mod egal în forul Consiliului Local, în final, PDL-istii au desemnat ceva mai multi candidati, dat fiind faptul ca Boc a avut ultimul cuvant. Liberalii din vechea gardă a partidului s-au multumit cu decizia, pentru că nu prea au avut de ales. Strategia PNL a fost ca lista de Consiliu sa fie deschisa de Emil Boc (candidatul la Primarie) si de Alin Tise (candidatul la sefia Consiliului Judetean).

Oamenii din partid s-au aratat complet nedumeriti de situatie, insa senatorul Alin Tise a explicat ca are legatura strict cu notorietatea de care se bucura fiecare dintre ei, in municipiul Cluj Napoca. “Pentru ca eu si Emil Boc suntem foarte cunoscuti, am ales sa intram sip e lista de consiglieri, pentru a maximiza sansele de a obtine un numar de voturi cat mai mare. Oamenii trebuie sa vada ca suntem in aceeasi echipa si sa ne voteze”, a explicat Tise. Dupa alegeri, Boc va ramne Primar, in timp ce Tise va ramane presedinte al Consiliul Judetea, evident, daca va reusi sa obtina votul plenului de consilieri judeteni.

Florin Stamatian - 64 de ani, medic ginecolog de profesie, cu state vechi in PD, fost consilier local, fost prefect al Clujului, recunoscut pentru jovialitatea sa, fara sa fi excelat in vreun fel in administratia locala, a ramas un apropiat al liderilor Emil Boc si Daniel Buda. Reactivat in noul PNL, Stamatian ocupa prima pozitie pe lista consilierilor locali. Surese din partid spun ca acesta ar tinti, de fapt, la alegerile din toamna, un mandat de deputat.

Dan Tarcea – 38 de ani, om de afaceri, co-presedintele PNL Cluj, vine din vechea tabără a liberalilor. El ar urma să-l secondeze pe Emil Boc, din pozitia de viceprimar, potrivit informatiilor din interiorul partidului. De altfel, Tarcea pare că si-a luat foarte în serios rolul de „locotenent”, având în vedere că în această campanie electorală n-a fost zi să nu-l însotească pe Emil Boc pe străzile Clujului.

Radu Moisn – 34 de ani, avocat de profesie. A fost viceprimar în mandatul PD-ilistului Sorin Apostu (primarul condamnat la închiosare, pentru acte de coruptie). Moisin se numără printre protejatii lui Emil Boc, aflându-se la cel doilea mandat de consilier local.

Ovidiu Florian - 49 de ani, inginer de pofesie. Face parte din tabăra vechiului PNL. Se află la al doilea mandat de consilier, iar despre el s-a scris în presa locală că îsi manifestă votul în forul local, în functie de interesele imobiliare pe care le-ar avea.

Gheorghe Surubaru – 53 de ani, viceprimar. Nu iese prin nimic în evidentă, desi Emil Boc i-a delegat o bună parte din sarcinile administrative de la nivelul Primăriei. La început de mandat, surubaru a fost implicat într-un proces de incompatibilitate, pentru că nu a demisionat în timp util din functia de administrator, detinută la o firmă privată. A câstigat însă procesul cu ANI, iar acum se pregăteste de un nou mandat de consilier. Surse din partid spun că Emil Boc îl pregăteste, de fapt, pe surubaru, pentru functia de citi-manager al Clujului.

Florin Gliga – 40 de ani, contabil de profesie. Este din tabăra lui Emil Boc. Pe linie politică, Gliga n-a iesit prea mult în evidentă. S-a remarcat, în schimb, cu prilejul scandalului devalizării bugetului societătii de stat Clujana (fabrică de încăltăminte), când doi directori (fosti membri PD), au fost acuzati că au devalizat bugetul societătii. Gliga era pe atunci membru în CA-ul societătii Clujana.

Giacomo Dreoni – 57 de ani, consilier local, apropiatul co-presedintelui PNL, senatorul Marius Nicoară. De altfel, Dreoni oucpa un post de consultant si în biroul senatorial. A pornit cu pretentii în politica locală, dar nu s-a remarcat prin absolut nimic. Pentru că si-a pierdut afacerile la Cluj, s-a ales cu o sinecură în cadrul Aeroportului clujean.

Constantin Tomos – 54 de ani, inginer de profesie, este la al doilea mandat de consilier local. Este un apropiat al lui Emil Boc, iar pana in prezent nu s-a remarcat prin nici un proiect administrativ.

Ionică Pop – 70 de ani, fizician de profesie, in anii trecuti se remarca drept cel mai guraliv dintre consilierii locali. A migrat de la PRM la PD. Fiind sustinut de cultul penticostal, Pop a fost mereu pastrat de democrati, pe un loc eligibil in Consiliul Local. Surse din PNL spun ca strategia este ca Pop sa atraga voturile neoprotestantilor, urmand ca dupa alegerile din 5 iunie sa renunte, totusi, la mandatul sau, in favoarea unui tanar liberal.

Sabin Sărmas – 31 de ani, inginer IT, antreprenor. Este parte din tabara liberala, fiind secretarul organizatiei municipale de partid. Vine din garda de tineri care nu au mai detinut mandate in Consiliul Local. In aceasta campanie, s-a miscat foarte mult in jurul primarului Emil Boc.

Radu Constantea – 33 de ani, politolog de profesie. Despre el nu se cunosc foarte multe date: loc de munca, experienta profesionala etc. Se stie in schimb ca este fiul medicului care conduce spitalul municipal Clujana. Este sustinut de primarul Emil Boc, acesta expunandu-l in spatiul public ori de cate ori are ocazia. In realitate, Constantea nu s-a remarcat prin absolut nimic, desi este consilier local din 2012.

Gabriela Moldovan – 29 de ani, psiholog de profesie, are un job in cadrul Directiei de Asistenta Sociala. Provine din garda tanara a liberalilor.

Radu Ratiu – 33 de ani, consilier local si directorul societatii care administreaza stadionul „Cluj Arena”. Acesta vine din garda tanara a PDL, fiind un apropiat al senatorului Alin Tise (candidatul PNL la sefia Consiliului Judetean).

Loredana Pop – 35 de ani, avocat de profesie si consilier local, totodata. Aceasta a vine din garda PD, numarandu-se printre apropiatii actualului co-presedinte al PNL, Daniel Buda (eurparlamentar).

Rares Ferdean – 35 de ani, antreprenor. Este parte din tabara vechilor liberali, mai exact un apropiat al fostului presedinte al Consiliului Judetean, Horea Uioreanu, arestat pentru fapte de coruptie. Feredean vede Consiliul Local ca pe o rampa de afaceri, cel putin asta reiese din declaratiile date in presa locala. De parca n-ar fi auzit despre incompatibilitate sau despre conflict de interese, Feredea a sustinut ca si-ar dori sa devina un intermediar pentru oamenii de afaceri care vor veni sa calce pragul Primariei.

Bashar Molhem – 24 de ani, cel mai tanar candidat de pe lista propusa la Consiliul Local. Cetătean român, de origine siriana, Molhem a crescut si s-a scolit în Cluj Napoca. În prezent este student, dar totodată e implicat si în afacerile pe care le desfăsoară familia sa, în sectorul de alimentatie publică si imobiliare. Gurile rele spun ca Bashar Molhem a beneficiat din plin de sprijinul senatorului Marius Nicoara pentru a ajunge pe lista consilierilor locali.

  • PSD-istii s-au temut de gura lumii?

Consilieri PSD

Consilieri PSD

Foto: Actualdecluj

Candidata PSD pentru Primaria Clujului, Aurelia Cristea, avea in plan sa guverneze la masa forului administrativ local cu o echipa complet noua, formata din oameni tineri, buni profesionisti. In sensul acesta, ea propusese o serie de candidati proveniti din mediul universitar si chiar si din societatea civila. PSD a ales sa renunta la candidatura Aureliei Cristea, mizand pe un candidat independet (Octavian Buzoianu), insa, a decis sa pastreze cateva din propunerile ei pentru Consiliul Local. Au eliminat, de asemenea, de pe lista toate numele controversate din PSD. A inclus pe lista si consilieri din ALDE si UNPR, in baza coalitiei electorale formate cu aceste formatiuni politice.

Dan Morar – 36 de ani, economist de profesie, conduce o filiala de banca. Este consilier local si in prezent. Este considerat unul dintre apropiatii Aureliei Cristea. Pe subiecte legate de regiile locale, a mai avut uneori interventii la masa forului local, insa nu s-a remarcat niciodata cu o propunere administrativa.

Horia Nasra – 31 de ani, absolvent de Istorie si Antropolgie, este purtatorul de cuvant al PSD Cluj. Incet, devine principala voce din opozitie, pentru ca nu se sfieste sa scrie sau sa ia pozitie legat de actiunile lui Emil Boc. Nonconformist de felul său, a afirmat public că respecta toate religiile, dar ca este ateu. Tatăl său este sirian de origine, fapt care explică, cel mai probabil, vastele sale cunostinte despre conflictul din Siria, precum si despre tensiunile politice si religioase din Orientul Mijlociu.

Corina Croitoru – 29 de ani, a fost propusa de Aurelia Cristea pe lista de consilieri locali. Este profesor de limba romana la un liceu prestigios din Cluj Napoca si de asemenea este asistent cercetator la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Babes Bolyai.

Adrian Muresan - 34 de ani, antreprenor, consilier local. A fost pentru pentru un nou mandat de grupul ALDE. Muresan nu s-a remarcat prin absolut nimic pana in prezent, avand totusi pretentia ca ALDE sa-l desemneaza pe el candiadat pentru primaria Clujului. Inainte de a lua decizia de a se alia cu PSD, unii reprezentanti ALDE chiar au confirmat aceasta ipoteza. Pentru a-si castiga notorietatea, Muresan s-a facut de ras popunand o solutie „ingenioasa”: “Vreau sa trimit, după alegerile locale, o scrisoare către gigantii din industria IT, pe care îi voi invita la Cluj pentru a-i convinge să investească aici. (…) Voi lua marile companii în ordine alfabetică. Voi începe cu Apple, voi continua cu Blackberry, cu Google, Huawei sau Samsung. Enumerarea nu este decât una exemplificativă. Vă dati seama cum ar creste notorietatea Clujului dacă, de exemplu, Apple ar deschide la Cluj o fabrică de iPhone-uri sau iPad-uri? (...)”

Tothfalusi Andras – 43 de ani, economist. A fost propus pe lisa de consilieri locali din partea UNPR, în baza coalitei electorale formate cu PSD.

Mihnea Stoica – 27 de ani, politolog, asistent cercetător în cadrul Univeristatii Babes Bolyai. A fost de asemenea remarcat si propus de Aurelia Cristea pe lista de consilieri locali. Mihnea Stoica s-a remarcat în spatiul public pentru că a înfiintat Centrul Cultural si Academic Olandez, în cadrul UBB Cluj, cu sprijinul Ambasadei Olandei si al unui grup de investitori olandezi.

Ioan Pacurar – 55 de ani, profesor universitar in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. A fost nominalizat pe lista de consilieri din partea liderului PSD, Remus Lapusan

Gabriel Oniga – 34 de ani, antreprenor, este consilier local si in prezent. Oniga s-a numarat printre sustinatorii ferventi ai Aureliei Cristea. S-a mai domolit, mai ales dupa ce Cristea a afirmat public ca membrii PSD nu s-au prea obosit sa-i faca lui Emil Boc o opozitie reala.

Gabriela Ciot – 41 de ani, conferentiar universitar in cadrul Universitatii Babes Bolyai. Este mai apropiata de liderul PSD Cluj, Remus Lăpusan, si provine din garda veche a PSD, de pe filiera profesorului Vasile Puscas. Gabrieal Ciot se lauda cu o vasta expereinta in gestionarea unor proiecte cu finantare europeana.

Milas Gabriela – 26 de ani, jurist de profesie, a fost propusa pe lista Consiliului Local din partea UNPR, in baza coalitiei cu PSD. Despre aceasta, reprezentantii PSD nu prea au informatii, privind activitatea ei profesionala.

Sorin Ionescu – 29 de ani, provine societatea civila. S-a remarcat in spatiul public prin numeroase actiuni de sustinere a drepturilor persoanelor cu dizabilitati. Sorin Ionescu a fost propus de deputatul Aurelia Cristea pe lista de consilieri locali.

Marcel Dirija – 53 de ani, este profesor în cadrul Univeristătii de stiinte Agricole si Medicina Veterniara, nominalizat pe lista consilierilor locali din partea ALDE.

Danci Alin – 28 de ani, jurist de profesie. Provine din garda tanara a PSD Cluj. A fost consilierul fostului presedinte al Consiliului Judetean, social-democratul Ioan Oleleu. In prezent, Alin Danci conduce Biroul de Administrare Patrimoniu din cadrul Consiliului Judetean.

NOTA: HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.