Directiva UDMR - ce reiese si din ultima declaratie a presedintelui Kelemen Hunor - ii indeamna pe alesii locali sa se puna, in primul rand, in slujba comunitatii maghiare. Altfel spus, pe reprezentantii UDMR desemnati sa candideze la Primarie si Consiliul Judetean nu-i intereseaza sa castige alegerile in comunitati mixte, precum cea din Cluj, atata timp cat intelegerea cu partidul lui Emil Boc le poate aduce cu usurinta cate un mandat de viceprimar si de vicepresedinte al Consiliului Judetean. Surse din PNL au confirmat pentru Hotnews.ro ca UDMR nu va misca un deget pentru a-i deranja campania lui Emil Boc, iar acest lucru se poate observa pana si din simplul fapt ca Anna Horvath - candidat la Primaria Cluj - a omis sa-si traduca programul in limba romana.

Horvath AnnaFoto: Actualdecluj

Maghiarii sunt intelesi cu liberalii ca dupa alegerile din 5 iunie sa creeze majoritati la mesele forurilor administrative, dar si sa-si imparta principalele functii din executiv, spun aceleasi surse. Cine este, insa, Anna Horvath, omul de care se tem mai toti functionarii din Primaria clujeana, care, de altfel, au si poreclit-o Anaconda. Ce avere are ea si cine ii sunt ceilalti contracandidatii?

Candidatul UDMR la Primaria Cluj Napoca, Anna Horvath, coabiteaza cat se poate de bine si in prezent cu primarul PNL Emil Boc, din postura sa de viceprimar. In ultimele cicluri electorale, Boc a avut grija sa-i mentina pe maghiari de partea sa, pentru a putea conta astfel pe o majoritate ferma in plenul Consiliului Local.

Asa se face ca indiferent cum se pozitiona UDMR la centru - ca se alia sau nu la guvernare cu PSD - in Cluj, interesele au dictat mereu o alta strategie politica. Potrivit rezultatelor de la ultimele alegeri europarlamentare, UDMR e cotata in intentiile de vot ale clujenilor cu un procent de 18-20%, adica se pozitioneaza pe al treilea loc, dupa marile partide PNL si PSD.

Pentru a nu-si compromite sansa de a intra la conducerea Primariei si Consiliului Judetean, liderii UDMR au optat mereu pentru aliante benefice cu principalii favoriti ai alegerilor locale. Acest lucru este valabil si pentru ciclul electoral 2016-2020, PNL Cluj garantand UDMR-ului un post de viceprimar la nivelul Primariei si unul de vicepresedinte la nivelul Consiliului Judetean, au informat surse din partid pentru Hotnews.ro.

De altfel, strategia UDMR de a evita conflictul cu partidele aflate in competitie electorala reiese si din declaratia presedintelui formatiunii maghiare, Kelemen Hunor. Prezent in organizatia din Miercurea Ciuc, la deschiderea campaniei electorale, Hunor a aratat ca mizele mai mici (castigarea unor mandate de consilieri locali, eventual a unei functii de viceprimar), sunt mai importante decat bataliile electorale care nu aduc nici un castig comunitatii maghiare: "(...) cel mai important lucru este ca fiecare dintre noi, fiecare dintre dumneavoastra, sa se puna in slujba cauzei comunitatii maghiare, pentru ca prezenta in viata publica, sau a face politica, inseamna, in primul rand, a munci pentru bunastarea comunitatii. Asta nu doar in Tinutul Secuiesc, ci si in zonele mixte sau in localitatile mici din diaspora interna, unde cu voturile a 50-60 de oameni sunt sanse sa se obtina alegerea unui consilier care sa reprezinte interesele comunitatii".

  • UDMR mizeaza doar pe voturi de la maghiari

Candidatura Anei Horvath la Primarie, este, asadar, pur formala, avand in vedere ca ea nu face nici cel mai mic demers pentru a atrage electoratul roman de partea sa. Pe pagina personala de Facebook, Horvath posteaza mesaje numai in limba maghiara, iar pana in prezent nu a iesit in nici o conferinta de presa in care sa-si anunte oficial programul de candidat. In schimb, impreuna cu liderii UDMR se concentreaza sa anihileze competitia Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) - infiintat de Laszlo Tokes - cu scopul, evident, de a pastra in intregime voturile exprimate de electoratul maghiar.

In acest sens, Anna Horvath a reusit o performanta, atragand de partea sa toate bisericile care reprezinta comunitatea maghiara (unitariana, catolica, reformata sau lutherana). Practic, bisericile au cazut de acord s-o sprijine pe Horvath cu conditia sa li se ofere un loc in Consiliul Local, pentru un reprezentant desemnat de comun acord. Agreat de biserici, in acest sens, este nimeni altul decat Gergely Balazs, omul care se afla in spatele evenimentului clujean "Zilele culturale maghiare", si care se bucura de o larga notorietate in randul comunitatii maghiare.

Prin cooptarea lui Gergely Balazs, UDMR castiga pe doua fronturi. Pe de-o parte a obtinut sprijinul bisericilor, iar pe de alta parte anihileaza demersul concurentilor de la PPMT, care de asemenea il curtau pe Gergely pentru a-l nominaliza candidat la Primarie. De altfel, in cercurile UDMR se discuta ca Gergely ar fi ruda apropiata cu Laszlo Tokes, fapt ce nu l-a retinut insa sa se alature proiectului UDMR.Pentru ca l-a pierdut pe Gergely, PPMT si-a inscris in competitia pentru Primaria Cluj un tanar anonim, pe nume Francsali Erno, care in declaratia sa de avere figureaza - la capitolul venituri - doar cu bursa de student.

  • Cine este "Anaconda"

Anna Horvath detine o larga experienta in administratia de stat, dat fiind faptul ca a inceput sa lucreze inca de la varsta de 24 de ani, in cadrul Secretariatului General al Guvernului, fiind consilier de ministru. A continuat cu functia de consilier guvernamental pana in 2007, cand a fost numita secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei.

Din 2010, pentru o scurta perioada a devenit seful Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Cluj, iar din 2012 a intrat in Consiliul Local, de pe listele UDMR, fiind numita viceprimar, conform negocierilor avute cu PDL si Emil Boc. Anna Horvath este poreclita in Primaria clujeana Anaconda, din pricina severitatii cu care ii trateaza pe functionari.

Nimic nu misca in institutie, fara ca ea sa fie la curent, spun sursele Hotnews, mai cu seama si pentru faptul ca primarul Emil Boc i-a delegat cele mai importante sarcini administrative, el nemaifiind foarte interesat de problemele curente ale municipalitatii.

Conform declaratiei sale de avere, Horvath detine o casa de locuit intr-o zona buna a municipiului Cluj Napoca, de 100 de mp. Mai are o casa in judetul Harghita, obtinuta prin donatie, anul trecut. Detine un fond de investitii si un fond de pensii, in valoare totala de 43.000 de lei. Figureaza si cu datorii bancare de peste 90.000 de lei. Interesant este ca Horvath are grija sa nu-si divulge veniturile salariale, folosindu-se de sintagma : "conform declaratiei de venituri de la Directia Finantelor". Veniturile provin de la Universitatea Babes Bolyai, de la Primarie, evident, si de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale.

In afara candidatilor care reprezinta PNL, PSD, M10, PPMT si Miscarea Liberala, UDMR este in competitie si cu alte partide mici, care de asemenea si-au inscris candidati la Primarie.

Din partea PSRO (partid infiintat de Mircea Geoana), candidat la Primaria Clujului este unul dintre oamenii care are experienta in traseism politic. Este vorba despre Mircia Giurgiu, fost sindicalist, membru PRM, ulterior PD. A cochetat cu PSD-ul, ajungand intr-o functie de secretar de stat, pentru ca ulterior sa se afilieze PSRO. Dupa ce a revenit din functia de secretar de stat, Mircia Giurgiu a avut grija sa se lipeasca de o functie in cadrul Aeroportului International Cluj Napoca. Totodata, pentru o scurta perioada de timp, a fost si consilierul fostului presedinte PNL al Consiliului Judetean, Mihai Seplecan, care in prezent e urmarit penal pentru ca s-a folosit de o diploma de licenta falsa. Mircia Giurgiu detine un apartament in Cluj Napoca, de 78 de mp. Are mai multe depozite bancare , de peste 30.000 de euro. Mai detine in conturi si 50.000 de lei. In 2015 a inregistrat venituri de la Universitatea privata "Avram Iancu" din Cluj (11.340 de lei), de la Consiliul Judetean Cluj (5276 de lei), de la Aeroportul Clujean (9.099) lei. Mai declara un venit de 33.720 de lei, din pozitia de consilier la Ministerul pentru Dialog Social.

Din partea PPU a fost inscris in competitia pentru Primaria clujeana, Bruno Roschnafsky. Are 45 de ani si a fost parte din "generatia de aur" a echipei de baschet a Universitatii Cluj. Are atat cetatenie romana, cat si germana. Ca jucator profesionist de baschet a facut parte din loturile echipelor Steaua Bucuresti, Universitatea Cluj, Brosse Bamberg (Germania), Weissenfeld (Germania), Trier (Germania), Schwelm (Germania). A fost, de asemenea, parte din echipa nationala a Romaniei. A ocupat pozitia de manager la Baschet Club Mures iar acum are o functie de inspector sef la Posta Romana, Cluj-Napoca.

Bruno Roschnafsky detine o casa de locuit in municipiul Cluj Napoca, dar si o casa de vacanta la Lacul Tarnita. Este pasionat de motociclete si masini. Detine un Mercedes din 2000 dar si o Skoda din 2002. Are trei motociclete si declara bijuterii in valoare de 70.000 de euro. Are mai multe conturi bancare in lei (9000) si euro (7000), dar si fonduri de investitii. (24.000 euro).

Din partea UCDR a fost inscris in competitia pentru Primarie medicul pediatru David Ile. Acesta nu declara bunuri imobiliare sau de depozite bancare.

Reaminitm ca in cursa pentru castigarea Primariei Cluj Napoca au fost inscrise, oficial, la Biroul Electoral Municipal, 10 candidaturi: Emil Boc - PNL; Octavian Buzoianu - independent sustinut de PSD/ALDE, PNTCD, PND, PRM; Anna Horvath - UDMR; Liviu Doru Alin Alexa - Miscarea Liberala; Mircia Giurgiu - PSRO; Fancsali Erno - PPMT; Bruno Roschnafsky - PPU; Irina Pop - M10 si David Ile (UCDR).

NOTA: HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.