Duminica noaptea, candidatii USB la Bucuresti au trait momentul exit-poll-urilor cu sentimente amestecate. Pe de o parte amaraciune pentru ca Nicusor Dan a iesit pe locul doi si s-a simtit privat de spijinul PNL. Pe de alta parte, multumire ca sunt aproape sa castige Sectorul 1 si pentru locul doi la Consiliul general. Epuizati si nauci dupa o campanie care le-a schimbat viata, anti-politicienii intrati in politica au votbit cu reporterul HotNews.ro despre campania electorala si ziua de maine.

Nicusor Dan si echipa sa de campanieFoto: Hotnews

Cea mai exaltata, de departe, a fost Clotilde Armand. Castigatoarea surprinzatoare a Sectorului 1 - potrivit exit-poll-urilor era in priza dupa o zi epuizanta. La polul opus era Nicusor Dan, tacut ca intotdeauna. Intre ei, seful de campanie, Matei Paun, un personaj care dezminte acuzatiile ca e pro-rus, si candidatii de la sectoare, pregatiti sa intre in lupta dura si pe mize financiare uriase de la Consiliul general.

Clotilde Armand - candidat sector 1- o parte dintre sondaje o dau castigatoare

Reporter: Cum a fost campania electorala?

CA: A fost o campanie in care am fost foarte mult pe teren, fiindca nu prea am ajuns pe la televiziuni. Am fost foarte mult pe teren, peste tot in sectorul 1, cate 6-8 ore in fiecare zi. Si candidatii la Consiliul local la fel. Am vorbit foarte mult cu oamenii, stiam problemele, mi-au spus ca rar au vazut un candidat asa. Eu cand aveam 5 minute, chiar daca eram la birou, la magazin, imediat ma puneam in postura de candidat.

Reporter: Va asteptati la acest rezultat?

CA: Nu ma asteptam neaparat la un rezultat atat de bun. Am fost toata ziua la sectiile de votare si eram foarte suparata ca erau goale, nu prea era lume. Eram foarte ingrijorata din acest motiv. La mintea mea, daca oamenii nu se duc la vot, ma gandeam ca nu pot sa castig. Si de fapt, multi nu s-au dus la vot. Sa stiti ca tot este o victorie a USL-ului pentru ca 70% dintre oameni au fost asa de dezgustati ca nu s-au dus la vot. Si asta nu este bine. Chiar daca eu castig, este un lucru foarte prost ca oamenii nu au iesit la vot.

Reporter:Ce le transmiteti alegatorilor?

CA: Este bine ca s-au dus la vot, ca ei fac parte din oamenii, din societatea civila care s-a cladit. O sa avem nevoie de toti pentru a reconstrui Romania, mai ales cei care au inteles ca USB-ul este singura forta care poate sa-i ajute. Vom avea nevoie de ei in continuare. Eu tot ce voi face, daca voi fi primar, vom dezbate, oamenii vor fi implicati in problemele sociale, de urbanism. Nu vreau un consiliu si un aparat al Primariei care ia decizii fara sa implice cetatenii. Cetatenii trebuie sa inteleaga ca implicarea lor construieste orasul.

Matei Paun, sef campanie Nicusor Dan

Reporter: Cum a fost in campania electorala?

MP: Campania a fost o experienta foarte intensa, s-au invatat foarte multe. Cred ca echipa se simte foarte implinita, indiferent de rezultatele finale. A fost foarte mult entuziasm, am avut noroc sa avem si o echipa foarte buna, multi dintre acesti oameni au mai luptat in campanii in trecut si au o experienta foarte utila. In momentul de fata sunt un pic nauc. Cred ca ar trebui sa ma intrebati peste cateva zile.

Reporter: Cum ati ajuns seful de campanie a lui Nicusor Dan?

MP: Am fost seful de campanie a lui Nicusor Dan pentru ca pur si simplu nu a fost altcineva. Este raspunsul cel mai sincer. Si am facut-o din simtul datoriei fata de Nicusor. Am considerat ca daca el se inhama in aceasta lupta, nu putem sa il lasam singur. Nu a fost niciodata ambitia mea sau menirea mea sa fac ce am facut in ultimele doua luni. Si eu abia astept luni sa ma intorc la ale mele.

Reporter: Sunteti multumit de rezultat?

MP: Sunt foarte multumit de rezultat. Este incredibil ca, cu atat de putine resurse si atat de putin timp, s-a realizat atat de mult.

Reporter: Ce faceti mai departe?

MP: Campania s-a inchis. Eu nu sunt politician de profesie sau sef de campanie de profesie....Ma intorc la ale mele.

Reporter:Au existat voci care au spus ca sunteti pro-rus. Sinteti?

MP: Cred ca lumea poate sa citeasca Faceookul meu si poate ajunge la propriile concluzii. Nu cred ca parerile mele geopolitice sunt cele mai relevante lucruri in contextul in care se fura in draci, se minte in draci, in contextul in care politicienii sunt arestati sau urmariti penal in fiecare zi. Eu sincer nu ma consider pro-rus. Sunt roman, nascut din parinti romani, familia mea a avut mult de suferit din cauza comunismului, am plecat din tara la varsta de noua luni din cauza comunismului, deci ca lumea sa spuna ca eu sunt pro-rus este o aberatie totala. M-am implicat in aceasta campanie dintr-un simt civic. Eu sunt siderat cand aud astfel de lucruri.

Reporter: Dar cum explicati ca ati avut un off-shore implicat in Panama Papers?

MP: La vremea respectiva nu eram rezident in Romania. Eu am stat 25 de ani in afara Romaniei. Nu sunt cetatean roman, nu vad ce legatura are acest lucru. In profesia mea este o obisnuinta sa ai un off-shore. Nu sunt politician, nu am luat bani de la stat in viata mea, nu vad ce legatura ar avea asta.

Roxana Wring, candidat la Primaria sectorului 3

Reporter: Cum a fost pentru d-voastra, care nu ati avut nicio treaba pana acum cu politica, sa faceti campanie electorala?

RW: A fost epuizant. Am vorbit cu zeci, sute de oameni, dintre care o mare parte mi-au spus ca nu se poate face nimic, ca ei nu voteaza pentru ca suntem toti hoti si le-am explicat ca noi nu am mai fost in politica. A fost si foarte interesant pentru ca am vorbit si cu oameni care sunt foarte dornici sa schimbe, au venit cu idei foarte bune cum s-ar putea imbunatati lucrurile in sector. Una peste alta mi-a placut.

Reporter: De ce ati ales sa candidati stiind ca nu il puteti invinge pe Negoita?

RW: Fiindca sunt anumite lucruri care trebuie spuse si am observat ca nici PNL-ul, nici ALDE, nici altcineva din Consiliu nu le spune, ca dl. Negoita a risipit banii intr-un mod iresponsabil, nimeni nu stie de se intampla in Primarie, apoi mai este proiectul cu Hala Malaxa, vrea sa faca niste blocuri acolo, ceea ce nu ne dorim.

Reporter: Ce faceti mai departe?

RW: Acum am intrat in politica, datoram oamenilor sa mergem mai departe. Am intrat in politica in sensul ca era singurul mod de a ne face auziti.

Reporter: Veti candida la parlamentare?

RW: Daca partidul are nevoie de mine... Nu stiu... Este prematur. Acum sunt la Consiliul General si acolo am un plan foarte bine pus la punct sa transformam Consiliul general intr-un grup de oameni care sunt cu adevarat deschisi.

Antoaneta Bugner - candidat Primaria sector 2

Reporter: Cum a fost pentru d-voastra sa faceti campanie electorala?

AB: A fost dificil fiindca era un lucru cu care nu eram obisnuita. Politica este un lucru care imi este foarte strain, dar lucrul cu publicul, nu. Eu am lucrat cu oamenii si lucrez cu oamenii din 2000 de cand am facut voluntariat.

Reporter: Ce v-a facut sa candidati?

AB: Am facut pentru sectorul 2 destul de multe lucruri si am crezut ca un om care face ceva pentru sectorul lui, poate sa faca mai mult daca face din interiorul unei primarii si nu din exteriorul ei, cum am facut pana atunci. Pe de alta parte, ceilalti contracandidati nu au facut pentru sector, cu toate ca unii dintre ei aveau si functii. Unul dintre ei a fost deputat, de exemplu. Am crezut sincer ca daca ai facut ceva pentru sector, faci in continuare.

Reporter: Sunteti multumita de rezulat?

AB: Eu stiam ca sunt undeva la 6%, nu stiu ce s-a intamplat intre timp. Nu sunt multumita, dar pe de alta parte nu ma asteptam la nimic, nu am avut prea multi bani de cheltuit in campanie, nu am avut banner, afise lipite, nimic. Acest procent se datoreaza strict utilitatii pe care am avut-o in sector. Eu chiar am avut activitate in sector, cu mult inainte sa stiu ca voi candida.

Reporter: Ce faceti mai departe?

AB: Raman cu USB-ul. Cu USB-ul am fost si inainte sa fiu cu USB-ul. Aveam aceleasi valori chiar daca nu eram inscrisa si am facut aceleasi lucruri pe care le are USB-ul trecute ca linii de urmat. Nu cred ca voi mai candida.

Reporter: Mergeti la parlamentare?

AB: Este prematur sa spun asa ceva. Asteptam sa vad ce facem aici.

Reporter: Cum va explicati o prezenta atat de scazuta la vot?

AB: Va pot explica asta, sunt psiholog. Oamenii sunt plini de lehamite. Nu mai cred in nimic. Au fost deziluzionati la fiecare sesiune de alegeri, au ales intre acelasi lucru. Acum nu mai stiu sa recunoasca valorile. Asta este foarte trist. Oameni tineri au lipsit. In perioada asta de campanie vedeam oameni care impingeau in carut si care ziceau ca nu ii intereseaza si nu merg la vot.

Reporter:Ce trebuie sa se schimbe?

AB: Mentalitatea oamenilor. Vorbeam cu taximetristul care m-a adus la Green Hours si care spunea ca "nu ma intereseaza, doamna, ca se aleg intre ei. Tristetea este ca nu mai recunosc valorile. Sunt oameni inselati de prea multe ori.

Dumitru Dobrev - candidat Primaria sector 4

Reporter: Cum a fost sa fiti de partea cealalta?

DD: Foarte complicat, pentru ca eu am intotdeauna o raportare ca adversar al autoritatile, nu ca aspirant la o ambitie de demnitate publica. Nu am fost niciodata, neam de neamul meu, in pozitia asta.

Reporter: Cum a fost campania si cum v-ati hotarat sa candidati?

DD: In urma unei discutii cu Nicusor Dan am ajuns la concluzia ca victoriile noastre in justitie sunt punctuale, astea nu fac diferenta. Este ca si cum am avea o masinarie uriasa, un compresor, si din cand in cand ii stricam cate ceva si il mai oprim, dar nu putem sa aducem Hala Matache inapoi. Diferenta poti sa o faci doar daca candidezi si reusesti schimbi destinele oamenilor care locuiesc in oras. Daca nu, si esti ONG-ist si te judeci, doar limitezi proportiile dezastrului. Atunci am considerat ca daca nimeni nu vrea sa faca opasul inainte si sa candideze, noi astia care suntem in prima linie a luptei cu rechinii imobiliari, cu coruptia din administratie, trebuie sa facem pasul asta.

Reporter: Totusi, oamenii nu s-au inghesuit la vot, au votat in continuare PSD-ul. Cum explicati?

DD: Eu am vazut asta, stand de vorba cu oamenii pe strada, cand m-am dus pentru semnaturi, exista optica diferita si argumente diferite. De exemplu, sunt persoane in Parcul lumea copiilor, acolo unde a facut Piedone gratarele alea, care ne-au spus franc in fata, ce daca Piedone a furat, a facut ceva si pentru ei, gardute, bancute, borduri, pitici... Un om ca mine si ca altii cu care m-am intalnit sunt oripilati de ce este acolo, dar sunt oameni care sunt foarte multumiti de cum arata si au zis "nu vrem sa va votam pe voi fiindca macar Piedone a facut ceva, chiar daca a furat. Daca veniti voi, nu o sa furati si nu o sa faceti nimic. Este un anumit nivel de asteptare al acestor oameni.

Reporter:Ce faceti mai departe?

DD: O sa vedem ce rezultate avem si daca intram in Consiliul General, o sa luptam la baioneta cu sistemul. Daca auzim ca iau spagi, o sa ii dam in gat la DNA fara niciun fel de remuscare, o sa propunem proiecte, o sa facem conferinte de presa, o sa fim un pic mai eficienti decat am fost cu ONG-urile.