Expert Forum semnaleaza nereguli in ziua votului in cateva localitati din tara, precum persoane care intra dupa alegatori in cabina si le indica ce sa voteze, campanie electorala continuata ilegal duminica, in ziua votului, probleme la calitatea materialelor electorale, precum stampila insuficient de vizibila si buletine de vot taiate si lipite care nu aratau ca specimenul afisat.

Ce nereguli semnaleaza Expert Forum:

In comuna Mihailesti (Giurgiu), unde cu greu poti trece de cozile de masini, campania electorala a continuat nestingherita. Pe gardul primariei din localitate au ramas afise cu candidatii PSD si ALDE. La Letca Noua (Giurgiu), in sectia 171 ni s-a raportat ca s-a votat pe urna de vot, in afara cabinelor. Au fost transmise mai multe sesizari catre Politie.

La Codlea (Brasov) azi se lucra la drumuri. La mai multe sectii din oras s-a sesizat ca buletinele de vot erau taiate si lipite si nu aratau ca specimenul afisat.

In comuna Dognecea (Caras-Severin) exista persoane in cadrul sectiei de votare care ar intra in cabina de vot peste alegatori si le indica ce candidat sa aleaga.

Au existat mai multe cazuri in care urnele nu au fost sigilate corespunzator. La sectia 248 (Bucuresti) urna speciala nu era sigilata, cum de altfel s-a intamplat si la 385, 392 si 389 (Bucuresti). La sectia 51 din Galati urnele nu sunt sigiliate cu hartie autocolanta, ci sunt prinse cu bride de plastic, fapt care nu permite aplicarea stampilei de control a sectiei de votare. La sectia 220 din Bucuresti, urna mobila din cadrul sectiei de votare nu a fost sigilata pe motiv ca nu au fost formulate cereri.

De asemenea, au fost sesizate multiple probleme cu privire la calitatea materialelor electorale: in cazul stampilei VOTAT fie optiunea nu este vizibila, fie dupa ce buletinul de vot este indoit se poate observa optiunea alegatorului, avand in vedere abundenta tusului. Multe sectii din Bucuresti, din sectoarele 2, 3 si 5 au avut aceste probleme.

La sectia 9 din Ploiesti (Prahova) s-a intrerupt votul nejustificat 15 minute de la 13.30 pentru pauza de masa.

Intrucat reglementarile legate de urna mobila au fost neclare, am primit mai multe sesizari legate de ora limita la care au fost primite cererile alegatorilor. Mai multi presedinti de sectii de votare au refuzat sa primeasca azi cereri pentru urna mobila. Un astfel de exemplu este la sectia 113 (Bucuresti).

O alta problema legata de urna mobila este lipsa de claritate referitoare la (im)posibilitatea de a vota in Bucuresti numai pentru primarul general si consiliul general daca o persoana are domiciliul in alta circumscriptie (de exemplu sectorul 2) decat cea unde este internata intr-un spital (cum ar fi sectorul 3).

Alegerile nu sunt prietenoase cu persoanele cu dizabilitati. Fie unele persoane nu au putut vota, din cauza scarilor din sectiile de votare, altele au primit buletinele de vot in afara sectiei (satul Untesti, comuna Bogdanesti, Suceava).

S-au creat incurcaturi legate de buletinele de vot. De exemplu, un pachet de buletine de vot pentru consiliul local Oradea continea si cateva buletine de vot pentru primaria si consiliul local Beius, precum si cateva buletine pentru primaria Oradea.

Sectia din Chelinta (Maramures) a fost inchisa intrucat au fost gasite in interiorul sectiei de votare buletine de vot de la o sectie din satul Targu-Lapus.