In cursa pentru Primaria sectorului 3 s-au inscris nu mai putin de 10 candidati. Printre acestia se numara actualul primar al sectorului 3, Robert Negoita (PSD), Cristina Pocora (PNL) si Roxana Wring (USB). Robert Negoita este este urmarit penal de procurorii DNA pentru evaziune fiscala, fiind acuzat ca a cauzat statului roman un prejudiciu de 77 milioane lei. In plus, acesta are datorii de 232 milioane lei la ANAF. HotNews.ro va prezinta principalele proiecte propuse de fiecare, potrivit programelor electorale. In linii mari, candidatii promit crese si gradinite noi, ca vor termina reabilitarea termica a blocurilor, sali de sport si reamenajarea spatiilor verzi.

Colaj sector 3Foto: Hotnews
  • Robert Negoita (PSD)

Ce promite candidatul PSD:

- finalizarea reabilitarii termice - in urmatorii patru ani vor fi reabilitate si cele aproximativ 600 de blocuri ramase.

- sistemul subteran de colectare selectiva va fi extins la nivelul intregului sector.

- va reabilita si moderniza toate gradinitele. De asemenea, se lucreaza la o aplicatie pe telefon pentru parintii care au copiii inscrisi la aceste institutii.

- numarul locurilor in cresele din sectorul 3 va fi dublat.

- sala de sport pentru fiecare scoala. La Colegiul Tehnic C.D. Nenitescu va construi o sala multifunctionala, iar in fosta uzina Republica va face cel mai modern complex sportiv si de agrement din Capitala.

- va demara un amplu proces de reamenajare a tuturor spatiilor verzi din jurul blocurilor.

Despre Robert Negoita

Robert Negoita este actualul primar al sectorului 3. Robert Negoita a absolvit Facultatea de Drept in 2007 (Universitatea Bioterra) si Facultatea de Economie a Turismului Intern si International (Universitatea Romano-Americana). In 2004, Negoita s-a inscris in PSD si de-a lungul timpului a fost Presedinte Tineretul Social Democrat, vicepresedinte PSD, Presedinte PSD Ilfov, Presedinte PSD Sector 3.

Experienta profesionala.

- 1997 - Administrator Euroline

- 1998 - Co-proprietar firma Pro Confort (alaturi de fratele Ionut), apoi Confort Group

- 2003 - Proprietar lantul hotelier Confort si Domus Stil - dezvoltator de cartiere rezidentiale

- 2007 - RIN Grand Hotel - condus de ambii frati. In 2008 renunta la drepturile din afacerile Rin Grup

- 2008 - Deputat de Teleorman din partea Aliantei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator. Mandat terminat prin demisie in iunie 2012

- 2012 - Primar Sector 3

Controverse

Din aprilie 2016, primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoita, este urmarit penal de procurorii DNA pentru evaziune fiscala in forma continuata, cauzand statului roman un prejudiciu de circa 77 milioane lei.. Ancheta vizeaza fapte din perioada 2005- 2009, cand Negoita "a construit trei ansambluri rezidentiale compuse din imobile de locuit si locuri de parcare si a vandut, in nume propriu, un numar de 1.250 din aceste imobile, ascunzand activitatea economica desfasurata prin neinregistrarea ca persoana impozabila in scopuri de TVA, nedeclararea si neachitarea catre bugetul de stat a TVA in valoare de 77.148.021 lei", potrivit DNA. Citeste aici mai mult.

In plus, Negoita are in prezent datorii la ANAF de 232 milioane lei, potrivit listei datornicilor publicate recent de institutie.

Conform unei analize Pressone publicata in mai 2016, "Teza de doctorat a lui Robert Negoita, primarul Sectorului 3, este plagiata de la prima pana la ultima fraza. Orice inlantuire de cuvinte din cuprinsul celor 310 pagini ale lucrarii care i-a adus titlul de doctor in Stiinte Juridice reprezinta munca intelectuala a altcuiva, insusita de Negoita."

Citeste aici ce a facut Negoita in primul mandat la Primaria sectorului 3.

  • Cristina Ancuta Pocora (PNL)

Ce propune candidatul PNL:

Fluidizarea traficului

- Strazile adiacente pot reprezenta alternativa la marile bulevarde blocate la orele de varf. Un trafic mai fluid se poate realiza prin regandirea proiectelor stradale, eliminarea acelor trotuare care nu sunt folosite in prezent si crearea de locuri de parcare de-a lungul bordurilor. De asemenea pe baza studiilor de trafic, de densitate si de migratie diurna a populatiei, actualizate,sunt indicate solutii de sistematizare a zonelor cu probleme de trafic, atat pietonal cat si rutier, de tipul: crearea de sensurilor unice ca alternativa la marile bulevarde, crearea de locuri de parcare paralele cu bordurile sau in spic acolo unde nu permite desfiintarea trotuarelor nefolosite dar si refacerea si securizarea acestora prin montarea de borduri inalte si stalpisori pt impiedicarea accesului auto, pe o singura parte a strazii. Montarea de limitatoare de viteza, marcaje stradale si indicatoare rutiere in zonele cu probleme, dar si in proximitatea gradinitelor, scolilor, liceelor, precum si a zonelor rezidentiale.

Parcarile de resedinta

- In prezent, lipsa locurilor de parcare ii obliga pe soferi sa parcheze pe trotuare si pe prima banda a multor strazi. Din aceasta cauza, consideram oportuna constuctia unor parcari de rezidenta, subterane sau supraterane, in cartierele de tip "dormitoare", in zonele indicate in studiul de densitate a populatiei din sectorul 3. Un alt concept care trebuie implementat este acela de Park&Ride. Prin infiintarea unei parcari de acest tip intr-una din zonele Industriilor sau Theodor Pallady, se va permite celor care vin in Bucuresti din imprejurimi sa parcheze masina sisa isi continue calatoria cu unul dintre mijloacele de transport in comun care le stau la dispozitie in apropiere - tramvai, autobuz, statii de metrou.

Cresterea transparentei decizionale

- Inaintea sedintelor de consiliu local care urmaresc luarea unor decizii importante pentru locuitorii sectorului 3, vor avea loc dezbateri publice, consultari cu societatea civila, cu consilierii civici, dar si cu persoanele implicate in administratie si cu cei afectati de caracterul normativ al acestor decizii. Astfel, ne dorim sa identificam cele mai bune proiecte pentru comunitatea sectorului3.

Accesarea fondurilor europene

- Una din sursele importante de finantare extra-bugetara pentru modernizarea serviciilor publice si cresterea calitatii vietii cetatenilor, fondurile europene vor fi atrase in parteneriate cu institutii publice guvernamentale, ONG-uri sau chiar societati comerciale.

- Pentru programul 2016-2020 in vederea atragerii fondurilor europene, se va axa pe urmatoarele teme:

  •     Conservarea spatiului verde si a mediului: prin adoptarea unei strategii pe termen lung prin plantarea de arbusti si arbori ornamentali, care implicit va duce la imbunatatirea calitatii mediului.
  •     Continuarea si finalizarea reabilitarii termice: prin promovarea unui program de monitorizare si analiza a proiectelor de eficientizare energetica
  •     Promovarea turismului urban si a serviciilor adiacente prin infiintarea unei harti interactive a Sectorului 3
  •     Surse de
  •     energie alternativa si protectia climatica  Extinderea utilizarii energiei solare ca fiind cea mai buna optiune pentru un oras, dat fiind solutia tehnica mai simpla fata de celelalte surse posibile.

Infiintarea unui spital generalist pe raza sectorului

- Spitalul va fi realizat printr-un parteneriat intre Primaria Sector 3, Primaria Municipiului Bucuresti si Ministerul Sanatatii. Suprafata de teren necesara este de minim 3 hectare, din care suprafata afectata constructiei imobilului si dependintelor este de aproximativ 1 hectar, restul fiind alocat pentru spatiu verde, drumuri de acces si parcari. Locatia este identificata la zona de sud a Sectorului 3 si are doua cai de acces: din Bd. Liviu Rebreanu si Bd. 1 Decembrie. Costurile proiectului sunt evaluate la circa 45 de milioane euro si este de dorit ca acestea sa fie incluse in bugetul celor trei parteneri ai proiectului pentru perioada 2017-2021.

Construirea de locuinte sociale

- Avand in vedere necesarul Sectorului 3 de peste 6000 de unitati locative, se impune construirea unor locuinte care sa intruneasca minimul necesar pentru a da sansa unui trai decent persoanelor aflate in dificultate. Au fost identificate ca locatii loturile achizitionate de S.C. Administrare Active S.R.L., dar si cateva terenuri, proprietate a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pentru care pot fi transferate drepturile de administrare in vederea construirii de locuinte sociale si pentru tineret.

Cresterea nivelului de siguranta a cetateanului

- Nivelul de incredere si siguranta in Sectorul 3 va creste prin instalarea in zone sensibile a peste 300 de camere performante de luat vederi. Se urmareste interconectarea cu reteaua de camere ale Municipiului Bucuresti, precum si a celorlalte sectoare, dar si cu Centrul de Monitorizare a Traficului. In acest fel, se va reusi corelarea semafoarelor si o mai buna fluidizare a circulatiei.

Citeste mai mult aici.

Despre Cristina Pocora

Cristina Pocora este din 2008 deputat, fiind aleasa in Colegiul 1 Fetesti-Tandarei (Ialomita).

De-a lungul timpului a ocupat mai multe functii in PNL:

  • 2013 - Purtator de cuvant al Partidului National Liberal
  • 2012-2013 - membru Biroul Politic Central al PNL
  • 2010-2013 - vicepresedinte PNL Ialomita
  • 2010-2012 - membru supleant Biroul Politic Central al PNL
  • 2007-2009 - membru in Biroul Politic Central al PNL
  • 2007- coordonator si mediator BPC in Filiala PNL Ialomita
  • 2002-2005 - secretar al Comisiei de Specialitate DRN ale PNL

Studii

- 2006 - cursuri postuniversitare de specializare si perfectionare - Securitatea si Apararea Nationala - Securitate si Buna Guvernare- din cadrul Colegiului National de Aparare - Universitatea Nationala de Aparare Carol I;

- 2006 - Master in Comunicare Politica. Marketing Politic si Electoral (SNSPA);

- 2001 - Facultatea de Stiinte Politice (SNSPA)

  • Roxana Wring (USB)

Ce propune candidatul USB:

- sa opreasca risipa banului public. "Vreau transparenta in ceea ce priveste cheltuielile. Curtea de Conturi a stabilit ca intre 2007 si 2014 s-au cheltuit 230 milioane euro in sectorul 3 pe amenajari peisagistice si spatii verzi, in timp ce s-a vazut cum spatiile verzi s-au redus ca suprafata fiind acoperite de beton", spune aceasta.

- Hala Laminor din cadrul fostelor uzine Malaxa (fosta fabrica Republica) sa fie transformata intr-o platforma pentru industria IT, un spatiu pentru industrii creative, incubator de afaceri in colaborare cu institutiile de invatamant superior din Bucuresti si un spatiu pentru pentru petrecerea timpului liber pentru comunitatea locala. Este un spatiu aflat in proprietatea primariei si el trebuie sa fie dedicat cetatenilor. Va fi un centru regional cultural ce ar pune zona pe harta turismului cultural.

- Sistemul de alocare al parcarilor de resedinta trebuie transparentizat si pus pe baze echitabile pentru toti cetatenii, nu doar pentru aceia dispusi sa dea spaga.

Cateva solutii pentru cresterea numarului de locuri de parcare:

  •     Identificarea spatiilor libere din apropierea cartierelor de blocuri care se preteaza la amenajarea de noi parcari;
  •     Incurajarea investitorilor privati sa realizeze parcari pe terenurile proprii contra cost sau in regim de parteneriat-public privat;
  •     Utilizarea parcarilor de resedinta din zonele foarte circulate pe timpul zilei de toate autoturismele, cu obligatia de a le elibera inainte de orele 18;
  •     Aplicarea cu strictete a normelor de constructie vizand numarul de locuri de parcare pentru cladirile noi;
  •     Realizarea de parcari mixte care dubleaza ca zona verde, cu arbori intercalati intre masini si dale in zig-zag care permit cresterea ierbii.

- achizitionarea de imobile din fondul deja construit, prin licitatie la pretul cel mai mic, dispersate in intreg sectorul pentru locuinte sociale. Pentru achizitionarea a 3000 de locuinte modeste, primaria poate contracta un credit a carui rata se ridica la 25 de milioane de lei pe an, o parte din acesti bani urmand a fi recuperati prin chirii subventionate.

"In 2015 am obtinut inscrierea Bucurestiului pe lista WATCH 2016 a World Monuments Fund a celor 50 cele mai periclitate situri istorice din lume. In 2014 am initiat o scrisoare de condamnare din partea ICOMOS International a autoritatilor romane pentru starea dezastruoasa a patrimoniului bucurestean. In 2009 am infiintat Asociatia Pro.Do.Mo sperand ca, alaturi de colegii din societatea civila, vom convinge Primaria Municipiului Bucuresti, orasul meu natal, sa actioneze in interesul cetatenilor, nu in cel al partidelor politice. Dupa ani de actiuni civice, mi-am dat seama ca PMB nu poate fi reformata decat din interior si pentru asta va trebui sa participam la decizia politica. Ca membra a USB doresc sa contribui nemijlocit la transformarea Bucurestiului dintr-un oras administrat in interesul grupurilor de interese politico-economice intr-unul in care cetatenii se afla in centrul deciziei administrative. Intentionez, prin urmare, sa candidez la Consiliul General al Municipiului Bucuresti si sa promovez un model de consilier municipal, responsabil si reprezentativ pentru comunitate, cu totul diferit de modelul partidelor traditionale, care domina CGMB la ora actuala", spune Roxana Wring despre activitatea ei.

Despre Roxana Wring

"Sunt bucuresteanca. Am copilarit in cartierul din jurul strazii Labirint, altadata un cartier cu case traditionale si gradini, azi, mutilat de demolarile din perioada comunista si de urbanismul derogatoriu al tranzitiei post-decembriste. Acolo am mers la scoala, scoala generala Barbu Delavrancea de pe strada Zossima Demarat si liceul Matei Basarab pe strada cu acelasi nume. Am urmat cursurile Facultatii de Limbi Germanice (Universitatea Bucuresti), aflata in imobilul fostului pension de fete Sf. Maria de pe strada Pitar Mos, nationalizat in 1948. Am plecat din Romania in Anglia la inceputul delirului urbanistic al regimului ceausist. Mi-am continuat studiile la Cass Business School, Londra (MBA in Afaceri Internationale) si la London School of Economics (Masters of Science: Political Economy of Transition). Am construit o cariera de succes in afaceri internationale, care, pe langa recompensa financiara, m-a purtat prin multe tari si mi-a deschis perspective nebanuite asupra schimbarilor economice si sociale din lumea contemporana. Am trait intr-un sistem politic in care cetateanul este tratat cu respect de catre autoritati si unde drepturile sunt intotdeauna insotite de responsabilitati. In 2009, revoltata de indiferenta autoritatilor fata de degradarea accelerata a patrimoniului bucurestean, am infiintat asociatia pro.do.mo. Implicarea civica mi se parea a fi singurul mod de a opri demolarile de imobile si ansambluri istorice", spune Roxana Wring.

Experienta profesionala:

- Asociatia ProDOMO (din ianuarie 2009 - Presedinte)

- Intre 1988 si 2007: Partener/Asociat - Ediciones Selina, Valencia, Spania;

- Director International Sales - Wild Apple Graphics Inc, Vermont, SUA;

- Director Marketing - Modernart Editions Inc, New York, SUA;

- Export Manager - Felix Rosenstiel's Ltd, Londra, UK.

Citeste aici mai mult.

Lista candidati Primaria Sector 3

  •     Partidul Romania Unita - Daniel-Florin Ghita
  •     Alianta Electorala - PSD + UNPR Robert Sorin Negoita
  •     Candidat Independent - Constantin Panait
  •     Partidul Miscarea Populara - Cristian Petrescu
  •     Partidul Alianta Liberalilor Si Democratilor - Elena Petrescu
  •     Partidul National Liberal - Cristina-Ancuta Pocora
  •     Partidul Ecologist Roman - Cristel Sabau
  •     Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) - Tudor-Gabriel Turiceanu
  •     Partidul Dreptatii Sociale - Florin-Stefan Vasile
  •     Partidul Uniunea Salvati Bucurestiul- Roxana-Sanda Wring