Miscarea civica Initiativa Romania a lansat luni site-ul votez.info, o platforma online care ii prezinta pe toti cei 67 de candidati la primariile din Bucuresti. Proiectul se adreseaza alegatorilor din bucuresteni, ajutandu-i sa voteze informat.

Votez.info, o platforma pentru alegatorii din BucurestiFoto: votez.info

Platforma le prezinta alegatorilor informatii precum:

  • 46 dintre 67 de candidati la primariile din Bucuresti cer votul alegatorilor fara a le prezenta un program scris de guvernare locala (Primaria Generala: 5 din 12 nu au program; Sectorul 1: 5 din 10 nu au program; Sectorul 2: 9 din 11 nu au program; Sectorul 3: 8 din 10 nu au program; Sectorul 4: 10 din 10 nu au program; Sectorul 5: 5 din 6 nu au program; Sectorul 6: 4 din 8 nu au program);
  • 4 dintre cei 12 candidati propusi de PNL si PSD la primariile de sector sunt absolventi ai Colegiului National de Aparare sau Colegiului National de Informatii;
  • 6 candidati pentru primariile din Bucuresti sunt inculpati in dosare pentru fapte de luare de mita, spalare de bani, trafic de influenta, fals in declaratii, evaziune fiscala, luare de mita sau abuz in serviciu. Acestia sunt propusi bucurestenilor de PSD, PDS, ProDemo, iar unul este independent.

Potrivit realizatorilor proiectului, Votez.info "face ceea ce birourile electorale din Bucuresti ar fi trebuit sa faca si nu au facut: iti face cunostinta cu toti candidatii din Bucuresti si, mai mult decat o lista de nume si prenume, iti ofera informatii despre ei. Ba chiar ii poti vedea si in poze, pe majoritatea pentru prima data".

De asemenea, "face ceea ce majoritatea candidatilor ar fi trebuit sa faca si nu a facut: iti prezinta intr-un format prietenos informatiile relevante despre fiecare candidat (afiliere politica, experienta profesionala si istoricul politic, cele mai importante propuneri pentru bucuresteni, declaratiile de avere si interese, controversele in care au fost implicati sau situatia juridica), fara sa mai fie nevoie sa citesti, in acelasi timp, site-ul de campanie, site-ul partidului, pagina de Facebook, pagina Agentiei Nationale de Integritate, pagina de comunicate a DNA si Wikipedia"

Platforma le permite bucurestenilor sa evalueze candidatii prin selectarea si comparatia simultana a pana la 5 candidati si sa dea note candidatilor pe baza istoricului lor public si urmarind 5 criterii: experienta relevanta, leadership si viziune, initiativa si asumare, implicare in comunitate, integritate. Media notelor date de bucuresteni se va calcula in timp real.

Votez.info le va permite bucurestenilor sa vada nota data de membrii Initiativei Romania fiecarui candidat si sa o compare cu propria evaluare, dar si cu cea a celorlalti cititori ai site-ului.

Ideea de a avea o aplicatie web care sa ofere alegatorilor posibilitatea de a vedea comparativ profilul candidatilor la primarii a pornit de la nevoia membrilor miscarii civice Initiativa Romania de a vota informat, precizeaza miscarea civica intr-un comunicat de presa.

Structura platformei web a fost conceputa de o echipa de 3 voluntari, fiind completata de alti 12 care au colectat date publice despre candidati. Aceste date au fost centralizate in Votez.info, pentru a-i permite alegatorului din Bucuresti sa gaseasca raspunsul la intrebarea "Eu cu cine votez?"

"Miscarea civica Initiativa Romania reaminteste riscul generat de alegerile locale intr-un singur tur: reprezentativitate si legitimitate scazute. Riscul este dublat si de cunoasterea insuficienta a candidatilor. De aceea, Votez.info ajuta bucuresteanul sa decida cu cine sa voteze si in cine sa aiba incredere".

Realizatorii precizeaza ca Votez.info nu se va opri pe 5 iunie. Se va dezvolta ca platforma online de monitorizare a indeplinirii promisiunilor electorale ale candidatilor alesi, iar, in toamna, si ca platforma online de prezentare si evaluare a candidatilor la alegerile parlamentare.