Nicusor Dan, candidatul USB la Primaria Capitalei, a declarat miercuri, in cadrul unei dezbateri organizate de GDS, ca nu se va retrage din cursa electorala in cazul in care candidatul PNL, Catalin Predoiu, este clasat mai bine in sondaje. Nicusor Dan a declarat ca o mare parte dintre posibilii sai votanti oricum nu ar vota PNL fiindca s-au saturat de toate partidele politice. Catalin Predoiu a anuntat recent ca este dispus sa se retraga daca un candidat de centru-dreapta este mai bine clasat, iar in intalnirea de miercuri a subliniat ca are si acordul partidului in acest sens.

Dezbatere GDSFoto: Hotnews

In acest moment exista doua sondaje, unul al PNL si unul al USB, si fiecare isi claseaza propriul candidat pe primul loc, din partea centru-dreapta.

"In primul rand, noi avem un sondaj pe care l-am facut public, am spus cine l-a facut, si in acest sondaj eu am 18,5%, iar dl Predoiu are sub 9%. Dl Predoiu spune ca are niste sondaje in care sta mai bine, dar nu a spus niciodata cu cine le-a facut, cand, pe ce metodologie si ce spun aceste sondaje. In al doilea rand eu nu cred ca daca dl Predoiu nu se retrage, eu ma bat pentru locul doi. Eu in continuare sper ca ca sa existe o mobilizare impotriva PSD, iar oamenii care se vor mobiliza impotriva PSD sa se orienteze catre candidatul cel mai bine plasat, adica eu. Pentru mine, fiecare dintre noi suntem in serviciul persoanelor care vor sa ne voteze si mesajul pe care oamenii ni-l dau si pe strada si pe Facebook este ca "ne-am saturat de PNL si PSD". Nu pot sa tradez acesti oameni. Este adevarat ca sunt unii care spun ca trebuie sa ma aliez cu PNL-ul, dar raportul dintre cele doua sunt de 2la 1 pentru prima categorie. De ce oamenii imi spun asta? Pentru ca in administratia publica din Bucuresti, in multe locuri a fost un blat evident PNL-PSD - sectorul 2, 3, 4, erau hotarari ale consiliului local in unanimitate, erau sedinte ale Consiliului local care durau 30 de minute, deci toate problemele se transau rapid. Oamenii aceia nu s-au dus niciodata la consilierii PNL din opozitie, au venit la Salvati Bucurestiul", a explicat Nicusor Dan.

Acesta spune ca nu ar fi corect sa se retraga tocmai el, care lupta de 10 ani pentru Bucuresti, iar decizia corecta, prin care PNL ar putea sa isi reabiliteze imaginea, ar fi retragerea lui Catalin Predoiu.

"Imi pare rau sa o spun, dar ar fi ridicol ca eu care sunt in aceasta lupta de 10 ani sa ma retrag in fata domnului Predoiu , o persoana distinsa, dar care totusi a venit in povestea asta de doua-trei saptamani. Si repet, nu sunt in locul PNL, dar pot sa am o opinie despre ce ar putea sa faca PNL in aceasta situatie si cred ca un mesaj transant al PNL care sa spuna"am gresit inclusiv noi in administratia publica din Bucuresti si ca o dovada ca vrem sa schimbam acest mod de lucru, sustinem pe cineva care a dovedit prin cei 10 ani de activitate ca este onest si este o garantie ca va schimba acest mod de lucru". O astfel de declaratie din partea PNL cre ca ar fi apreciata de oricine voteaza traditional PNL. Nu cred ca este tarziu ca acest lucru sa se intample, dar devine pe zi ce trece tot mai tarziu", a mai spus Nicusor Dan.

Catalin Predoiu spune ca sondajul pe care Nicusor Dan l-a facut nu este corect deoarece se bazeaza pe o prezenta la vot de 80%. Acesta a propus ca in ultima saptamana de campanie sa se faca un sondaj comun, cu o casa de sondare agreata de ambii candidati, iar cel clasat pe locul doi sa se retraga.

"Eu am anuntat azi sondajul meu, este un sondaj facut la inceputul campaniei, inainte de a face o zi de campanie, eu nu am avut precampanie. Este un sondaj pe care il pun la dispozitie oricui, iar disproportia intre sondajul pe care l-am prezentat, care ma prezinta la 26%, iar pe dl Dan la 16%, facut de CURS, explicatia este urmatoarea, rata de participare la alegeri. Noi am luat in calcul o participare la alegeri de 40-45%, iar celalat sondaj (facut de NIcusor Dan) a luat in calcul o prezenta de 80% care este nerealista. Sondajele facute azi nu au nicio relevata pentru ca nu masoara performanta in campanie, masoara atentia acordata unui candidat sau altul, intentiile anuntate. Relevante sunt sondajele facute in ultima saptamana de campanie. Solutia este foarte simpla, o casa de sondaj comun agreata care va face acest sondaj si il va pune pe masa", a spus Predoiu.

Nicusor Dan sustine ca sondajul sau este corect si ca informatia cu 80% participare la vot este falsa.

Candidatul PNL spune ca a discutat la partid o eventuala retragere, daca se claseaza pe locul doi si are acordul partidului in acest sens. Predoiu nu a explicat ce se va intampla cu listele de consilieri ale PNL la Consiliul General al Municipiului Bucuresti in acest caz.

Predoiu este de parere ca Gabriela Firea poate fi invinsa chiar daca sunt doi candidati de centru-dreapta.

"Doamna Firea nu va fi Primar General. Am sa dau doua tipuri de argumente. Eu am fost primul care a lansat aceasta idee de unire a fortelor de dreapta. Si daca se face acest lucru, procentele adunate depasesc procentul candidatului PSD. Nu cred ca trebuie sa anticipati rezultatul alegerilor, nu pentru ca eu vreau sa castig, este vorba despre o mecanica a campaniei si de o evolutie a optiunilor electoratului care se comporta intr-un mod neasteptat in anumite conditii. Daca privim sondajele nu ca instrument de manipulare ci ca instrument de masurare, veti vedea ca exista o mare cota de nehotarati care se vor indrepta spre centru-dreapta, mai sunt cateva dezbateri in fata noastra, care vor arata cine ce poate s afaca pentru Bucuresti si cine doar a invatat pe dinafara un program, sunt sanse sa invingem PSD-ul chiar in conditiile in care se merge pe doi candidati. Am facut aceasta propunere pentru a oferi o cale mai sigura, nu este singura, de a castiga alegerile fara emotii", a spus Predoiu.

Acesta neaga orice alianta viitoare cu PSD, denumind USL-ul o structura detestabila.

"Intr-o forma sau alta sunt in serviciul public de 8 ani, patru ani si putin ca ministru si doar de trei ani in politica, mi-am asumat aceasta ocupatie detestata azi, de politician. Foarte multi cand am intrat in politica acum trei ani de zile m-au intrebat de ce nu am intrat in PNL, partidul de care eram natural legat, partidul in care am mai facut politica la inceputul anilor 90. Nu am intrat atunci in PNL pentru ca PNL era USL si USL avea puterea. Am ales sa intru intr-un partid de opozitie cu toate problemele de imagine pe care le avea pentru ca acel partid, cel putin formal, se declara impotriva USL si impotriva PSD. Ambele partide care au compus acest nou PNL au avut experiente nefericite cu PSD-ul. Eu insumi am fost in 5 guverne in care s-au rotit toate partidele din tara. Pot sa va spun, cele mai vicioase decizii au fost luate atunci cand PSD era la masa. Prin urmare substanta misiunii mele politice este anti PSD, nu neaparat pentru ac este un partid de stanga si eu m-am creat ca om de dreapata ci pentru ca acest psd nu este nici de stanga nici de dreapta, nici de centru, nici de sus, este foarte de jos. Acesta este motivul pentru care am ales un drum politic in fata acestei structuri detestabile, pe care nu o vad posibila in niciun fel in viitor. Faptul ca tinem minte multe dintre neplacerile create tarii de acea structura, este foarte bine. Nu concepem in niciun fel ca PNL vreodata, pana PSDD, in urmatorii 10-20 de ani se curata de toate relele pe care ni le-a demonstrat, sa fie asociat acestui partid intr-o forma sau alta", a spus Predoiu.