Candidata PSD la Primaria Capitalei Gabriela Firea sustine in continuare propunerea realizarii unui soft dedicat prelucrarii datelor Waze cu scopul de a facilita traficul din Bucuresti, dupa ce Comunitatea Waze Romania a anuntat ca a fost incheiat deja un parteneriat cu Primaria Generala. Firea afirma ca "Waze este un proiect care apartine Google", iar "comunitatea Waze din Romania este un grup independent de Waze". Potrivit candidatei PSD, inscrierea in programul global Waze Connected Citizens presupune o relatie institutionala intre Primarie si Waze. Paul Dorneanu, coordonatorul Comunitatii Waze Romania, a precizat pentru HotNews.ro ca este autorizat de catre compania Waze Google sa poarte discutii cu institutiile statului, si ca programul Waze Connected Citizens la care se refera Gabriela Firea este acelasi program in care au fost demarate deja demersuri de catre Comunitatea Waze Romania si Primaria Capitalei.

Gabriela FireaFoto: Agerpres

Firea explica faptul ca "Programul Connected Citizens Program a fost creat de Waze pentru a veni in sprijinul autoritatilor in scopul imbunatatirii conditiilor de trafic" si va "inrolarea in programul global Waze Connected Citizens presupune o relatie institutionala intre Primarie si Waze (o subsidiara Google), iar rezultatul este un schimb de informatii in timp real, menit sa imbunatateasa traficul."

"Dupa cum se poate lesne observa, pentru inrolarea in acest program nu este necesara contactarea vreunui intermediar, asa cum este Comunitatea Waze din Romania, prin urmare nu aveam niciun motiv sa cer acceptul acestei organizatii inainte de a-mi prezenta public propunerea, mai ales ca aceasta nu se suprapune peste parteneriatul pe care Comunitatea Waze din Romania sustine ca l-a incheiat cu Primaria Capitalei", continua candidata PSD.

Intrebat de HotNews.ro, daca programul la care se refera Gabriela Firea este acelasi cu parteneriatul in derulare pe care il are Primaria Generala cu Waze, Paul Dorneanu, coordonatorul Comunitatii Waze Romania, a confirmat.

"Este vorba despre acelasi program in care am demarat demersurile sa inrolam primaria, Waze Conected Citizens. Asta poata sa confirme si reprezentantul Primariei, dl Alexandru Ichim, inclusiv dl Vieru (director general al Administratiei Strazilor - n.red.) cu care am purtat numeroase discurtii si urma sa incepem sa vedem efectiv din punct de vedere tehnic implementarea, de exemplu, a traficului de date in sistemul lor de management. Este vorba despre acelasi", a explicat Paul Dorneanu.

"Doamna Firea insista ca exista doua programe diferite, noi ne-am referit intotdeauna la parteneriatul intre Waze Google si Primaria Capitalei, si nu la un parteneriat cu comunitatea. Practic noi am promovat inca de anul trecut acest parteneriat cu Primaria Capitalei care este in curs de implementare. Acctul in sine este semnat intre primarie si compania Google, cea care detine in mod legal compania Waze. Pentru ca Waze nu are un birou, o entitate jurdica in Romania si pentru ca modelul lor de business s-a bazat pe comunitati, membrii comunitatilor, coordonatorii, liderii din fiecare tara, iar eu sunt liderul pe Romania, au reprezentat intotdeauna compania in promvarea Waze in demararea de parteneriate fie ca vorba de parteneriate cu institutii ale statului sau parteneriate cu comanii private, cum ar fi trusturi de presa media cu care avem si astfel de parteneriate in curs de discutie", a adaugat coordonatul Comunitati Waze Romania.

Amintim ca Gabriela Firea, candidatul PSD la Primaria Capitalei, a anuntat joi ca vrea ca Primaria Capitalei sa se conecteze la programul aplicatiei Waze Connected Citizens si sa faca un nou soft dedicat pentru prelucrarea datelor Waze.

Comunitatea Waze Romania informeaza insa ca la ora actuala au un parteneriat incheiat cu Primaria Capitalei.

"Consideram ca afirmatiile doamnei Gabriela Firea au rolul de a induce opinia publica in eroare si de a se arunca o umbra de neincredere asupra parteneriatului pe care noi l-am semnat cu reprezentantii Primariei Capitalei", arata coordonatorul Comunitatii Waze Romania Paul Dorneanu, adaugand ca echipa sa sanctioneaza si de delimiteaza "de orice incercare de folosire a numelui nostru in scop electoral".

Paul Dorneanu a explicat vineri dimineata pentru HotNews.ro ca el este, in mod oficial, coordonatorul Comunitatii Waze pe Romania, fiind autorizat de catre compania Waze Google sa poarte discutii cu institutiile statului: "Eu m-am ocupat de foarte multi ani de Waze pe Romania si am coordonat de la editori, utilizatori si asa mai departe si acum ma ocup si de partea media, grupul de pe Facebook, site si asa mai departe. Sunt autorizat (de catre compania Waze Google - n.red.) sa port discutii. Eu angajez in discutii institutiile, trusturile de presa, si alte parteneriate in curs de implementare, nu doar cu Primaria Capitalei, Serviciul de Urgenta, trusturi private de media ca parteneri"

Redam integral comunicatul semnat de Gabriela Firea

In legatura cu afirmatiile facute, prin intermediul unui comunicat de presa de catre un reprezentant al comunitatii Waze din Romania, fac urmatoarele precizari:

Waze este un proiect care apartine Google.

Comunitatea Waze din Romania este un grup independent de Waze, care in toate comunicarile precizeaza explicit ca nu reprezinta pozitia oficiala a Waze.

Programul Connected Citizens Program a fost creat de Waze pentru a veni in sprijinul autoritatilor in scopul imbunatatirii conditiilor de trafic.

Inrolarea in programul global Waze Connected Citizens presupune o relatie institutionala intre Primarie si Waze (o subsidiara Google), iar rezultatul este un schimb de informatii in timp real, menit sa imbunatateasa traficul.

Pentru a deveni membru Waze Connected Citizens, un partener trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

1. sa fie o agentie guvernamentala sau un operator private de drum;

2. completeaza aplicatia de membru CCP si accepta Termenii si Conditiile pentru Licenta de Schimb de Date din Trafic a Google SAU semneaza Contractul CCP al Google;

3. detine date din trafic in timp real si are toate drepturile necesare pentru a furniza date catre Google in corcondata cu Termenii si Conditiile pentru Licenta de Schimb de Date din Trafic.

Propunerea mea este ca Primaria Generala a Capitalei sa intre in programul global Waze Connected Citizens, care ofera autoritatilor informatii in timp real cu privire la trafic, gropi, accidente, ambuteiaje, pe baza datelor colectate de la utilizatorii aplicatiei Waze, si care pot fi folosite pentru optimizarea timpilor de asteptare la semafoare si pentru coordonarea mai eficienta a mijloacelor de transport in comun.

Dupa cum se poate lesne observa, pentru inrolarea in acest program nu este necesara contactarea vreunui intermediar, asa cum este Comunitatea Waze din Romania, prin urmare nu aveam niciun motiv sa cer acceptul acestei organizatii inainte de a-mi prezenta public propunerea, mai ales ca aceasta nu se suprapune peste parteneriatul pe care Comunitatea Waze din Romania sustine ca l-a incheiat cu Primaria Capitalei.

Imi declar in continuare disponibilitatea de a colabora, in beneficiul bucurestenilor, cu orice organizatie care poate avea o contributie la rezolvarea problemelor orasului, inclusiv cu Comunitatea Waze Romania.

Gabriela Firea

Candidat PSD+UNPR pentru functia de Primar General al Capitalei