O saptamana - atat a rezistat Marian Munteanu, cel care s-a numit "reprezentant al societatii civile", in postura de candidatul cu numarul trei al PNL la Primaria Capitalei. Liderii partidului, impreuna cu Munteanu, au decis miercuri in sedinta sa il retraga pe acesta si sa il arunce in cursa electorala de la Bucuresti pe Catalin Predoiu, liderul organizatiei din Capitala, care in trecut a refuzat sa isi asume o candidatura. Munteanu a explicat ca a acceptat sa se retraga pentru a nu contribui la "adanciurea unor disensiuni" in partid, provocate tot de candidatura sa. Ulterior, Munteanu le-a spus jurnalistilor, pe holul din sediul PNL din Modrogan: "Daca ramaneam, se rupea partidul in trei."

"Cand un partid de o asemenea importanta iti face o propunere - si eu am spus din capul locului, eu vin sa ajut, sa sprijin cu tot ce pot, cu tot ce stiu la sustinerea unui program care sa aduca pe langa echipa PNL forte ale societatii civile, asociatii, oameni care sa isi poate spune cuvantul in mod eficient. In momentul in care aceasta echipa e pusa in primejdie datoria mea e sa actionez in asa fel incat sa nu contribui la adancirea unor disensiuni. Din acest punct de vedere am avut discutii in ultimele doua zile cu liderii partidului, cu reprezentanti din sectoare, in incercarea de a gasi o formula care sa rezolve aceasta problema, din pacate a fost dificil sa gasim o formula de unitate. Nu se pot castiga lupte fara loialitate, solidaritate reciproca. Trebuie luate masuri atunci ca macar unitatea echipei initiale sa fie asigurata. In consecinta am consimtit in urma discutiilor sa imi retrag candidatura, am acceptat aceasta chestiune", a spus Munteanu in conferinta de presa.

La randul sau, Predoiu a devenit candidatul numarul 4 al partidului si a sugerat si un posibil slogan al campaniei electorale: "Va chem alaturi de mine ca sa ne schimbam cu totii viata in bine." Mai mult, Predoiu i-a propus public lui Ciprian Ciucu un tandem - echipa de primar si viceprimar.

"Sunt onorat sa va anunt ca dupa ce ne-am consultat impreuna in PNL, am decis sa imi asum candidatura la primaria generala a Capitalei. Sunt foarte emotionat, nu va ascund, dar gandurile mele sunt extrem de limpezi si vointa mea extrem de hotarata" a spus Predoiu, care isi pregatise discursul pe mai multe foi de hartie.

Despre faptul ca s-a ajuns la al patrulea candidat, copresedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat ca nu considera acest lucru "o greseala". "Pentru mine nu e relevant cate candidaturi are PNL, putea sa aiba 20, daca la sfarsit cand tragem linie avem un vot mai mult decat PSD" a spus liderul PNL.

Urmeaza ca Biroul Politic National sa voteze joi in sedinta candidatura lui Predoiu, care acum trebuie sa isi stranga cele circa 18.000 semnaturi necesare depunerii candidaturii, pentru care termenul limita este 26 aprilie, adica martea viitoare.

Filmul evenimentelor de marti:

Dimineata, viitorul fost candidat al PNL la Primaria Capitalei, Marian Munteanu, si-a anulat interviul programat pentru miercuri la Adevarul Live.

Ulterior, au aparut informatiile potrivit carora Colegiul National de Studiere a Arhivelor Securitatii urmeaza sa analizeze joi doua cereri privind calitatea pe care Munteanu o are in dosarul sau, aflat la arhive din 2006, a precizat pentru HotNews.ro Dinu Zamfirescu, membru CNSAS.

  • O cerere a fost depusa de PNL pe data de 18 aprilie - luni
  • A doua a fost depusa de Societatea Academica din Romania, prin intermediul Alinei Mungiu Pippidi, chiar miercuri, 20 aprilie. Cererea a fost determinata de faptul ca Munteanu a refuzat sa semneze declaratia de integritate lansata de Romania Curata

Principalele evenimente ale zilei, relatate LIVE TEXT, in ordine invers cronologica:

17.55 In sedinta s-a discutat, potrivit unor surse politice, ca Predoiu sa candideze in locul lui Munteanu.

17.35 Teodor Atanasiu, seful de campanie pe Bucuresti, pleaca de la sedinta. Intrebat daca s-a retras Marian Munteanu: "Nu s-a retras, nu vedeti ca este inca aici?" Intrebat daca acum se discuta un nou candidat: "Maine in Biroul Politic National". "Stati linistiti, avem candidat" a mai spus el.

16.15 Marian Munteanu a ajuns la sediul partidului si a declarat ca va merge sa poarte o discutie in privinta retragerii si ca vrea sa ramana sa ajute. El a afirmat ca "exista deja primari" care i-au retras sprijinul, referindu-se la declaratiile de delimitare venite din partea candidatilor la sectoarele 5 si 6, Ovidiu Raetchi si Razvan Mironescu.

"Atacurile" la adresa sa "au fost foarte puternice" dupa ce a fost nominalizat candidat al PNL, le-a spus Munteanu ziaristilor adunati la sediul PNL, inainte de a aduaga insa ca "presiunile astea sunt fleacuri".

El sustine ca nu are nicio problema cu trecutul sau si ca, desi timp de "12 - 14 ani s-a tot scris" despre presupusele sale afaceri cu armament, dezminitirile sale "nu au aparut nicaieri".

"Toate lucrurile de care am fost acuzat s-au dovedit false", a continuat Munteanu.

"Lasati-ma sa ma duc sus sa vad ce se intampla. Mie nu imi e frica, nu imi e teama, nu am lucruri care sa imi fie imputate", a continuat acesta.

Intrebat daca a discutat recent cu presedintele Klaus Iohannis, Marian Munteanu a raspuns ca nu a "avut placerea", dar este convins "ca dl presedinte are lucruri mult mai importante de facut acum", in conditiile in care "nu e o situatie de interes pentru institutia prezidentiala, care nu se implica, nu s-a implicat si sunt convins nu se va implica" in activitatea partidelor politice.

"Am fost rugat sa vin sa ajut. Era o situatie dificila si am venit sa ajut. Ma duc sa am discutie, sa vedem care e situatia. Nu am venit sa candidez pentru mine, am venit in primul rand sa-i ajut pe bucuresteni. (...) Va promit ca dupa ce discut cu conducerea partidului o sa dam o declaratie categorica, cum o fi", a incheiat el, inainte de a urca scarile pentru a participa la sedinta conducerii PNL, in care trebuie transata candidatura lui Marian Munteanu la Primaria Capitalei.

15.50 Biroul Politic National al PNL este convocat pentru joi, ora 16.00. La ora 15.00 se intruneste comisia de unificarea a partidului.

15.40 In jurul orei 15.00 a venit la sediul partidului Vasile Blaga, unde se aflau deja Alina Gorghiu si Catalin Predoiu, dar si Cristian Busoi, primul candidat al PNL, care a fost inlocuit cu Ludovic Orban. Este asteptat Munteanu.

15.10 Atanasiu, la depunerea candidaturii lui Razvan Sava la sectorul 4:

"Marian Munteanu a spus foarte clar: 'Daca exista vreun document sau o institutie care sa certifice ca eu am vreun amestec in trecutul meu cu lucruri dubioase si rusinoase, imi retrag imediat candidatura si dau in judecata pe cel care ma calomniaza in acest fel'. Daca isi va retrage candidatura, normal ca va trebui sa schimbam candidatul, dar la ora asta nu e cazul. Nu si-a retras candidatura si nu cred ca este cazul sa discutam despre un alt candidat", a declarat Atanasiu.

"De vreo zece zile e o campanie furibunda in Romania, in care aflu despre Marian Munteanu fie ca e inalt, fie ca e prea mic, fie ca e ultraortodox, fie ca a colaborat cu comunistii, cu Securitatea lui Ceausescu - lucruri care se bat cap in cap - fie ca e legionar, fie ca e comunist. Deci, de la o extrema la alta. Astept si eu cu interes. Poate dupa 26 de ani de la Revolutie, CNSAS si cu celelalte institutii ale statului, platite din bani publici, ne vor spune candva adevarul, fiindca este inadmisibil ca cetatenii sa ramana in aceasta incertitudine dupa atata timp" a spus el.

12.22 PNL a anuntat o conferinta de presa pentru ora 18.00 la sediul partidului, la care vor lua parte copresedintii Alina Gorghiu, Vasile Blaga, presedintele de onoare Mircea Ionescu-Quintus si candidatul desemnat, Marian Munteanu.

Redam textul publicat de Romania Curata, platforma infiintata de Mungiu Pippidi:

"In contextul informatiilor aparute in presa referitoare la o posibila colaborare cu Securitatea a lui Marian Munteanu, Societatea Academica din Romania si Romania Curata au facut o sesizare oficiala la CNSAS pentru clarificarea situatiei candidatului PNL la Primaria Capitalei. Acest demers vine si in contextul in care Marian Munteanu a refuzat sa semneze si declaratia de integritate lansata de Romania Curata pentru totii candidatii la alegerile locale, declaratie in care si-ar fi asumat mai multe criterii de integritate, inclusiv faptul ca nu a fost colaborator al fostei Securitati."

Textul sesizarii:

"Domnule presedinte al CNSAS,

In baza ordonantei de urgenta nr. 24 din 5 martie 2008, privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, Societatea Academica din Romania va solicita sa ne informati in legatura cu existenta sau inexistenta calitatii de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia, in sensul prezentei ordonantei de urgenta, a lui Marian Teofan Dragos Munteanu, fondator si membru in Consiliul Director al Fundatiei 'Euxinus', inregistrata in Registrul National ONG, in categoria 'Fundatii' la pozitia 13257.

Ne intemeiem cererea pe dispozitiile articolului 3, litera y din ordonanta de Urgenta nr 24/ 5 martie 2008 care precizeaza: 'Pentru a asigura dreptul de acces la informatii de interes public, orice cetatean roman, cu domiciliul in tara sau in strainatate, precum si presa scrisa si audiovizuala, partidele politice, organizatiile neguvernamentale legal constituite, autoritatile si institutiile publice au dreptul de a fi informate, la cerere, in legatura cu existenta sau inexistenta calitatii de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia, in sensul prezentei ordonante de urgenta, a candidatilor la alegerile prezidentiale, generale, locale si pentru Parlamentul European, precum si a persoanelor care ocupa urmatoarele demnitati sau functii:

y) persoanele cu functii de conducere, inclusiv membru al consiliului de administratie in regii autonome, companii si societati nationale, societati comerciale avand ca obiect activitati de interes public sau strategic, precum si membrii conducerii fundatiilor, asociatiilor si filialelor care activeaza pe teritoriul Romaniei, inclusiv fondatorii acestora;

In atentia presedintelui Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii"

***

PNL ar trebui sa aiba miercuri o serie de sedinte la nivelul conducerii, au precizat marti seara surse din partid, urmate de o conferinta de presa sustinuta de copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga. Pe de alta parte, mai multi membri afirma ca nu au fost convocati la sedinta.

Gorghiu si Blaga s-au intalnit marti, la sediul partidului, cu Marian Munteanu, care a plecat in jurul orei 19.30. Copresedintii au ramas in sediu, unde li s-au alaturat Catalin Predoiu, presedintele PNL Bucuresti, si Teodor Atanasiu, seful de campanie electorala in Capitala si cel care i-a propus lui Munteanu sa candideze din partea PNL, care, in paralel, luasera parte la sedinta de campania pe Bucuresti.

La plecarea din sediu, dupa ora 21.00, intrebat de jurnalisti daca s-a discutat despre retragerea lui Munteanu, Blaga a raspuns: "Discutam maine".