Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au decis definitiv, marti, ca fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone nu mai poate candida pentru un nou mandat, anunta Agerpres. Tribunalul a admis o contestatie depusa de avocatul Gheorghe Piperea, in dosarul in care mai multi supravietuitori de la Colectiv au contestat candidatura lui Piedone.

Cristian Popescu PiedoneFoto: Hotnews
  • Contestatia formulata de Piperea si admisa de instanta se refera dosarul de candidatura al lui Piedone. Piperea a sustinut ca lista depusa de Piedone nu indeplineste conditiile legale, adaugand ca, "avand in vedere oprobriul public" declansat impotriva fostului primar, este imposibil ca acesta sa fi reusit strangerea semnaturilor necesare, care sa respecte conditiile prevazute de art. 51 din Legea nr. 115/2015, neexistand nicio proba vizuala privind o eventuala campanie de strangere publica de semnaturi pentru sustinerea acestei candidaturi.
  • "Ar fi o adevarata ipocrizie sa nu verifici daca aceste semnaturi sunt reale si valabile. Semnaturile pe care Piedone le-a depus la dosarul de candidat de la Biroul Electoral Central. Acesta a fost principalul motiv pe care l-am sustinut. In nume propriu am facut acest demers si in calitate de cetatean al Sectorului 4. Locuiesc in apropiere de Clubul Colectiv. Trebuia sa stea la locul lui. Trebuia uitat din punct de vedere moral. A spus ca nu va mai candida si nu si-a mai tinut cuvantul. Nu e in regula", a spus avocatul Gheorghe Piperea, la Antena 3, potrivit stiripesurse.ro.

Contactat de HotNews.ro, avocatul Gheorghe Piperea si-a nuantat putin declaratiile, afirmand ca nu stie cu precizie de ce a fost respinsa candidatura lui Piedone.

  • "Nu stiu care e motivarea. Banuiesc ca e vorba despre semnaturi - candidatura a fost cam confidentiala, ca sa zic asa. Nu avea cum sa fie totul cristal clear. Moralmente, asa-zisul Piedone a fost deja condamnat moral de 35 de mii de oameni care i-au cerut demisia in strada. Nu il prezum vinovat din punct de vedere penal, dar din punct de vedere moral e clar ca nu are caderea"

Supravietuitori si rude ale celor decedati la Colectiv au contestat, saptamana trecuta, la Judecatoria Sectorului 4, hotararea luata de BEC de a-i permite lui Piedone sa participe la alegerile locale. Zece dintre aceste contestatii au fost respinse insa de judecatorie pe data de 17 aprilie.

Trei dintre supravietuitori, precum si cunoscutul avocat Gheorghe Piperea, au atacat decizia cu apel, iar Tribunalul Bucuresti a admis marti doar actiunea depusa de Piperea, fiind astfel anulata candidatura lui Piedone.

"Respinge ca nefondate apelurile formulate de apelantii contestatori Oprea Mariana, Dobre Victor Adrian si Nastase Cezar Victor. Admite apelul formulat de apelantul contestator Piperea Gheorghe. Schimba in parte sentinta civila apelata in sensul ca admite contestatia formulata de contestatorul Piperea Gheorghe impotriva Hotararii nr. 3 a BEC nr. 4 - sector 4. Respinge candidatura intimatului Popescu Cristian Piedone pentru functia de primar al Sectorului 4 Bucuresti. Mentine in rest dispozitiile sentintei civile apelate. Definitiva", se arata in decizia tribunalului.

In timpul procesului din prima instanta, Gheorghe Piperea a declarat ca nu sunt indeplinite cerintele formale ale dosarului privind candidatura lui Piedone prevazute de Legea nr. 115/2015, deoarece numarul total al alegatorilor din Circumscriptia electorala nr. 4, Sector 4, este de 274.190, iar lista de sustinatori trebuie sa cuprinda 2.742 de sustinatori.

Piperea sustinea ca lista depusa de Piedone nu indeplineste conditiile legale, adaugand ca, "avand in vedere oprobriul public" declansat impotriva fostului primar, este imposibil ca acesta sa fi reusit strangerea semnaturilor necesare, care sa respecte conditiile prevazute de art. 51 din Legea nr. 115/2015, neexistand nicio proba vizuala privind o eventuala campanie de strangere publica de semnaturi pentru sustinerea acestei candidaturi.

In al doilea rand, avocatul le-a spus judecatorilor ca exista un conflict de interese intre Piedone si institutia la care acesta si-a depus candidatura, intrucat Primaria Sector 4 s-a constituit parte civila in dosarul Colectiv, solicitand daune morale de 100 milioane euro, existand posibilitatea ca, odata ales primar, Piedone sa determine renuntarea la actiunea civila.

Gheorghe Piperea a facut referire la caracterul imoral al candidaturii lui Piedone, care reprezinta in opinia publica principalul responsabil pentru tragedia din Clubul Colectiv, iar acceptarea candidaturii acestuia "reprezinta o ofensa adusa cetatenilor indignati, precum si o atingere adusa memoriei victimelor".

***

Amintim ca, duminica, magistratii Judecatoriei Sectorului 4 au respins contestatia depusa de Asociatia "Colectiv pentru Viitor" fata de candidatura lui Piedone, decizia nefiind una definitiva.

Membrii Asociatiei "Colectiv pentru Viitor" au depus, vinerea trecuta, la Judecatoria Sectorului 4 contestatie impotriva candidaturii depuse de Cristian Popescu Piedone pentru un nou mandat de primar.

"Cererea de contestatie poate fi adaptata si adaugita cu suferintele si prejudiciile suferite de fiecare dintre voi ca urmare a activitatii de primar celui ce nu ezita sa ne reconfirme, prin candidatura sa, ca apropiatii nostrii au murit degeaba", au scris reprezentantii "Colectiv pentru Viitor" pe pagina de Facebook.

In motivarea deciziei de respingere a contestatiilor, Judecatoria Sectorului 4 a aratat ca Piedone poate candida pentru un nou mandat de primar deoarece buna reputatie nu reprezinta o conditie in lege pentru acceptarea unei candidaturi.

Cristian Popescu Piedone a anuntat, miercurea trecuta, tot pe pagina de Facebook, ca si-a depus candidatura la Primaria Sectorului 4, dupa ce anuntase ca se retrage din viata politica, in urma tragediei din Colectiv, el fiind urmarit penal.

Piedone a precizat ca va candida ca independent. "Astazi am facut un pas care nu mi-a fost usor: mi-am depus candidatura pentru Primaria Sectorului 4. Singurii care au fost prezenti alaturi de mine au fost copiii mei: Ana si Vlad, pentru ca familia mi-a oferit sprijinul de care aveam nevoie si mi-a dat curajul de a merge mai departe", a scris Cristian Popescu Piedone, care a demisionat din functia de primar al Sectorului 4 in contextul protestelor de la sfarsitul anului trecut, declansate dupa tragedia din clubul Colectiv.