Cristian Popescu Piedone poate candida pentru un nou mandat de primar al sectorului 4 deoarece buna reputatie nu reprezinta o conditie in lege pentru acceptarea unei candidaturi. Astfel motiveaza Judecatoria Sectorului 4 decizia de respingere a contestatiilor depuse de supravietuitorii incendiului din Colectiv si de rudele victimelor la candidatura lui Cristian Popescu Piedone, anunta Digi 24.

Cristian Popescu PiedoneFoto: Hotnews

"Instanta subliniaza ca legea (...) nu prevede drept conditie de admisibilitate a candidaturii buna reputatie a candidatului si nici nu ar putea stipula o asemenea conditie, intrucat intr-un stat democratic fiecare cetatean cu drept de vot poate, conform aprecierii sale subiective, sa voteze un anumit candidat sau sa se abtina de la a-l vota", au explicat magistratii, potrivit Mediafax.

Judecatorii mai arata ca "a lasa o asemenea apreciere de ordin subiectiv - buna reputatie a candidatului - la latitudinea unui numar restrans de persoane (membrii biroului electoral, judecatori etc.), cu consecinta impiedicarii unei persoane, care indeplineste formal conditiile legale, sa candideze, ar contraveni acestui principiu democratic ca fiecare persoana este libera sa voteze un reprezentant al comunitatii sale, in functie de aprecierea subiectiva a fiecarui votant si de convingerile sale politice, indiferent de indignarea provocata de aceasta candidatura unui grup de persoane si indiferent de numarul acestora".

In motivarea instantei se mai precizeaza ca "cetatenii cu drept de vot sunt cei care decid, in urma voturile exprimate in mod legal, asupra oportunitatii unei candidaturi", mentionand judecatorii ca "in absenta unor motive expres prevazute de lege care sa impiedice intimatul sa depuna candidatura sus-mentionata, comunitatea al carui reprezentant intentioneaza sa fie acesta este singura in masura sa sanctioneze sau sa rasplateasca parcursul profesional si personal al candidatului, prin votul majoritatii membrilor sai".

10 dintre cele cateva zeci de contestatii depuse in instanta dupa anuntul candidaturii lui Cristian Popescu Piedone au fost respinde ca fiind nefondate.

Membrii Asociatiei "Colectiv pentru Viitor" au depus vinerea trecuta la Judecatoria Sectorului 4 contestatie impotriva candidaturii depuse de Cristian Popescu Piedone pentru un nou mandat de primar, se anunta pe pagina de Facebook a asociatiei. Contestatia a fost respinsa de judecatori duminica, insa decizia nu este definitiva.

Cristian Popescu Piedone a anuntat, miercurea trecuta, pe pagina sa de Facebook, ca si-a depus candidatura la Primaria Sectorului 4, dupa ce anuntase ca se retrage din viata politica, in urma tragediei din Colectiv, el fiind urmarit penal. Piedone a precizat ca va candida ca independent. "Astazi am facut un pas care nu mi-a fost usor: mi-am depus candidatura pentru Primaria Sectorului 4. Singurii care au fost prezenti alaturi de mine au fost copiii mei: Ana si Vlad, pentru ca familia mi-a oferit sprijinul de care aveam nevoie si mi-a dat curajul de a merge mai departe", a scris Cristian Popescu Piedone, care a demisionat din functia de primar al Sectorului 4 in contextul protestelor de la sfarsitul anului trecut, declansate dupa tragedia din clubul Colectiv.