Candidatura lui Marian Munteanu la Primaria Capitalei, cu sustinerea PNL, submineaza si compromite valorile ce definesc o societate deschisa, iar optiunea liberalilor face ca Romania sa se intoarca in timp, "la reabilitarea politicilor nationaliste si fundamentaliste din interbelic, la izolationism, antioccidentalism si xenofobie", considera Grupul pentru Dialog Social. GDS critica PNL pentru faptul ca isi asuma o nominalizare incompatibila "cu reperele de la care se revendica in clipa de fata Romania", si atrage atentia liberalilor ca au obligatia sa combata politicile extremismului, nu sa si le asume.

Marian MunteanuFoto: Agerpres
  • Redam integral pozitia GDS

Chiar vrem sa ne intoarcem la ideologiile care au facut ravagii in Europa secolului XX?

Grupul pentru Dialog Social reactioneaza ferm fata de candidatura lui Marian Munteanu

Grupul pentru Dialog Social considera ca Partidul National Liberal este liber, desigur, sa nominalizeze pe cine doreste la candidatura pentru Primaria Generala a Capitalei. Dar el trebuie sa stie totodata ca, in felul acesta, compromite valorile fundamentale ale liberalismului, propunand electoratului Capitalei un candidat care nu are nimic in comun cu ele. Mai grav insa este ca, facand o astfel de alegere, el isi asuma consecintele politice ale unei nominalizari incompatibile cu reperele de la care se revendica in clipa de fata Romania.

Saltul pe care Marian Munteanu il face astazi de la postura de candidat (in anul 2000) la prezidentiale propus de alianta din care facea parte si Partidul National Roman al lui Virgil Magureanu la cea de candidat la Primaria Generala al Partidul National Liberal este tot atat de stupefiant ca acela pe care l-a facut de la valorile Pietii Universitatii la cele ale Miscarii pentru Romania, impregnata de ideologii care au facut ravagii in Europa secolului XX. Este, de asemenea, greu de acceptat confiscarea ideilor Pietei Universitatii de catre o persoana care le-a contrazis prin evolutia lui publica ulterioara.

E nefiresc ca, prin optiunea facuta de PNL, drumul pe care l-a parcurs Romania in acesti 26 de ani sa ne duca inapoi, la reabilitarea politicilor nationaliste si fundamentaliste din interbelic, la izolationism, antioccidentalism si xenofobie. Socotim de aceea ca alegerea PNL angajeaza nu numai viitorul politic al partidului care a facut-o, ci deopotriva imaginea Romaniei. Ca membru in cadrul Partidului Popular European, PNL este obligat sa combata politicile extremismului, iar nu sa si le asume, asa cum o face prin aceasta candidatura.

De aceea GDS considera ca in aceste momente este extrem de important sa ne reafirmam atasamentul fata de valorile ce definesc o societate deschisa. Candidatura lui Marian Munteanu nu poate decat sa le submineze si sa le compromita. Reactia noastra publica ferma este modalitatea de a le apara.

Revista 22, apelul GDS