Ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, a declarat luni ca la alegerile locale sistemul informatic a sesizat 245 de situatii de posibil vot multiplu, insa a precizat ca multe dintre acestea au fost doar incercari ale cetatenilor de a vedea daca sistemul functioneaza, transmite Agerpres.

Schita orientativa: tableta pentru citirea datelor de identificare ale alegatorilorFoto: STS

"In cursul zilei de ieri, de la deschiderea sectiilor de votare si pana la inchidere, sistemul informatic a semnalat 245 de situatii de posibil vot multiplu. Toate aceste situatii sunt in acest moment cercetate de echipe ale Politiei nationale, fie ca vorbim de echipe la nivel teritorial, fie de la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane", a afirmat ministrul, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria.

Toba a explicat insa ca multe dintre sesizari au fost verificate si nu s-a constatat intentia de vot multiplu.

"Sistemul a generat automat aceste sesizari. Vreau sa stiti ca multe dintre aceste sesizari au fost verificate si nu s-au confirmat. Au fost multe situatii in care cetatenii au vrut pur si simplu sa verifice daca intr-adevar sistemul functioneaza. Avem multe situatii in care s-au dus si au votat la o sectie, au iesit, s-au dus la alta sectie, au prezentat buletinul fara intentia de a vota, doar de a testa daca acest sistem intr-adevar functioneaza. (...) Pentru fiecare dintre aceste semnalari automate ale sistemului vom face cercetari si Politia Romana va face propuneri catre unitatea de Parchet competenta", a sustinut ministrul Afacerilor Interne.

Potrivit lui Toba, alegerile locale de duminica "au fost cele mai sigure din ultimii ani", numarul infractiunilor sesizate a scazut cu 51%, iar totalul contraventiilor a fost mai mic cu 53% fata de alte scrutine.