BEC a inregistrat inca 14 cereri de anulare a alegerilor, printre acestea numarandu-se una din partea PDL Timis pentru anularea scrutinului din intregul judet, din partea USL Neamt pentru alegerile din Piatra Neamt, precum si pentru comuna Curcani din Calarasi din partea Aliantei Popular-Crestine, informeaza Mediafax.

De asemenea, candidatul independent Aurel Catalin Stoichita a solicitat anularea alegerilor din Sectorul 5 al Capitalei pentru functia de primar si pentru consiliul local.

Totodata, au mai fost inregistrate cereri de anulare din partea PC Constanta pentru Costinesti, din partea PSD Castelu pentru Castelu. Organizatia judeteana PSD Constanta a cerut anularea alegerilor la Cogealac si Costinesti, iar USL Botosani a vizat anularea scrutinului din comuna Rauseni.

Niculae Cristian, candidat la Primaria din Tunari, judetul Ilfov, a solicitat anularea alegerilor din aceasta localitate.

Toader Horia, candidat independent la primaria comunei Costesti din judetul Buzau, a cerut anularea scrutinului din localitate.

UNPR Olt a cerut anularea alegerilor din comuna Colonesti, PSD Dambovita a cerut anularea in comuna Gura Foii, iar PSD Letea Veche a mai reclamat anularea scrutinului din aceasta comuna bacauana.

In cursul zilei de luni mai fusesera inregistrate la BEC patru cereri de anulare a alegerilor: una pentru Sectorul 5 al Capitalei, facuta de catre UNPR, una pentru localitatea Valu lui Traian, facuta de PSD Constanta, una pentru localitatea Sascut, facuta de catre PSD Sascut si una pentru localitatea ilfoveana Stefanestii de Jos, formulata de PC.

Biroul Electoral Central va lua miercuri o decizie privind solicitarile de anulare a alegerilor pentru frauda electorala, a anuntat, luni, purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.

Legislatia electorala mentioneaza ca, in cazul unei fraude electorale, cererea de anulare a alegerilor dintr-o circumscriptie electorala se poate face numai de catre partidele politice, aliantele sau candidatii independenti care au participat la alegeri si numai in termen de 48 de ore de la inchiderea votarii, sub sanctiunea decaderii.

Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, cererea trebuie motivata si insotita de dovezile pe care se intemeiaza.

Cererea poate fi admisa numai daca cel care a sesizat frauda nu este implicat in producerea acesteia. Cererea trebuie solutionata pana la data publicarii rezultatului alegerilor in Monitorul Oficial.

Daca BEC va decide anularea alegerilor dintr-o circumscriptie electorala, in cazul in care constata, pe baza probelor administrate, ca votarea si stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natura a modifica atribuirea mandatelor in circumscriptia electorala respectiva, Biroul va dispune repetarea scrutinului in termen de cel mult doua saptamani de la constatarea fraudei.

Noile alegeri au loc in aceleasi conditii, folosindu-se aceleasi liste electorale si aceleasi liste de candidati si candidaturi independente, cu exceptia cazurilor in care s-a dispus de catre birou anularea unei liste de candidati sau a unor propuneri de candidaturi independente, in sarcina carora s-a retinut comiterea fraudei care a determinat anularea alegerilor.