Pregatirea deficitara a personalului din birourile electorale ale sectiilor de vot, limitarea sau blocarea accesului observatorilor in incinta sectiilor de votare, transportul alegatorilor la urne de catre reprezentanti ai competitorilor electorali sau chiar cazuri de mita electorala sub forma de bani sau bunuri oferita alegatorilor pentru a se deplasa la urne, sunt cateva dintre neregulile si fraudele depistate de Asociatia Pro Democratia (APD) in timpul procesului electoral de duminica.

"Replicand situatiile din anii electorali anteriori, in continuare constatam problemele cauzate de pregatirea deficitara a personalului din birourile electorale ale sectiilor de vot. Principalele deficiente sunt legate de erori in procesul de vizare a buletinelor de vot cu stampila de control, deschiderea tarzie a sectiilor de votare, calitatea scazuta a materialelor electorale, in special a stampilelor si a tusului utilizat", precizeaza APD intr-un comunicat remis redactiei.

De asemenea, arata sursa citata, "intr-un numar semnificativ de cazuri, accesul observatorilor interni din partea APD a fost limitat sau blocat in incinta sectiilor de votare. Astfel, in mai multe sectii din Ilfov, Prahova sau Bistrita Nasaud s-a limitat accesul observatorilor, desi legislatia prevede valabilitatea acreditarii incepand de la ora 6.00. Cazuri asemanatoare sunt si in alte judete ale tarii".

Pentru a asigura corectitudinea si transparenta procesului electoral, Asociatia Pro Democratia a acreditat peste 2.000 de observatori pentru sectii de votare din toata tara, la care se adauga echipele mobile care intervin in situatiile care nu sunt solutionate in urma sesizarilor depuse.

Potrivit APD, "un numar semnificativ de sesizari venite din partea cetatenilor si a observatorilor APD se refera la transportul alegatorilor la urne de catre reprezentanti ai competitorilor electorali. Mai mult, in unele cazuri exista suspiciuni grave ca acesti alegatori primesc mita electorala sub forma de bani sau bunuri pentru a se deplasa la urne".

De asemenea, prin numarul de telefon cu acces gratuit 0800 070 100 pus la dispozitia cetatenilor de catre APD pentru sesizarea oricarui tip de neregula sau frauda, au fost aduse la cunostinta cazuri de continuare a campaniei electorale prin prezenta de materiale electorale, in special afise sau bannere, in interiorul sectiei de votare si in perimetrul din jurul cladirii.

Cazuri ingrijoratoare s-au inregistrat in legatura cu inmanarea alegatorilor de buletine de vot deja vizate. Un astfel de situatie s-a inregistrat in Orasul Pantelimon, judetul Ilfov, sectia 3 amenajata in incinta Scolii nr. 1, unde un alegator a constatat ca primise un buletin de vot cu stampila votat deja aplicata, mentioneaza sursa citata.

Potrivit APD, pana la ora 13.00 s-au inregistrat 102 sesizari si peste 100 de solicitari de informatii pe teme de legislatie electorala, iar linia Telverde va fi la dispozitia publicului pana la ora 21. De asemenea, se pot raporta nereguli si fraude la adresa web www.alegericorecte.ro.